Έφυγε ο ιδρυτής του Μουσείου Nobel, Γεώργιος Μάρκου

Φτωχότερος είναι πλέον ο επιστημονικός κόσμος μετά και τον απρόσμενο θάνατο του νομικού, καθηγητή και ιστορικού, Γεωργίου Μάρκου, ο οποίος στις 19 Φεβρουαρίου απεβίωσε, αφήνοντας πίσω του έργο πολλών δεκαετιών αναφορικά με τη Συλλογή Nobel.

Ο Γεώργιος Μάρκου γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1946 στο Χαλάνδρι Αττικής. Υπήρξε αριστούχος της Νομικής Σχολής των Πανεπιστημίων Ρώμης αλλά και Αθήνας ενώ ήταν αριστούχος Διδάκτωρ μετ’ επαίνου της Νομικής Σχολής της Ρώμης αλλά και της Παντείου Α.Σ.Π.Ε (1973). Ήταν κάτοχος Μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης στην Ιστορία του Δικαίου, με κρατικές υποτροφίες και διατέλεσε Επιστημονικός βοηθός αλλά και Ερευνητής του Ιταλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Υπήρξε Καθηγητής Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ποντιφηκίου Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, Επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ διατέλεσε και Επισκέπτης Καθηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία του Ιταλικού Υπουργείου των Εξωτερικών (1994) αλλά και στην Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Άμυνας (Αθήνα, 1997 – 2001).

Δημοσίευσε επιστημονικές μελέτες Ιστορίας Δικαίου, οι οποίες μεταφράστηκαν στην Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική και Ρωσική γλώσσα αλλά και συμμετείχε με επιστημονικές Ανακοινώσεις του σε πολλά διεθνή Συνέδρια Ιστορίας Δικαίου. Του απονεμήθηκε Τιμητική Διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην έρευνα με τη δημοσίευση της Τριλογίας «Οι Αρχαιοελληνικές Ρίζες της Μεσαιωνικής Ευρώπης» (Δεκέμβριος 2008).

Ο Γεώργιος Μάρκου υπήρξε Δικηγόρος Αθηνών (1971-2005) ενώ διατέλεσε Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ιονικής Ασφαλιστικής του Ομίλου των Εταιρειών της Εμπορικής Τράπεζας (1990 – 1993). Παράλληλα, ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες, όντας Ιδρυτής και Διευθυντής της Μπιενάλε του Τόντι, της Φλωρεντίας και της Μεσογειακής Μπιενάλε Χαρακτικής και τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και επαίνους, μεταξύ άλλων από τον Πάπα Πάολο ΣΤ΄(1976), από την Ακαδημία Αθηνών (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014) και από την Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Μουσείων (με 63 ιδρύματα μέλη).

Με την τριπλή ιδιότητα του Επίτιμου Προξένου της Ιταλίας, του Ιδρυτή – Προέδρου του Ομίλου UNESCO και του Σπιτιού της Ευρώπης στα Δωδεκάνησα οργάνωσε δεκάδες Διεθνή Συνέδρια και Σεμινάρια με συμμετοχή Βραβείων Νόμπελ και προσωπικοτήτων σ’ όλα τα Δωδεκάνησα (1989 – 2004). Βασικός σκοπός του ήταν η δημιουργία στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ασία (Δωδεκάνησα) ενός πολιτισμού ειρήνης και σταθερών βάσεων για την εγκατάσταση μιας Πολυπολιτισμικής Κοινωνίας.

Ο Καθηγητής Γιώργος Μάρκου υπήρξε ιδρυτής και χορηγός του «Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ» (1998) αλλά και Ιδρυτής, Εκδότης και  Διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού «Τα Νέα του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ» (16.000 τεύχη σε 42 χώρες). Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσείο αποτελεί προσωπικό του επίτευγμα με παγκόσμια εμβέλεια, μιας και έχει εκθέματα που δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου ενώ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στην επέτειο των 180 χρόνων από τη γέννηση του Άλφρεντ Νόμπελ. Όλα τα αντικείμενα – πάνω από 12.000 – είναι σπανιότατα, αυθεντικά, άγνωστα, ανέκδοτα, πρωτότυπα και μέχρι σήμερα φυλάσσονται σε θυρίδες τραπεζών στην Ελβετία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα.

Συγγενείς, φίλοι και καλλιτέχνες συνόδευσαν τον Γεώργιο Μάρκου στην τελευταία του κατοικία, μεταξύ αυτών και ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, η Αρεοπαγίτης, κ. Διονυσία Μπιτζούνη, η Διευθύντρια Heritage and Museums, Lila de Chaves, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων, κ. Γεώργιος Γαμπιεράκης, οι γλύπτριες Χριστίνα Σαραντοπούλου και Αγγέλικα Κοροβέση, οι οποίοι υποσχέθηκαν σε αυτόν και στους εαυτούς του να πράξουν τα δέοντα, προκειμένου οι κόποι ολόκληρης της ζωής του, το Μουσείο και η Ελληνική Συλλογή Νόμπελ, να καρποφορήσουν και τελικώς τα πολύτιμα εκθέματα να γίνουν κοινό κτήμα της ανθρωπότητας. Ας ευχηθούμε το χώμα που τον σκεπάζει να είναι ελαφρύ και η έμπνευσή του να φωτίσει τα έργα των μεταγενεστέρων.

Ο Διεθνής Τύπος έγραψε:

Διεύθυνση Μουσείου:
Ολύμπου 79, Χαλάνδρι, 15234, Αθήνα
Τηλ.: 210/6838180, Fax: 210/6838181
www.mhnc.gr
E-mail: info@mhnc.gr

No related posts.