Δισκοκριτική: Οι δαίμονες του Νικόλα

Μόνιμος Κάτοικος/ Άγρυπνος, Δίσκος: «ΟΠΤΜΝ2-Αλκοόλ, Εμμονές, Δαίμονες»

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία hip-hop δισκογραφική δουλειά (Hansel & Gretel, 2014) του Μόνιμου Κάτοικου/ Άγρυπνου κι έτσι όταν τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του, με τίτλο «ΟΠΤΜΝ2-Αλκοόλ, Εμμονές, Δαίμονες», αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για όσους τον θαυμάζουν.

Ο Μόνιμος Κάτοικος (Νικόλας Λαζαρίδης, παλιότερα γνωστός και ως Άγρυπνος) εμφανίστηκε στην ελληνική hip-hop σκηνή μετά το 2010 (μέχρι τότε «βασίλευε» το εμπορικό hip-hop) και έκτοτε έχει διακριθεί για την ποιότητα των στίχων του. Ανήκει στην κατηγορία του Underground hip-hop, καθώς οι στίχοι του είναι περισσότερο καυστικοί, επειδή εκφράζουν την δύσκολη καθημερινότητα του μέσου νεοέλληνα μέσα στην εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ενώ η προώθηση του έργου ενός καλλιτέχνη δεν γίνεται μέσα από δημοφιλή μουσικά κανάλια ή την τηλεόραση.

Ως καλλιτέχνης, λοιπόν, ο Μόνιμος Κάτοικος μας έχει συνηθίσει σε τραγούδια που θυμίζουν παιδικά όνειρα και αλληγορίες αλλά περνούν τα μηνύματά τους με άμεσο τρόπο. Αγαπημένο του μοτίβο -στα τραγούδια του- είναι τα δάση και οι μάγισσες. Έτσι συμβολίζει την αντίθεση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει και την ονειρική πραγματικότητα, στην οποία φανταζόμαστε πως θα προτιμούσε να ζει.

Τα αλληγορικά στοιχεία τα διατηρεί και στο νέο του δίσκο, αυτή τη φορά όμως μετατρέπει το όνειρο σε εφιάλτη, πάνω στον οποίο επιλέγει να ξετυλίξει τις σκέψεις του μέσα από τους στίχους. Άλλωστε, ο ίδιος ο τίτλος του «ΟΠΤΜΝ» συμβολίζει τις περιπέτειες του μικρού Νικόλα που παλεύει να κρατήσει ατόφια την παιδική του ψυχή, την ώρα που μάχεται με το αλκοόλ και τους δαίμονές του. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που έχει δώσει σε τρία κομμάτια του τίτλους που παραπέμπουν σε κάτι πιο σκοτεινό (Ασταρώθ, Λεβιάθαν, Τρίτο μάτι). Περιέχει, επομένως, πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, τα οποία, όπως δήλωσε και ο ίδιος, προέρχονται από τις αλλαγές που συνέβησαν στη ζωή του.

Οι νέες περιπέτειες του μικρού Νικόλα παρουσιάζονται μέσα από τα 17 καινούργια κομμάτια της πρόσφατης δισκογραφικής δουλειάς του σε στίχους του ίδιου. Στις  μουσικές παραγωγές συμμετείχαν οι Low P, Sumo Beats, Primal Ks Mime, ο «γκουρού» της εναλλακτικής hip-hop μουσικής, Ταφ Λάθος αλλά και ο ίδιος ο Μόνιμος Κάτοικος.

Στο δίσκο, επίσης, θα ακούσουμε συνεργασίες με τον Dj Twelve και το scratch του, το Σκιάχτρο, το Μαύρο ποινικό, τον πολυαγαπημένο για τους ανατολίτικους ρυθμούς του, Smuggler, τον Θανάσιμο και τον πρωτοεμφανιζόμενο στη hip-hop σκηνή, Hawk, τον οποίο πολλοί τον μπερδέψαμε λόγω κεκτημένης ταχύτητας με τον Bloody Hawk και χαρήκαμε αδίκως όταν συνειδητοποιήσαμε πως δεν ήταν τελικά ο δεύτερος. Η ηχογράφηση και η μίξη των κομματιών πραγματοποιήθηκε στο Bashment Studio του Ταφ Λάθους, ενώ το mastering είναι δουλειά του Poetic.

Την ανάδειξη μιας άλλης πτυχής του εαυτού του επέλεξε να αναδείξει μέσα από τη νέα δισκογραφική δουλειά του ο Μόνιμος Κάτοικος, γεγονός που αποτελεί και την πρωτοτυπία του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Μια μίξη ήχων περισσότερο ανατολίτικων και ανατριχιαστικών, έτοιμων όμως να κατευνάσουν κάθε φουρτούνα της σκοτεινής πλευράς του καθενός από εμάς που τον ακούμε, τον καθιστά μια ακουστική πρόκληση.

Τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκαλούνται όση ώρα εναλλάσσονται τα τραγούδια παίρνουν και οπτική μορφή μέσα από το μινιμαλιστικό artwork του Anthony Nil που καταφέρνει επιτυχώς να αποτυπώσει τα δαιμόνια που κρύβονται στο μυαλό του Μόνιμου Κάτοικου και ίσως και στου καθενός από εμάς.

Αν είστε έτοιμοι ψυχολογικά για ένα ταξίδι κάπως πιο σκοτεινό από τα συνηθισμένα, ανάμεσα σε αλκοόλ, εμμονές και δαίμονες, τότε σας συνιστούμε να πατήσετε το play.

No related posts.