Μια ταινία για την Ελεύθερη Βούληση

Η λέξη «ἐλευθερία» προκύπτει από τη φράση

«παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς»

ἐλεύθω=ἐρχομαι, πορεύομαι/ ἐρῶ=αγαπώ

δηλαδή «να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί».

Με τον ορισμό της έννοιας «ελευθερίας» ξεκινά η ταινία μικρού μήκους «Ελεύθερη Βούληση-Free Will» των Αντώνη Σωτηρόπουλου και Βασίλη Σιγάλα, που με αφετηρία την Ελλάδα του 2020 δείχνει πώς θα είναι η ζωή μας με την κάρτα του πολίτη.

Μια κάρτα που θα περιέχει όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς μας, ακόμα και τα πιο κοινώς ασήμαντα, όπως για παράδειγμα πού θα βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή και φυσικά θα καταγράφονται όλα από τη πολιτεία.

Θα μπορούσε βέβαια κανείς να φέρει ως αντεπιχείρημα τα “check-in” ή ελληνιστί «κοινοποίηση παρουσίας» στο Facebook που όλοι τα γνωρίζουμε, είτε τα δημοσιεύουμε είτε όχι στο προφίλ μας. Μόνο που τα κάνουμε αυτοβούλως, σε αντίθεση με την κατάσταση παρακολούθησης επί μονίμου βάσεως από την πολιτεία, την οποία αναδεικνύει η ταινία. Με βάση αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει αρκετές «Οργουελικές» επιρροές, ιδιαίτερα από το βιβλίο «1984» και τον Μεγάλο Αδερφό που παρακολουθεί τα πάντα.

Η νέα αυτή μορφή συναλλαγών παρουσιάζεται ως σανίδα σωτηρίας για να ξεφύγουμε από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης και μόνο λίγοι φαίνεται να δίνουν σημασία στα αρνητικά σημεία ενός συστήματος απόλυτης διαφάνειας.

Ένα ακόμα σημείο που η ταινία αναδεικνύει απλά και όμορφα είναι η αδιαφορία του κόσμου και η προσκόλλησή του σε μια οθόνη. Μια κατάσταση που συνδέεται άμεσα με τη σύγχρονη κοινωνία όπου ζούμε.

Πάντως, στη χώρα μας πάντως έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για την εφαρμογή της κάρτας του πολίτη, αφού σύμφωνα με απόσπασμα από το άρθρο του Νίκου Β. Τσίτσα (δημοσιευμένο στις 8/3/16) από τη διαδικτυακή εφημερίδα «Έθνος»: «Στα τέλη του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της έξυπνης κάρτας του πολίτη, με πιλοτική εφαρμογή στις κοινωνικές ομάδες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα κουπόνια σίτισης, το επίδομα ενοικίου και η παροχή δωρεάν ρεύματος θα παρέχονται στους πολίτες που θα ενταχθούν στα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (υπολογίζονται σε 300.000 οικογένειες), μέσω της κάρτας του πολίτη, πιλοτικά από τον Ιούνιο. Σε δεύτερο χρόνο θα εξαπλωθεί η χρήση της κάρτας και στους υπολοίπους πολίτες που θα μπορούν να την παραλαμβάνουν από τα Κ.Ε.Π. από τα μέσα του καλοκαιριού». Και «οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν την έξυπνη κάρτα εθελοντικά και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν είτε μέσω των ηλεκτρονικών Κ.Ε.Π. είτε και με φυσική παρουσία στα Κ.Ε.Π.».

Άραγε, τι σημασία θα έχει η έννοια της «ελεύθερης βούλησης» σε μια κοινωνία όπως εκείνη που παρουσιάζεται στην ταινία; Η καθημερινότητά μας θα γίνει πιο απλή ή πιο σύνθετη αν αποκτήσουμε όλοι την προσωπική μας «κάρτα πολίτη»; Το καθεστώς διαφάνειας θα μας επηρεάσει θετικά προσφέροντάς μας όντως την αίσθηση της σιγουριάς ή θα εντείνει τους φόβους μας;

Η ταινία σίγουρα μας βάζει σε σκέψεις για ερωτήματα που φαίνεται πως ίσως κληθούμε να απαντήσουμε νωρίτερα και από το 2020. Απέσπασε μάλιστα τρία βραβεία: το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Κοινού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ελεύθερο Σχέδιο καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο «Φεστιβάλ micro μ» που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε οκτώ πόλεις της χώρας.

Τέλος, δε θα μπορούσα να κλείσω το άρθρο χωρίς μια αναφορά στις μουσικές επιλογές που υπάρχουν στην ταινία, όπου ακούγεται, από το Τρίτο Πρόγραμμα, το τραγούδι «Κυρ Αντώνης» του Μ. Χατζιδάκι, που πολλοί έχουν αγαπήσει, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν το συγκεκριμένο τραγούδι ως «προφητικό» για το μέλλον μας. Επιπλέον, το soundtrack της ταινίας ερμηνεύει ο Αρτέμης, μια διασκευή του «Καθ΄ ημάς» του Σταμάτη Σπανουδάκη, με τίτλο «Αιμορροούσα».

Σκηνοθεσία & Μουσική: Αντώνης Σωτηρόπουλος

Σενάριο: Βασίλης Σιγάλας & Αντώνης Σωτηρόπουλος

Παίζουν οι: Γιώργος Χρανιώτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Σύλβια Αννουσάκη, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Λυδία Ασημακοπούλου, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου, Ισιδώρα Χατζηβασιλείου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Κωνσταντίνος Φραντζής, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Τραϊάνα Ανανία, Ζαχαρούλα Βαλαβάνη, Αγγελική Παρδαλίδου, Αλεξάνδρα Φωτίου.

Για να δεις την ταινία πατάς εδώ.

No related posts.