Μουσική και Μαθηματικά: δύο γλώσσες, μια λειτουργία

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ φιλοξένησε την μουσικό και μαθηματικό, Σουζάνα Βουγιουκλή, στο Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια διερεύνησης της έμφυτης σχέσης που υπάρχει μεταξύ των μαθηματικών και της μουσικής, δύο παγκοσμίων γλωσσών που στόχο έχουν την ανθρώπινη επικοινωνία.

Η Σουζάνα Βουγιουκλή, η οποία έχει αποφοιτήσει από το Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει σπουδάσει πιάνο, κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά, μονωδία και τζαζ, ασχολείται με τη σύνθεση αλλά και το τραγούδι, ενδιαφέρεται και μελετά ενδελεχώς τη σχέση των δύο αγαπημένων της «γλωσσών», της μουσικής και των μαθηματικών ενώ καταφέρνει να προσεγγίσει τους δύο αυτούς αλληλένδετους κόσμους με ένα τρόπο φυσικό και εντυπωσιακό.

Στην εν λόγω διάλεξη, αναφέρθηκε στα γλωσσικά, τα μουσικά και τα μαθηματικά καθολικά, δηλαδή στους κανόνες που είναι κοινώς αποδεκτοί και γίνονται εύκολα αντιληπτοί από όλους τους ανθρώπους σε οποιοδήποτε μήκος και πλάτος του πλανήτη και αν βρίσκονται αυτοί, απέδειξε την ευρεία χρήση της πεντατονίας μεταξύ των λαών με μουσικά παραδείγματα ενώ προσέγγισε τραγούδια στο πλαίσιο της μορφολογικής ανάλυσης. Πιο συγκεκριμένα, κατέδειξε ότι η μορφολογική ανάλυση ενός τραγουδιού ή ενός μουσικού κομματιού είναι μια καθαρά μαθηματική διεργασία, ανάλογη με αυτή της συντακτικής ανάλυσης στη γλώσσα.

Η Σουζάνα Βουγιουκλή αναφέρθηκε στην ισχύ των κοινών στοιχείων που συνδέουν τις δύο αυτές παγκόσμιες γλώσσες και υποστήριξε πως οι ρυθμοί και τα συναισθήματα είναι ανεξάρτητα από τον χώρο και το χρόνο ενώ δεν αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα να καθίστανται αντιληπτά με φυσικό τρόπο και να μεταφέρονται στο διηνεκές.

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, μαθηματικοί, φυσικοί, μουσικοί, γλωσσολόγοι, καλλιτέχνες αλλά και συγγραφείς προσεγγίζουν τους δεσμούς και τις σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά αλλά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση. Στόχος της εν λόγω ομάδας είναι η έμπνευση και η στήριξη δημιουργίας λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο.

Άλλωστε, οι δεσμοί των επιστημών και των τεχνών έχουν ένα χαρακτήρα μυστικιστικό για τον περισσότερο κόσμο όχι όμως και για τους θεράποντες αυτών, οι οποίοι προσπαθούν να μας κάνουν να τους καταλάβουμε και να περπατήσουμε στα μονοπάτια τους.

Δείτε εδώ τη Διάλεξη της Σουζάνας Βουγιουκλή!

No related posts.