Το νησί της λίμνης

Ένας από τους καλύτερους (χειμερινούς) προορισμούς της Μακεδονίας είναι η Καστοριά. Μια πόλη μικρή με άφθονο ρομαντισμό, φινέτσα και πινελιές από ιταλική αρχιτεκτονική.

Η Καστοριά είναι χτισμένη πάνω στη λίμνη και χωρίζεται στη βόρεια και τη νότια, η οποία ονομάζεται και Ντόλτσο από την ιταλική λέξη Ντόλτσε. Ονομάστηκε έτσι λόγω μαλακότερου κλίματος, καθώς έχει τρεις βαθμούς διαφορά από τη βόρεια πλευρά και ήταν η περιοχή που προτιμούσαν οι εύποροι να χτίζουν τα σπίτια τους. Παρ’ όλα αυτά το κλίμα εκεί είναι αρκετά ψυχρό και χρειάζεται ζεστά ρούχα!

Η πόλη είναι μικρή αλλά έχει πολλά να μας δείξει. Υπάρχει η σπηλιά του δράκου, η οποία είναι επισκέψιμη και διάφορα άλλα μέρη κοντά στην πόλη, όπως το Νυμφαίο με τον Αρκτούρο και φυσικά το μαρτυρικό χωριό Λέχοβο, το όποιο κυριολεκτικά κόβει την ανάσα μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Η οικονομία της πόλης βασίζεται στον τουρισμό, ο οποίος ξεκίνησε κυρίως λόγω της γούνας. Η γούνα αποτελεί την κύρια και αρχαιότερη  παραγωγή του τόπου, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει πολλές βιοτεχνίες και φάρμες ζώων.

Το ζώο με την μεγαλύτερη εκτροφή είναι το βιζόν και όχι οι κάστορες, όπως εσφαλμένα πολλοί θεωρούν. Στην πραγματικότητα η Καστοριά δεν έχει καθόλου κάστορες και ούτε είχε ποτέ. Η ύπαρξη των καστόρων αποτελεί απλώς μια μυθοπλασία. Στην πραγματικότητα πήρε το όνομα της, από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια, από το κάστρο (castrum).

Φέτος στην Καστοριά συνέβη κάτι που πραγματικά μάγεψε όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Η λίμνη πάγωσε όσο καμία άλλοτε φορά και έκανε δύσκολη την επιβίωση των ζώων που ζουν εκεί καθώς, οι πάπιες αναγκάστηκαν να βγουν στη στεριά και να βοσκήσουν!

Ωστόσο, κατάφεραν να σπάσουν ένα κομμάτι της λίμνης…

Συνέβη όμως και κάτι ακόμη που εξέπληξε τα πλήθη ακόμη και του διαδικτύου. Κατέβηκε μία μικρή αρκούδα και σχεδόν πιάστηκε στα χέρια με έναν αετό!


Αυτά είναι μόνο μια γεύση του τι μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτό το όμορφο μέρος.

Προσωπικά, όμως, προτιμώ την Καστοριά τη νύχτα!

No related posts.