Ένα ibook που βάζει κωφούς και ακούοντες στo… παιχνίδι!

Ένα πρωτότυπο ibook έχει σχεδιάσει και κυκλοφορήσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μicrokosmos, που διαδίδει την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση σε όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Ο κ. Μητροφάνης Γεωργιάδης και η κ. Σοφία Μαστροκούκου είναι δύο από τα ιδρυτικά μέλη του Ιταλο-Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου, μicrokosmos, που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του ibook, “International Signs: A Practical Kit”, ένα πολύγλωσσο ηλεκτρονικό βιβλίο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε κωφούς και ακούοντες, οποιασδήποτε εθνικότητας. Ο σύλλογος δραστηριοποιείται κυρίως στην Ιταλία και προωθεί θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Οι δυο τους «εκπλήρωσαν ένα όνειρο ζωής» δημοσιεύοντας αυτό το ibook.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την κυρία Μαστροκούκου, η οποία μας είπε χαρακτηριστικά: «Σχεδιάσαμε τον Πρώτο Πρακτικό Οδηγό του Διεθνούς Σήματος, ο οποίος διατίθεται δωρεάν μέσω του ibooks σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κωφών του Τορίνο, προσπαθώντας να διαδώσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σημασία της ποιοτικής και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης για όλους και την προώθηση της δια βίου μάθησης».

Το ηλεκτρονικό αυτό βιβλίο έχει σχεδιαστεί με βάση τα άρθρα 30 και 32 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (2006) και μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. Έχει κυκλοφορήσει για συσκευές iOS, ενώ αυτό το διάστημα προετοιμάζουν την κυκλοφορία του και σε συσκευές Android.

«Μέσω της προώθησης του Διεθνούς Σήματος αίρονται τα όποια εμπόδια επικοινωνίας των κωφών ανά τον κόσμο, οι κωφοί αποκτούν πιο εύκολη πρόσβαση σε εργασιακές ευκαιρίες σε όλον τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μια στοχευμένη προσπάθεια για την άρση των κοινωνικών, γλωσσικών και πολιτιστικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κωφοί σε παγκόσμιο επίπεδο» τονίζει η ίδια στο ε.ΜΜΕί.ς.

Μέσα στο διαδραστικό και εύκολο στη χρήση ibook θα γνωρίσετε την Laura και τον Andrea, δυο κωφοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση σας μέσω μικρών video. Ο οδηγός, επίσης, περιέχει συμβουλές σωστής επικοινωνίας με κωφά άτομα. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες για κωφούς, που ουσιαστικά θα διδάσκουν τη γλώσσα τους», συμπληρώνει.

Η ομάδα που έχει θέσει μια ατζέντα με στόχους έως το 2030 έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην πραγματοποίηση τους. Όπως μας δήλωσε η Σ. Μαστροκούκου, ο σύλλογος απαρτίζεται από εθελοντές και θα επιθυμούσε να συνεργαστεί με νέους ανθρώπους για την επίτευξη τους.

To ibook είναι διαθέσιμο εδώ.

Διαδικτυακός τόπος πολιτιστικού συλλόγου: www.microkosmos.org

No related posts.