Καλώς ήρθατε στη χώρα των «αούγκανων»!

Το ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με νοοτροπία… ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ξέραμε. Το ότι η αθλητική Ελλάδα είναι μία χώρα “yolo” επίσης! Ο τελικός του μπάσκετ ανάμεσα στον Άρη και τον Παναθηναϊκό το περασμένο Σάββατο ήρθε ως μία ακόμη θλιβερή επιβεβαίωση.

Καλώς ήρθατε στη χώρα των «αούγκανων», όπου ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει γιατί απλά μπορεί. Στη χώρα όπου ένας μονός τελικός μπάσκετ παραλίγο να μη διεξαχθεί ποτέ, γιατί κάποιοι απλά γούσταραν και μπόρεσαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς να έχουν εισιτήρια. Δεν έχει σημασία που ήταν οπαδοί του Άρη. Πριν από τρία χρόνια, αντίστοιχα γεγονότα είχαν καταγραφεί και στο Ηράκλειο από πλευράς των οπαδών του Παναθηναϊκού -σε έναν ακόμη τελικό ανάμεσα στο «τριφύλλι» και τους «κιτρινόμαυρους»- και είναι βέβαιο πως τα ίδια θα συνέβαιναν ακόμη και αν επρόκειτο για τελικό στον οποίο θα συμμετείχε ο Π.Α.Ο.Κ., ο Ολυμπιακός ή η Α.Ε.Κ.

Είναι όμως μόνο η νοοτροπία των οπαδών αυτή που τους οδηγεί στο να σκαρφαλώνουν τα κάγκελα σε έναν τελικό για να προσπεράσουν τον έλεγχο των τουρνικέ; Είναι μόνο η νοοτροπία των οπαδών αυτή που τους οδηγεί στο να ανάψουν πυρσούς και να πετάξουν φωτοβολίδες μέσα σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ; Είναι μόνο η νοοτροπία των οπαδών αυτή που τους οδηγεί στο να κάνουν ντου στα αποδυτήρια της αντίπαλης ομάδας και να κλέψουν τσάντες και φανέλες των αντίπαλων παικτών;

Διότι πολύ σωστά λέγεται ότι οι οπαδοί ομάδων άλλων χωρών δείχνουν την απαραίτητη ωριμότητα ώστε στις διοργανώσεις Κυπέλλων τους να διεξάγονται Final 8 ή Final 4 και κάθονται όλοι μαζί αγαπημένοι στις εξέδρες, δημιουργώντας πραγματικές γιορτές του μπάσκετ, όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι στην Ελλάδα ο χουλιγκανισμός ανθεί επειδή η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Με άλλα λόγια, οι «αούγκανοι», κατά το κοινώς λεγόμενο, βρίσκουν και τα κάνουν!

Πού ήταν η αστυνομία όταν οι οπαδοί του Άρη σκαρφάλωσαν πάνω από τα τουρνικέ για να μπουν στο γήπεδο το περασμένο Σάββατο; Πού ήταν η ασφάλεια όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έκαναν «πλιάτσικο» στα αποδυτήρια του Άρη την ώρα που ο τελικός βρισκόταν σε εξέλιξη; Γιατί οι οπαδοί της Σάλκε (με την αγαστή συνεργασία και βοήθεια των οπαδών του Π.Α.Ο.Κ. φυσικά) τα έκαναν γυαλιά-καρφιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για το ποδοσφαιρικό Π.Α.Ο.Κ.-Σάλκε, ενώ εντός Γερμανίας μοιάζουν με… χερουβείμ;

Η απάντηση είναι απλή. Διότι μπορούσαν! Και μπορούσαν διότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν. Ανεπαρκής αστυνόμευση, ανεπαρκή ασφάλεια, ανεπαρκή μέτρα τάξης! Συν Αθηνά και χείρα κίνει, που λένε. Θα μπορούσε να γίνει και σλόγκαν σε τουριστική διαφήμιση…

Καλώς ήρθατε στην πιο “yolo” (με την κακή την έννοια) χώρα του πλανήτη

Υ.Γ. 1: Ένα νέο παιδί, η συμφοιτήτρια μας, τεταρτοετής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Ντανιέλα Πατσέα, έφυγε πριν από λίγες ημέρες. Το ε.ΜΜΕί.ς εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για το γεγονός αυτό και εύχεται η Ντανιέλα να είναι καλά εκεί που βρίσκεται.

Υ.Γ. 2: Στο ίδιο κλίμα, το 2017 φαίνεται πως έχει έρθει για να αποτελειώσει τη δουλειά που ξεκίνησε το 2016, καθώς την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, οι Νίκος Κούνδουρος και Θέμης Μάνεσης έφυγαν από τη ζωή. Ο κόσμος της τέχνης θα είναι φτωχότερος χωρίς τον «Δράκο» και τον «Μένιο Τσαπάρα».

No related posts.