Ελλάδα και Βαλκάνια: Μια ματιά στη σύγχρονη Ευρώπη…

Κακά τα ψέματα! Ποιον ευρωπαίο πολίτη δεν επηρεάζει και δεν κινητοποιεί προς προσωπική αναζήτηση και ενημέρωση η ρευστή πολιτική πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Παλαιότερα ακούγαμε για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, των λαών της συνεργασίας και πρεσβευτών της δημοκρατίας. Δυστυχώς τα πράγματα την τελευταία δεκαετία άλλαξαν, και το όνειρο αυτό έγινε μάλλον «όνειρο θερινής νυκτός».

Οι πολυτάραχες πολιτικές εξελίξεις λοιπόν, με ώθησαν να παρακολουθήσω για μια ακόμα φορά μια από τις θεματικές βραδιές του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΊΜΧΑ), σε συνεργασία με διακεκριμένες από διάφορους χώρους προσωπικότητες. Η διοργάνωση της 12ης Οκτωβρίου 2016, με θέμα «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα δυτικά Βαλκάνια» συγκέντρωσε ως συνήθως αρκετό κόσμο, νεανικό και πιο μεγάλο ηλικιακά, κάτι που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον για τέτοια θέματα.

Τη συζήτηση άνοιξε και συντόνισε ο Πρόεδρος του ΊΜΧΑ και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Γιάννης Τσεκούρας, ο οποίος και καλωσόρισε τους δύο καλεσμένους της βραδιάς, τον κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, Πρέσβη επί τιμή και την κ. Ελευθερία Μαντά, Λέκτορα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου, τον λόγο έλαβε ο κ. Μαλλιάς. Ο διακεκριμένος ομιλητής ανέφερε στον λόγο του, πως «η Ελλάδα βγάζει την εικόνα μιας χώρας με μειωμένη αυτοπεποίθηση στα Βαλκάνια», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την «ανάγκη αποκατάστασης ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών μας δυνάμεων». Υπογράμμισε, δε, πως «όταν η εξωτερική πολιτική υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες, τότε το «μείζον» κυριαρχείται από το «μέρος».

Ο κύριος Μαλλιάς δεν παρέλειψε να πει επίσης πως οι λέξεις «θρίαμβος», «προδοσία» και «επίτευξη στόχων» κοσμούν συχνά το λεξιλόγιο του πολιτικού κόσμου, πως «η πολιτική συνεργασία και συνεννόηση, αποτελούν δύναμη αποτροπής και ανταπόδοσης και πρέπει να δίνουν το παράδειγμα», καθώς «η Ευρώπη σήμερα περνά τον δικό της Ψυχρό Πόλεμο εντός των δικών της τειχών».  Θεώρησε, δε, μείζονος σημασίας, να κάνει λόγο και για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, αφού υπογράμμισε πως «οι προκλήσεις απαιτούν αναθεώρηση των θεσμών σχετικά με την πολιτική εθνικής ασφαλείας». Κλείνοντας τον λόγο του, ο ομιλητής δημιούργησε σκέψεις στους ακροατές του: «Η συνεργασία των κρατών, εξασφαλίζει την νηφαλιότητα και την αυτοπεποίθηση. Η γνώμη πρέπει να στηρίζεται στη συσσωρευμένη γνώση. Αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στα Βαλκάνια και να βρει τη θέση που της αρμόζει, πρέπει να ξεκινήσει από την πρωτεύουσα Αθήνα», ήταν μερικά από τα λόγια του.

Στη συνέχεια, μετά το σχόλιο του Προέδρου πως «Πρέπει να ακούμε τις αλήθειες κι όχι ωραία λόγια», τον λόγο πήρε η κ. Μαντά. Η ομιλήτρια μίλησε για την διάχυτη ανησυχία και εσωτερική αμφισβήτηση που παρατηρείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει με γεγονότα, αναφερόμενη στο πρόσφατο Brexit. Ειδικότερα, τόνισε πως «το Brexit τάραξε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βγαίνουν δυο τρεις ημέρες πριν το γεγονός και να κάνουν έκκληση υπέρ του ναι», ενώ σημαντική ήταν και η αναφορά της σχετικά με το δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται, αφού είπε χαρακτηριστικά πως «ακυρώθηκε η ιδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβάλλει ένα δημοκρατικό πρότυπο».

Στον λόγο της η κ. Μαντά, συμπεριέλαβε και τις σχέσεις της Ευρώπης με τον διεθνή πολιτικό χώρο μιλώντας για την Τουρκία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Υπενθύμισε τον έντονο σκεπτικισμό που έχει περιβάλει την σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «σχέσεις εντυπώσεων μπαμπούλα» και πως «τα ευρωπαϊκά πρότυπα ταυτίζονται αρκετά με τα τουρκικά μετά το τουρκικό πραξικόπημα». Αναφορικά με τις ΗΠΑ, σημείωσε πως έχουν αρκετά καλές σχέσεις με πολλές από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, ενώ όσον αφορά στη Ρωσία, η ομιλήτρια δεν δίστασε να πει πως «το ρωσικό πρότυπο διακυβέρνησης έχει γίνει πολύ δημοφιλές, ως μια μορφή διακυβέρνησης λιγότερο φιλελεύθερη και περισσότερο συγκεντρωτική». Ο λόγος της περιλάμβανε επίσης εν συντομία και πλήθος αναφορών σχετικά με την αδυναμία της κοινωνίας των πολιτών, ενώ μίλησε και για τη σύγκρουση του κοσμικού Ισλάμ της Ευρώπης με το συντηρητικό της Ανατολής.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο λόγος δόθηκε στο κοινό, το οποίο υπέβαλε πλήθος ερωτήσεων στους ειδικούς, σχετικά με την διακυβέρνηση της Ένωσης, ακόμα και για το προσφυγικό. Κλείνοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, κάνοντας μια άκρως επίκαιρη αναφορά, είπε πως «ο εθνικισμός είναι κομβικής σημασίας και κερδίζει έδαφος ακόμα και σε μεγάλες χώρες».

Τέτοιες διοργανώσεις αξίζει να παρακολουθούνται, καθώς μας δίνουν μια αξιόπιστη εικόνα της σημερινής Ευρώπης από το πρίσμα ειδικών επιστημόνων και είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της άποψής μας. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα που κατακλύζεται από τις εσωτερικές αναταράξεις, καλό είναι ο καθένας να αναζητά με το δικό του τρόπο τον δρόμο προς την αλήθεια…

No related posts.