Τρύφωνας Τρύπας: «Να αγαπάς αυτό που κάνεις»

Γεύσεις, μυρωδιές, μπαχαρικά και χρώματα. Φαντασία, ομορφιά  και καλαισθησία.  Ένας θαυμαστός και ονειρικός κόσμος. Αυτός της γαστρονομίας. Αυτόν τον κόσμο εξερευνεί τα τελευταία τρία περίπου χρόνια ο 22χρονος Βολιώτης, Τρύφωνας Τρύπας, ο οποίος άφησε τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας για να ασχοληθεί με τη μαγειρική και μόνο θετικές εμπειρίες έχει να μοιραστεί. Εργάστηκε στο πλαίσιο της πρακτικής του για δύο χρόνια στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Ελλάδας, ενώ το Μάρτιο του 2015 διακρίθηκε στον 9ο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό γαστρονομίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Τι σημαίνει μαγειρική για σένα;

Γενικά η μαγειρική είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Θα μπορούσα να πω ότι είναι τρόπος ζωής, κάτι που δε σου βγαίνει μηχανικά. Πρέπει να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις, γιατί έχει πολλές ώρες κούρασης, άσχημες στιγμές, καλές στιγμές. Αυτό ακριβώς είναι και η μαγεία της. Είναι κάτι πολύ ωραίο.

© Ελευθερία Βρετού

Στην οικογένεια υπήρχε η ενασχόληση με τη μαγειρική. Η μητέρα μου και ο αδερφός μου είναι επαγγελματίες μάγειρες. Γενικότερα, όμως, δεν το είχα σκεφτεί. Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, να σπουδάσω, γι’ αυτό το λόγο έδωσα και πανελλήνιες, όπου πήγα πολύ καλά. Στο δεύτερο έτος περίπου ήθελα να βρω μια δουλειά και έτσι μου είπε κάποιος εδώ στο Βόλο αν θέλω να μου μάθει την τέχνη της pizza. Δέχτηκα γιατί είμαι άτομο που το εξιτάρει κάθε τι το καινούργιο και σιγά σιγά μου άρεσε πολύ. Σε εκείνη τη φάση άρχισα να σκέφτομαι έντονα την πιθανότητα να σπουδάσω πάνω στη μαγειρική, θέλοντας να συνδυάσω και τις δυο σχολές (Χωροταξία και μαγειρική). Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τον πρώτο χρόνο τα κατάφερα. Από το πρώτο έτος, βέβαια, στη μαγειρική είχα πολύ καλές ευκαιρίες επαγγελματικά. Με επέλεξαν για να δουλέψω σε ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα. Εκεί ένιωσα ότι, ίσως, αξίζω και άρχισα να ασχολούμαι ακόμα πιο επαγγελματικά με το θέμα και έφυγα κάπως από το Πολυτεχνείο. Φυσικά, θέλω να τελειώσω και τη Χωροταξία. Δεν το αναιρώ και εκείνο, γιατί άλλωστε όσο περισσότερα ξέρεις τόσο το καλύτερο. Την αγάπησα, όμως, τη μαγειρική και ακολούθησα την καρδιά μου.

Απ’ ότι βλέπω μέχρι στιγμής η καρδιά σου σωστά σε έχει συμβουλέψει…

Ναι, γενικά μου έχει βγει σε πολύ καλό. Και στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα που με επέλεξαν για να κάνω πρακτική ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα, για την καριέρα μου, για το βιογραφικό μου. Είναι από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας και παγκοσμίως, γιατί έχει αναδειχθεί ως  ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο. Εκεί άρχισα να μαθαίνω πάρα πολλά, να μπαίνω στο κλίμα και να αγαπώ ακόμη περισσότερο αυτό που κάνω.

Τον Μάρτιο του 2015 βγήκες τρίτος στον 9ο γαστρονομικό διαγωνισμό Νότιας Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ναι. Η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό ξεκίνησε τελείως αστεία. Δεν είχα στο μυαλό μου ότι πάω εκεί για να κερδίσω. Ήθελα, απλώς, να δω πώς είναι και αυτή η εμπειρία. Είναι αυτό που ανέφερα πριν : ότι μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια πράγματα, νέες προκλήσεις. Δήλωσα συμμετοχή περισσότερο για να δω πώς θα είναι εκεί, πώς θα νιώθω, τι θα κάνω.
Ήταν, βέβαια, δύσκολο. Υπήρχαν πολλοί αντίπαλοι, από παντού. Εγώ βγήκα τρίτος στην κατηγορία «αρνί» στο ατομικό ανάμεσα σε περίπου 30 άτομα.

Σε αυτά τα δυο – τρία χρόνια που ασχολείσαι είχες κάποια εμπειρία, θετική ή αρνητική, πού θα ήθελες να μοιραστείς;

Σίγουρα η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό ήταν μια δυνατή εμπειρία, γιατί γνώρισα πώς είναι ο ανταγωνισμός ή πώς είναι να δουλεύεις κάτω από πίεση. Επίσης, τα δυο χρόνια που ήμουν στην Καλαμάτα συναναστράφηκα με μεγάλους chefs, απέκτησα πολλές εμπειρίες, δύσκολες, εύκολες, απίστευτες στιγμές. Δοκιμάστηκα σε πολλά και διαφορετικά είδη γαστρονομίας. Πιστεύω πώς ό,τι μου έχει συμβεί μέχρι τώρα στον τομέα μου ήταν για καλό.  Αρνητικές στιγμές και στιγμές κούρασης, βέβαια, υπάρχουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα πάντα είναι αυτό που διορθώνει όλα τα άλλα και βγαίνεις από την κουζίνα με ένα χαμόγελο. Γενικά, μου αρέσει να μοιράζω χαρά στον κόσμο. Στη ζωή μου είμαι τέτοιος άνθρωπος, αλλά και μέσα από τη δουλειά μου ουσιαστικά. Ο κόσμος έρχεται για να το ευχαριστηθεί. Δεν το βλέπω, απλά, ότι μαγειρεύω για να φάνε. Είναι κάτι παραπάνω.

Αυτό που παρατηρώ τον τελευταίο καιρό είναι ότι η μαγειρική έχει γίνει μόδα…

Ναι, αυτό ισχύει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλοι αυτοί που αποφασίζουν να ασχοληθούν απλά επειδή είναι μόδα, θα φανούν στην πορεία, γιατί η μαγειρική είναι δύσκολη επαγγελματικά. Έχει πολλή κούραση, πολλή ένταση. Πολλοί δεν το αντέχουν. Για μένα, όμως, αυτό είναι το πιο ωραίο.

Ποιά είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Θα ήθελα να πειραματιστώ με διεθνείς κουζίνες. Το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, να μάθω όλα τα παραδοσιακά φαγητά από κάθε τόπο, όχι μόνο από τις γνωστές μεγάλες χώρες. Υπάρχουν πολλές μικρές πόλεις και μέρη με όμορφες γεύσεις. Θέλω  να γνωρίσω όσα περισσότερα μπορώ.

Ποιο είναι το σύνθημα σου;

Να αγαπάς αυτό που κάνεις, γιατί αν δεν το γουστάρεις, δύσκολα θα προχωρήσεις.

No related posts.