Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 με “άρωμα” από θέληση

«Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!»
Αυτός είναι ο όρκος αθλητού των Special Olympics, που για πρώτη φορά φέτος θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας, αντανακλώντας μια παγκόσμια διοργάνωση με επίκεντρο το «ευ αγωνίζεσθαι». Τρία κορίτσια από τη Θεσσαλονίκη που πάσχουν από Σύνδρομο Down θα αφήσουν το δικό τους στίγμα διαγωνιζόμενα στη ρυθμική γυμναστική, με στόχο την καλύτερη δυνατή εμφάνιση τους.

Η Θεσσαλονίκη πηγαίνει Special Olympics

Με άξονα τη σημασία της διαφορετικότητας από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου το Ολυμπιακό Χωριό στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στην ανατολική πλευρά της Αθήνας, θα υποδεχθεί 7.500 αθλητές από 185 χώρες, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε 22 αθλήματα ολυμπιακού τύπου. Ανάμεσά τους θα είναι η Νατάσσα, η Θεοδώρα και η Φλώρα που προπονούνται εντατικά στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, όντας μέλη του εδώ και πολλά χρόνια. Οι τρεις κοπέλες συμμετείχαν εξίσου στο περσινό test event των Special Olympics, όπου δοκιμάστηκαν αθλητές και εγκαταστάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Τα μετάλλια που έφεραν από την πρωτεύουσα ήταν πολλά, γι’ αυτό φέτος διεκδικούν επάξια πρωτιές για να δώσουν χαρά στις οικογένειες τους που στηρίζουν ένθερμα την προσπάθεια τους.

Η εμπειρία της συμμετοχής είναι η νίκη τους

Έφτασα καθυστερημένη στην προπόνηση τους, αλλά με περίμεναν με ανυπομονησία. «Θέλω να κερδίσω το χρυσό στις κορύνες», λέει η Φλώρα, εξηγώντας πως θέλει να το αφιερώσει στον πατέρα της που δε ζει πια και που πάντοτε τη συνόδευε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Με μεγάλη ευγένεια παραχωρεί τη θέση της στη Θεοδώρα που πρέπει να φύγει νωρίτερα. Η Θεοδώρα αναλύει συνοπτικά τα πέντε μετάλλια που κέρδισε πέρυσι και δηλώνει: «Φέτος θα φέρω μόνο χρυσά!». Η Νατάσσα, υπερκινητική και ομιλητική, είναι ενθουσιασμένη περισσότερο με τη διοργάνωση. Θα γνωρίσει κι άλλα παιδιά με σύνδρομο Down που μιλούν άλλη γλώσσα κι ίσως έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από εκείνη. Ξέρει άλλωστε να το διακρίνει και το σχολιάζει. Περιμένει πως και πως το πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της υποδοχής, ώστε να χορέψει με την ψυχή της.

Οι τρεις τους είναι φίλες. Τους αρέσουν οι εκδρομές και έτσι ακριβώς αντιμετωπίζουν τα Special Olympics, όπου θα κάνουν καινούριους φίλους και πριν την εμφάνιση τους θα τις βάψουν, θα τις χτενίσουν και θα τις ντύσουν. Η Φλώρα έχει λίγο άγχος με τα μαλλιά της. «Δεν πιάνονται εύκολα ψηλά», λέει, αλλά από πέρυσι έχουν μακρύνει αρκετά ώστε να γίνουν ένας ωραίος κότσος. Τα αθλητικά τους κορμάκια θα είναι αυτή τη φορά κυανόλευκα. «Είναι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας», επισημαίνει η Νατάσσα. Θυμούνται ακόμη την περσινή τελετή έναρξης στο Κολυμβητήριο, την παρέλαση, αλλά και ανθρώπους από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Ελεονόρα Ζουγανέλη που τους εύχονταν καλή επιτυχία και έβγαζαν μαζί τους πολλές φωτογραφίες. Το χειροκρότημα τις γεμίζει με χαρά, γι’ αυτό και στην προετοιμασία που κάνουν είναι συνεπείς και πολύ εργατικές.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που μας επέλεξαν»

