Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος: η άλλη πλευρά της κρίσης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (Σ.Ο.Ν.Ε.) αποτελεί μία από τις πηγές έμπνευσης και καλλιτεχνικής όασης με οδηγό το νεανικό πάθος, που ανέτειλαν την εποχή της κρίσης στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σύνολο ορχήστρας και χορωδίας, με περίπου 150 μέλη, παιδιά και νέους ηλικίας 13-30 ετών, προερχόμενα από όλη την Ελλάδα (π.χ. Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κρήτη, Βόλο κ.ά.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι συναυλίες που διοργανώνονται έχουν κατά κύριο λόγο φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

«Όπως γεννιέται ένα μωρό, έτσι γεννήθηκε και αυτό το παιδί -και το λέω παιδί γιατί αισθάνομαι πως είναι το ‘καλλιτεχνικό μου παιδί – δημιούργημα’ η Σ.Ο.Ν.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αραμπατζής, εμπνευστής και μαέστρος-διευθυντής της Σ.Ο.Ν.Ε. Ο ίδιος, προερχόμενος από μουσική οικογένεια και ασχολούμενος με τη μουσική από παιδί, σε ηλικία μόλις 17,5 ετών, το 2011, ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα. Εν συνεχεία, ήρθε και η ίδρυσή της που χαροποίησε ιδιαίτερα όλους τους εμπλεκόμενους. Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2015 έλαβε νομικό χαρακτήρα ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι πρόβες πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά πρέπει να παρίστανται για να συμμετέχουν, κάτι που φυσικά έχει κόστος για τις οικογένειες. Ένα από τα επιτεύγματα της ορχήστρας με τη σύμπραξη της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης είναι η δυνατότητα που έχουν οι νέοι μουσικοί της Σ.Ο.Ν.Ε. από όλη την Ελλάδα να ταξιδεύουν δωρεάν ή με έκπτωση, καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος των εξόδων τους.

«Το μεγαλύτερο ίσως κατόρθωμα της Σ.Ο.Ν.Ε. είναι πως από την αρχή της δημιουργίας της έως και σήμερα έρχονται παιδιά από όλη τη χώρα στην Θεσσαλονίκη κάθε Σάββατο, κρατώντας έτσι την ύπαρξη της Σ.Ο.Ν.Ε. με σταθερή αντοχή στον χρόνο. Ως οργανωτής αυτής της προσπάθειας ευελπιστώ πως ολοένα προσφέρω μέσω των παιδιών και των συνεργατών χαμόγελο σε όσους πραγματικά το χρειάζονται αυτούς τους καιρούς και σίγουρα είμαστε όλοι μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής.

Το «Κρεσέντο της Ζωής»

Το ε.ΜΜΕ.ίς βρέθηκε στο «Κρεσέντο της Ζωής», τη φιλανθρωπική συναυλία της Σ.Ο.Ν.Ε. για τον σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες «Ο Σωτήρ» στις 22 Ιανουαρίου 2017 στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. «Ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη αυτή και για εμάς τους ίδιους! Μας δίνει πάντα πολύ μεγάλη δύναμη για να συνεχίζουμε το έργο μας, όταν βλέπουμε πως η δράση μας έχει τόση μεγάλη ανταπόκριση, και πολύ περισσότερο όταν βλέπουμε πως μέσα από τη μουσική πράγματι ευαισθητοποιούνται οι άνθρωποι και συμπράττουν ο ένας για τον άλλον», σχολίασε ο κ. Αραμπατζής. Το ρεπερτόριο περιελάμβανε ελληνικούς και ξένους συνθέτες, κλασικούς και νεότερους, από Brahms και Verdi μέχρι Θεοδωράκη και Βαρδή, με το κοινό να σιγοτραγουδά και να απολαμβάνει. Η Άννα Κορακάκη, ο Ηλίας Ψινάκης, η Βούλα Πατουλίδου και ο Βασίλης Καρράς ήταν κάποιοι από τους επίσημους προσκεκλημένους που παραβρέθηκαν στη συναυλία. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ μέσω της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης «TV100» η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Ο στόχος ωστόσο δεν είναι μόνο η τεχνική αρτιότητα ή η προαγωγή του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι του γεωγραφικού χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται η Σ.Ο.Ν.Ε. Ο σεβασμός, η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα, η πειθαρχία στους κανόνες, το ήθος και η ανιδιοτελής προσφορά, είναι το σύνθημα, ο σκοπός και ο προορισμός του ταξιδιού», αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του επίσημου ιστότοπου της Σ.Ο.Ν.Ε., www.ysog.eu.

«Το μόνο σίγουρο είναι πως η Σ.Ο.Ν.Ε. θα συνεχίσει την πορεία της πιστή στο όραμά της», κατέληξε ο κ. Αραμπατζής. Μια πορεία που σίγουρα θα έχει πολλές θετικές εκπλήξεις και μουσικά ταξίδια.

Σημείωση: Ήδη από τον τρίτο χρόνο δράσης της η Σ.Ο.Ν.Ε. είχε λάβει συγχαρητήριες επιστολές από την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Έχει τιμηθεί με έπαινο μουσικής προσφοράς από τον Σύνδεσμο Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδος, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κ.ά.

No related posts.