ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ: Άγχος, κατάθλιψη, οικογενειακά προβλήματα και σχέσεις απασχολούν κυρίως τους φοιτητές

Ανοιχτό προς όλους τους φοιτητές το ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.

Το ρόλο μιας «δεύτερης μητέρας», ιδιαίτερα για τους πρωτοετείς φοιτητές, καλείται να παίξει καθημερινά το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βοηθώντας φοιτητές με προβλήματα άγχους, φοβιών, κατάθλιψης, ερωτικών και κοινωνικών σχέσεων αλλά και ακαδημαϊκών δυσκολιών.

Η υπηρεσία αυτή δεν έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, όπως οι περισσότερες υπηρεσίες του πανεπιστημίου, αλλά στοχεύει στην επίλυση εύκολων και δύσκολων προβλημάτων με τη βοήθεια ψυχολόγων. Κάθε φοιτητής μπορεί να τηλεφωνήσει και να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να απαλλαγεί από όσα του δημιουργούν στενοχώρια ή ανησυχία και μπορούν να θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

«Η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο πιεστική. Το άγχος αυξάνεται συνεχώς, ενώ τα οικονομικά, οικογενειακά και συναισθηματικά προβλήματα μας βασανίζουν όλους. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται δίπλα στους φοιτητές και τους στηρίζει στη μεταβατική περίοδο των σπουδών τους», αναφέρει η κ. Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Α.Π.Θ..

Πάνω από 500 φοιτητές, ηλικίας 18 – 30 χρόνων, έχουν προσέλθει στο ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ., από το 1999 μέχρι σήμερα, προκειμένου να λάβουν συμβουλές σε ζητήματα που τους απασχολούν ή να παρακολουθήσουν συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης. Το 52% των ατόμων αυτών είναι κορίτσια, πέντε αλλοδαποί φοιτητές, δύο άτομα με αναπηρία, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προοδευτική αύξηση των φοιτητών που απευθύνονται στην υπηρεσία.

«Εξήντα άτομα περίπου ζητούν τη βοήθειά μας ετησίως. Έρχονται για μια απλή συμβουλή σχετικά με την οργάνωση του χρόνου τους ή το πρόβλημα ενός φίλου ή για να τους βοηθήσουμε σε ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως η κατάθλιψη. Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται άτομα από το προσωπικό του πανεπιστημίου να ζητήσουν συμβουλές για τα παιδιά τους», διευκρινίζει η κ. Νατάσα Καμπίτση, ψυχολόγος.

Οι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης είναι κατά μέσο όρο επτά με δέκα, ενώ σε περιπτώσεις ψυχοθεραπείας βαθιά ριζωμένων προβλημάτων, μπορεί να ξεπεράσουν τις 20. «Πολλές φορές, έρχονται άτομα που δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημά τους ή νομίζουν πως έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα από αυτό που πραγματικά έχουν. Άλλες φορές, τα άτομα αμφιβάλλουν για την εχεμύθεια της υπηρεσίας ή εξαιτίας του προβλήματος τους δεν εμπιστεύονται εύκολα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει πρώτα απ’ όλα να «ρίξουμε τον τοίχο» που έχει σηκώσει το άτομο, για να προστατευθεί απ’ όλους και όλα», σχολιάζει η κ. Καμπίτση.

Το άγχος και η αλληλεπίδραση αυτού με την κατάθλιψη, η ανάγκη οικονομικής και συναισθηματικής εξατομίκευσης, οι σχέσεις με στοιχεία σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η παθητική στάση απέναντι στη ζωή βασανίζουν πολλούς φοιτητές και δεν τους αφήνουν να χαρούν την ξέγνοιαστη περίοδο των φοιτητικών τους χρόνων. «Εύκολες περιπτώσεις είναι αυτές που έχουν σχέση με την οργάνωση της καθημερινότητας ή τα μαθήματα. Αντιθέτως, περιπτώσεις διαταραχών προσωπικότητας, όπως ο ναρκισσισμός, όπου το άτομο θεωρεί ότι είναι καλύτερο απ’ όλους ή η κοινωνική φοβία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή», λέει η κ. Καμπίτση.

Δε λείπουν όμως και προβλήματα αλκοολισμού ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών, για την επίλυση των οποίων οι ψυχολόγοι του ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. ζητούν τη συνδρομή κέντρων απεξάρτησης. Ενώ, όταν διαπιστωθεί πρόβλημα που χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης, οι ψυχολόγοι απευθύνονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας που υπάρχει στη Φοιτητική Λέσχη και συνεργάζεται με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι σήμερα, το ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. έχει αντιμετωπίσει δύο περιστατικά ατόμων με τάσεις αυτοκτονίας. «Σε τέτοια έκτακτη περίπτωση, υπάρχει δυνατότητα συνεδρίας με ψυχολόγο πέραν της μιας φοράς την εβδομάδα, αναφέρουμε το γεγονός και κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να προστατέψουμε το παιδί που κινδυνεύει», τονίζει η κ. Καμπίτση. Την ίδια στιγμή, η κ. Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου θυμάται: «Κάποια φορά χρειάστηκε να παρέμβω προσωπικά, αφού το ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. λειτουργεί με ευθύνη της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, και να μιλάω τέσσερις ώρες με μια κοπέλα που είχε τάσεις αυτοκτονίας, προκειμένου να αλλάξει γνώμη».

Το ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. λειτουργεί με ραντεβού που κλείνονται τηλεφωνικά στο 2310-922643 ή προσωπικά στη Γραμματεία του, στο χώρο της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Φοιτητικής Λέσχης του Α.Π.Θ., καθημερινά από τις 15:00 έως τις 18:00.

No related posts.