«Ανακαλύπτεις τις αδυναμίες και τις ατέλειες ώστε το αποτέλεσμα να είναι βελτιωμένο και να εξασφαλίσουν καλές εμφανίσεις που θα αποφέρουν μετάλλια», υπογραμμίζει η Σοφία Βουκάντση, δασκάλα των κοριτσιών και απόφοιτη των σχολών ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στην κίνηση και τη θεραπευτική αγωγή στη γυμναστική. Τις συναντά τρεις φορές την εβδομάδα και για μιάμιση ώρα κάθε φορά φτιάχνει τον παράδεισό τους μέσα από τη μουσική και το χορό. Σε αυτούς του αγώνες τα παιδιά επιλέχθηκαν σύμφωνα με τις επιδόσεις τους και η Σοφία επιμένει ότι η ομάδα της μετά από την περσινή πρόβα generale, είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, καθώς βρίσκονται στην τελική ευθεία για να τελειοποιήσουν το πρόγραμμα. Δεν είναι ζόρικο, ούτε απαιτεί ιδιαίτερο κόπο για εκείνη αφού, όταν η μουσική ξεκινά, η Φλώρα, η Νατάσσα και η Θεοδώρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. «Επειδή τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα για τέτοια άτομα, για ΑμΕΑ, δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Δεν έχουν, βέβαια, καμία σχέση με εκείνα τα άτομα της νοητικής υστέρησης που είναι ψηλά και δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κάποια διαφορά. Τα καταφέρνουν μια χαρά», υπογραμμίζει η Σοφία. Όσο περνούν οι μέρες, οι προπονήσεις γίνονται πιο εντατικές στο Παλαί Ντε Σπορ, προκειμένου να δουλεύουν καλύτερα. Στην Αθήνα θα είναι μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Άλλωστε η δική της ενθάρρυνση είναι απαραίτητη για τις διαγωνιζόμενες.

Γίνε κι εσύ εθελοντής…

Είναι πολύ απλό και δε χρειάζεται καμία συγκεκριμένη εμπειρία, παρά μόνο την προσωπική πρωτοβουλία και το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει καθένας από εμάς τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους. Η αίτηση και η προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει κανείς το 18ο έτος της ηλικίας του αρκούν για να μπει στον κόσμο των Special Olympics, συνδράμοντας σε χώρους ανάλογα με την ιδιότητα ή την επιθυμία του. Οι τομείς είναι ποικίλοι και όλοι μπορούν να βρουν το κομμάτι που τους αφορά και τους ενθουσιάζει. Στο πλαίσιο των αγώνων θα διεξαχθούν μια σειρά από συναφείς δράσεις όπως το πρόγραμμα «Πόλις – Αμφιτρύων» αλλά και μη αθλητικές εκδηλώσεις. Δύο σημαντικές σύνοδοι που θα λάβουν χώρα είναι η Παγκόσμια Σύνοδος Πολιτικής Τακτικής (Global Policy Summit) και η Παγκόσμια Σύνοδος Νεολαίας (Global Youth Summit).

Τα Special Olympics είναι απόρροια ενός οργανισμού που ιδρύθηκε επισήμως το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver, αδελφής του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α John F. Kennedy. Στην πραγματικότητα, αποτέλεσε ένα όραμα που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της ιδρύτριας. Εκεί είχαν κληθεί παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

12.000 Έλληνες αθλητές από το 1987

Τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καλλιεργήθηκε το έδαφος, με απώτερο στόχο το σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, την αναγνώριση των ξεχωριστών αναγκών τους και την ισότιμη αντιμετώπισή τους στην κοινωνία. Οι Έλληνες αθλητές Special Olympics που έχουν λάβει μέρος σε αγώνες, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων ανέρχονται περίπου στους 12.000 και προπονούνται ανελλιπώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι δικαίως αξίζουν ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους Έλληνες, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και δράσης.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.athens2011.org
www.specialolympics.org

No related posts.