Ο Θανάσης όλης της Ελλάδας

Στην Ελλάδα της επικείμενης πτώχευσης ή της αναδιάρθρωσης ή όπως αλλιώς θέλει να την ονομάζει κανείς μια είδηση ήρθε να μας γεμίσει όλους με θλίψη και στενοχώρια. Ο Θανάσης Βέγγος ή αλλιώς ο δικός μας Θανάσης άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης 3 Μαΐου την τελευταία του πνοή μετά από γενναία μάχη την οποία έδωσε με θάρρος και αξιοπρέπεια που τόσο πολύ διέθετε.

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου και τον καθημερινό καταιγισμό δυσάρεστων ειδήσεων από τα Μ.Μ.Ε δεν πιστεύαμε πως θα υπάρξει κάποια είδηση που θα μας αγγίξει στο μόνο σημείο που καταφέραμε όλοι μας να κρατήσουμε ανέπαφο. Την καρδιά μας. Αυτή την κρατάμε για όσα αξίζουν πραγματικά. Και από την Τρίτη όλοι μας την ανοίξαμε μετά από πολύ καιρό και βάλαμε σε μια ξεχωριστή θέση, τη δική του θέση, τον καλό μας άνθρωπο, τον καλό μας φίλο, το Θανάση όλων των Ελλήνων.

Στην Ελλάδα του 2011, μια Ελλάδα που τρώει καθημερινά τα σπλάχνα της, που κανιβαλίζει και κανιβαλίζεται, που αναζητεί λύση στα αιώνια μέσα από τα τωρινά, η απώλεια ανθρώπων που φύλαγαν νύχτα και μέρα σκοπιά στις Θερμοπύλες της άλλοτε ένδοξης Ελληνικής ψυχής είναι μια πολυτέλεια την οποία δυστυχώς δε διαθέτουμε.

Ο Θανάσης γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στις πιο δύσκολες εποχές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Εποχές που ο κάθε Έλληνας έκανε ό, τι θεωρούσε απαραίτητο προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει με ό, τι και αν αυτό συνεπάγεται. Εποχές που κάθε τρόπος, κάθε μέσο, κάθε τέχνασμα είχε την έγκριση και τις «ευλογίες» μιας κοινωνικής συναίνεσης που αναπαρήγαγε «καταφερτζήδες». Σε μια τέτοια εποχή το να διατηρήσεις τα ελάχιστα στάνταρ κοινωνικής ευπρέπειας και αξιοσύνης ήταν αν όχι ακατόρθωτο τουλάχιστον αυτοκαταστροφικό. Και όμως, ο Θανάσης το κατάφερε σιωπηλά και έντιμα και με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία! Κέρδισε την αγάπη και το σεβασμό όλων των συναδέλφων του αλλά και των συνανθρώπων του με έναν τρόπο που θυμίζει σε εμάς τους νεότερους πως στο δύσκολο αγώνα της καθημερινής επιβίωσης μπορείς να παραμείνεις Άνθρωπος!

Με έναν τρόπο, λοιπόν, κοινότυπο, όπως όλοι μας δείχνουμε σήμερα μπροστά στο ψυχικό μεγαλείο του ανθρώπου Θανάση Βέγγου, Εμμείς οι απλοί συντάκτες του περιοδικού σε χαιρετούμε και σε ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες με τον τρόπο που επέλεξες να ζήσεις. Αν όντως υπάρχει, όπως λένε, άλλη ζωή ευχόμαστε να βρεθούμε ξανά σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη εποχή που οι άνθρωποι σαν εσένα απολάμβαναν τις τιμές που τους αξίζουν!

Καλό ταξίδι, φίλε Θανάση, καλέ μας άνθρωπε!!!

No related posts.