Στα μαγικά μονοπάτια του Κινηματογράφου: 48 Χρόνια Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Dec02

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Στα μαγικά μονοπάτια του Κινηματογράφου: 48 Χρόνια Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το λογότυπο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Για μια ακόμη χρονιά, και ίσως περισσότερο από κάθε προηγούμενη, στις κατάμεστες αίθουσες της Θεσσαλονίκης –πόλης της δημιουργικότητας και της ευαισθησίας– συμπαρατέθηκαν το κλασικό με το νέο, το ελληνικό με το διεθνές, ο στοχασμός με την περιπέτεια. Και όλα αυτά στο πλαίσιο του κινηματογραφικού της Φεστιβάλ, που είναι ένας από τους δυναμικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι γιορτή του κινηματογράφου, ένα πρίσμα μέσα από το οποίο παρουσιάζονται οι νέες τάσεις του κινηματογράφου, οι δημιουργοί που αύριο θα είναι οι πρωταγωνιστές της έβδομης τέχνης, τα αφιερώματα σε διακεκριμένους δημιουργούς και σε σημαντικές εθνικές κινηματογραφίες, οι συζητήσεις που προωθούν το διάλογο γύρω από την τέχνη και την τεχνολογία του κινηματογράφου, οι παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν και αναδεικνύουν το κινηματογραφικό γεγονός.

Οι οικοδεσπότες του Φεστιβάλ, κα Δέσποινα Μουζάκη και κος Γιώργος Χωραφάς, Διευθύντρια και Πρόεδρος αντίστοιχα, καλωσόρισαν το κοινό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε όλοι οι φιλοξενούμενοι και οι συμμετέχοντες να έχουν μια ευχάριστη αλλά και αξέχαστη διαμονή στην πόλη μας.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Το 1992 ξεκίνησε μια νέα διεθνή πορεία φιλοδοξώντας να γίνει τόπος συνάντησης των νέων κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο, να καθιερωθεί ως το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός των Βαλκανίων και συγχρόνως να αποτελέσει τον κατεξοχήν χώρο προβολής και προώθησης της ελληνικής παραγωγής.

Πέρα από το πρόγραμμά του, το οποίο περιελάμβανε το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, τις Ημέρες Ανεξαρτησίας, το Πανόραμα του Ελληνικού Κινηματογράφου, τις Ματιές στα Βαλκάνια, τα Αφιερώματα, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, εκθέσεις, συναυλίες, και πολλές άλλες εκδηλώσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήταν συγγενικές με την 7η Tέχνη.

Το πιο ζωντανό και πολύτιμο κομμάτι της πιο μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής της χώρας ήταν το τμήμα του Εθελοντισμού. 130 εθελοντές βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο κέντρο των εξελίξεων, συντονίστηκαν στον παλμό του Φεστιβάλ, βίωσαν από κοντά τη μαγεία του. Στα 48 του χρόνια το Φεστιβάλ, διεκδικώντας μια σημαντική θέση στο χάρτη των διεθνών φεστιβάλ της μεγάλης οθόνης ως ένα γόνιμο φυτώριο νέων ταλέντων, προωθεί τον παγκόσμιο κινηματογράφο αξιώσεων στο νεανικό κοινό.

Επτά μεγάλες προσωπικότητες του κινηματογράφου αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή του 48 ου Φεστιβάλ. Οι άνθρωποι αυτοί κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος και να απονείμουν το Χρυσό Αλέξανδρο. Η ταινία που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό ήταν το «Ώριμο στάχυ» του Κάι Σανγκτζούν, μια παραγωγή του Κινεζικού Κινηματογράφου του 2007.

Όλα τα παραπάνω έκαναν το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου αξέχαστο, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που χαρακτηρίστηκε από την πολυμορφία και τον πολιτιστικό πλούτο, που συνεχίζει να κυκλοφορεί στα καρέ του κινηματογράφου. Σε πείσμα, λοιπόν, μιας εποχής όπου το οπτικοακουστικό διογκώνεται, τα πιο μαζικά προϊόντα του χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια και ομοιομορφία.

Έτσι όλοι οι άνθρωποι που εργάστηκαν για το Φεστιβάλ προσπάθησαν να φέρον στο κοινό της Θεσσαλονίκης την πρόταση ενός κινηματογράφου ανήσυχου, διερευνητικού, ζωντανού. Ενός κινηματογράφου που επιμένει να αφηγηθεί τις επείγουσες ιστορίες του από κάθε γωνιά της γης. Ενός κινηματογράφου που δοκιμάζει τη γραφή του, που αναθεωρεί τα αφηγηματικά του σχήματα, που ξέρει τι θέλει να πει και πώς να το πει…

 

Μαρίνα Βασιλάτου

marina_vas87@hotmail.com

No related posts.