Η εικόνα της Ελλάδας στον γερμανόφωνο Τύπο το 2010-2015

Η ταξιδιωτική δημοσιογραφία δημιουργεί εικόνες των τουριστικών προορισμών, προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες  με τη χρήση του δημοσιογραφικού και διαφημιστικού λόγου.

Στόχος ήταν να διερευνήσω το κατά πόσο και πώς τα γερμανόφωνα διαδικτυακά Μέσα  προβάλλουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια της πτυχιακής μου εργασίας.

Το δείγμα αποτελείται από 122 άρθρα: 57 από ποιοτικές εφημερίδες (Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Tagesspiegel) και 65 από ταξιδιωτικά περιοδικά (Geo.de, Weg.de, Reisenexclusiv.de) την περίοδο 2010-2015.

Οι περιοχές που προβάλλονται περισσότερο στα ταξιδιωτικά ένθετα είναι η Αθήνα, η Μακεδονία (Χαλκιδική κυρίως), οι Κυκλάδες (Μύκονος και Σαντορίνη κατά κύριο λόγο), η Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Μυκήνες, Επίδαυρος), η Κρήτη και η Ρόδος. Οι περιοχές αυτές είναι ευρέως γνωστές και αναφέρονται συχνά στους ξένους ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Κυριαρχεί η Αθήνα ως πρωτεύουσα της Ελλάδας (20% των άρθρων). Οι αναφορές σε αυτήν έχουν κατά κύριο λόγο αρνητική χροιά, καθώς αντανακλούν τις αναταραχές που συμβαίνουν λόγω της οικονομικής κρίσης ή το χάος της μεγαλούπολης με κάποιες εξαιρέσεις. Ακολουθούν η Μακεδονία (Χαλκιδική κυρίως) με ποσοστό 12,9%, οι Κυκλάδες (Μύκονος, Σαντορίνη) με 12,1%, η Πελοπόννησος (Μεσσηνία) και η Κρήτη με 10,7%, η Ρόδος (5%), η Κέρκυρα και τα νησιά του Σαρωνικού (Ύδρα) με 4,3%, η Ήπειρος (Πάπινγκο, Βίκος) με 3,6%, οι Σποράδες (Αλόννησος) και η Σάμος με 2,9%, το Πήλιο με 2,1%, η Εύβοια, η Ικαρία και η Κάλυμνος με 1,4%, ενώ η Κως, η Κάρπαθος, η Σύμη, η Πάτμος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος με 0,7%. Τα νησιά, όπως και η ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν συνδεθεί με την ηρεμία και τη διασκέδαση, διότι όλα κυλούν ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Επιπλέον, οι εφημερίδες αναφέρονται με μεγάλη συχνότητα στην κρίση: 24 (41 στο σύνολο) άρθρα η Welt, τέσσερα (οχτώ στο σύνολο) άρθρα η Tagesspiegel και δύο (οχτώ στο σύνολο) άρθρα η F.A.Z., καθώς οι απεργίες και τα επεισόδια λόγω της κρίσης απασχόλησαν έντονα τα διεθνή Mέσα και είχαν επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, όπως στον τουρισμό. Τα περιοδικά αντίθετα ασχολήθηκαν ελάχιστα με την κρίση.

Επιπλέον, οι τίτλοι προκαλούν θετικά, αρνητικά και ουδέτερα συναισθήματα. Στα άρθρα των εφημερίδων είναι περισσότερο αρνητικοί, λιγότερο θετικοί και ουδέτεροι. Αντίθετα στα περιοδικά είναι περισσότερο θετικοί και λιγότερο ουδέτεροι ή αρνητικοί. Οι εφημερίδες δηλαδή, με τη χρήση συγκεκριμένων τίτλων, προϊδεάζουν αρνητικά τον αναγνώστη για το άρθρο που θα ακολουθήσει, ενώ τα περιοδικά θετικά. Η Welt περιέχει τους περισσοτέρους αρνητικούς τίτλους (24), ενώ η F.A.Z. και το Reisenexclusiv δεν περιέχουν αρνητικούς τίτλους. Τους περισσότερους θετικούς και ουδέτερους τίτλους τους διαθέτει το GEO.

Τέλος, το δείγμα δείχνει πως η Welt τείνει να είναι περισσότερο αρνητική στον τρόπο παρουσίασης της χώρας (16 άρθρα προβάλλουν αρνητικά τη χώρα, 15 άρθρα παρουσιάζουν μία μείξη θετικών και αρνητικών στοιχείων, ενώ μόνο 10 την προβάλλουν θετικά), ενώ η F.A.Z. και η Tagesspiegel την παρουσιάζουν θετικά και αρνητικά. Τα περιοδικά παρουσιάζουν την Ελλάδα περισσότερο θετικά, ενώ δεν περιλαμβάνουν αμιγώς αρνητικά άρθρα.

Οι εφημερίδες έχουν ως στόχο να παρέχουν μία πολύπλευρη ενημέρωση, ακολουθώντας μία συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, οπότε τείνουν να είναι περισσότερο προκατειλημμένες. Τα περιοδικά, από την άλλη, στοχεύουν στην προώθηση ενός προορισμού, οπότε, στην περίπτωσή τους, επιστρατεύονται οι τεχνικές του διαφημιστικού παρά του δημοσιογραφικού λόγου.

Τα σχετικά γραφήματα που εξηγούν το κείμενο υπάρχουν εδώ.

No related posts.