Θα γίνει το χατίρι του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη;

Το ζήτημα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών επανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εκστρατεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας για τον περιορισμό του σε συλλογικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, εάν υπάρχει έστω κι ένας καπνιστής μέσα σε ένα μαγαζί το πρόστιμο θα το επωμίζονται και ο πελάτης και ο ιδιοκτήτης.

Στη χώρα μας, ο αντικαπνιστικός νόμος μετράει πλέον αρκετά χρόνια προσπάθειας εφαρμογής εφόσον:

  • Η πρώτη φορά που ψηφίστηκε ήταν επί βασιλείας του Όθωνα το 1856 και αφορούσε την απαγόρευση του καπνίσματος εντός των δημοσίων κτιρίων και των καταστημάτων.
  • Στη συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος του 2002 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, δεδομένου ότι μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις ως προς την εφαρμογή του.
  • Αργότερα, το 2008 θεσπίστηκε αυστηρότερη νομοθεσία που απαγόρευε το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας αλλά και σε δημοσίους κλειστούς χώρους (καφέ-μπαρ). Υπήρχε ωστόσο η δυνατότητα να παραχωρηθεί άδεια που θα επέτρεπε το κάπνισμα σε μαγαζί εφόσον αυτό πληρούσε ορισμένες προϋποθέσεις.
  • Τελικά, ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή το 2009, όταν απαγορεύτηκαν οριστικά και οι διαφημίσεις καπνικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της έρευνας του συγκεκριμένου ρεπορτάζ δημιουργήθηκαν δυο απλά ερωτηματολόγια που απευθύνονταν στο κοινό-πελάτες και τους ιδιοκτήτες μαγαζιών σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο. Να σημειωθεί πως οι περισσότερες απαντήσεις που λάβαμε προέρχονταν από μη καπνιστές.
Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων  πιστεύει πως δε θα εφαρμοστεί ούτε αυτή τη φορά πλήρως ο νόμος.

Ωστόσο, σε περίπτωση που εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι καπνιστές φάνηκαν να διχάζονται ως προς την προσέλευσή τους σε μαγαζιά που θα απαγορέψουν το κάπνισμα. Για την ακρίβεια, το 50% απάντησε πως θα συνέχιζε να πηγαίνει σε ένα μαγαζί που συχνάζει καιρό, ενώ το υπόλοιπο 50% απάντησε πως θα σταματούσε. Μεγάλο ποσοστό όμως (47,1%) απάντησε πως θα έπαιρνε το ρίσκο να καπνίσει σε ένα μαγαζί γνωρίζοντας ότι απαγορεύεται νομικά.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο ποσοστό μη καπνιστών δήλωσε πως συχνάζει σε μαγαζιά στα οποία επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλά επιθυμεί επίσης την πλήρη εφαρμογή του νόμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι οπτικές των ιδιοκτητών μαγαζιών, αρκετοί εκ των οποίων δήλωσαν ενημερωμένοι για τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά ταυτόχρονα και απαισιόδοξοι ως προς την εφαρμογή του. Σίγουρα, βρέθηκαν δυο κοινά σημεία στις απαντήσεις τους:

  • Σε περίπτωση που εφαρμοστεί, να εφαρμοστεί κατά γράμμα και από όλους δίχως εξαιρέσεις.
  • Όσες φορές έγινε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου είδαν τον τζίρο τους να πέφτει δραματικά.

Σε μαγαζί που τον έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια όμως δήλωσαν πως έχει βρεθεί μια ισορροπία, εφόσον οι καπνιστές πελάτες τους κάθονται έξω, ακόμη και τον χειμώνα με συνοδεία θέρμανσης. Όμως το προνόμιο της άνεσης χώρου δεν το έχουν όλα τα μαγαζιά.

Αρκετοί μαγαζάτορες αντιδρούν στο άκουσμα του νόμου γιατί θεωρούν πως πρώτα χρειάζεται να επιλυθούν άλλα σοβαρότερα προβλήματα και πως τέτοιου είδους αποφάσεις εξοργίζουν τον κόσμο.

Όλοι συμφώνησαν πως αν κάποιος πελάτης επιμείνει να καπνίσει δε θα έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί του, όμως σε περίπτωση που κάποιος μη καπνιστής πελάτης ενοχληθεί ή γενικότερα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα θα πάρουν θέση. Με λίγα λόγια, όλα έχουν να κάνουν με τις κοινές συνθήκες ανταγωνισμού που ακολουθούν οι μαγαζάτορες, χωρίς ωστόσο να παραμερίζεται ο σεβασμός προς τους πελάτες τους.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το αν θα εφαρμοστεί εντέλει αυτός ο νόμος ολοκληρωτικά πρωτίστως στη χώρα μας, κατά δεύτερον στην πόλη μας. Μέχρι να διαπιστωθεί, καλό είναι να ενημερώνεστε από τα μαγαζιά που συχνάζετε οι καπνιστές και να υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση από όλες τις πλευρές.

Πηγές/ Περισσότερες πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο στην Ελλάδα:

No related posts.