Ομάδα «Alex»: «Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολο είναι, πόσο φοβάσαι. Ας πάρεις την πρωτοβουλία και ας το κάνεις»

Η ομάδα «Alex» αποτελείται από πέντε φοιτητές που έχουν αποφασίσει να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Έγιναν ευρέως γνωστοί μετά από την εκδήλωση που διοργάνωσαν τις γιορτές που πέρασαν για να βοηθήσουν τους άστεγους στο κέντρο της Αθήνας. Εμείς μιλήσαμε με την Παναγιώτα, η οποία μας σύστησε την ομάδα και τόνισε πως ο εθελοντισμός είναι, τελικά, προσωπική υπόθεση.

Πώς προέκυψε η ιδέα του εθελοντισμού;

Έχουμε ασχοληθεί με τον εθελοντισμό μεμονωμένα. Δεν ήμασταν ποτέ ομάδα. Πηγαίναμε εγώ με την κολλητή μου ή με άλλους φίλους. Ήμουν στο εξωτερικό και όταν γύρισα αναρωτήθηκα γιατί δεν το κάνουμε όλοι μαζί φέτος; Γιατί δεν κάνουμε μια εκδήλωση; Συμφώνησαν κι έτσι ξεκίνησε και φτιάξαμε την ομάδα «Alex».

Ποιός ήταν ο σκοπός σας;

Βλέπαμε ως άτομα και ομάδα ότι το κράτος δεν κάνει πολλά. Πολλές οργανώσεις/ιδιώτες δεν κάνουν πολλά επίσης, χωρίς να θέλω να επεκταθώ. Θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά και να παρακινήσουμε τον κόσμο κυρίως, κι έτσι ξεκίνησε. Αυτός ήταν ο σκοπός μας.

Πώς θα χαρακτήριζες την ανταπόκριση του κόσμου στις πρώτες σας  ενέργειες;

Πολύ μεγάλη, χωρίς να θέλουμε να το παινευτούμε. Δεν το πιστεύαμε. Πηγαίναμε στην πρώτη εκδήλωση να δούμε πως πάει και βλέπαμε 50 άτομα, μετά 100 κι όλο μεγάλωνε η προσέλευση και λέγαμε «τι γίνεται;». Δεν το πιστεύαμε.

Ποιές δυσκολίες συναντήσατε;

Οι πιο πολλές δυσκολίες υπήρχαν, κυρίως, ως προς την συνεργασία των ατόμων. Εμείς ως ομάδα δεν έχουμε κάποιο νομικό πλαίσιο, κάποια στήριξη, χορηγίες, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο. Οπότε έχουμε μόνο να βρούμε την κατάλληλη ομάδα να συνεργαστεί μαζί μας, να μας εκπαιδεύσει, να μας καθοδηγήσει κατάλληλα πάνω σε αυτό. Αυτό είναι, κυρίως, η μεγαλύτερη δυσκολία, δηλαδή να βρούμε τα κατάλληλα άτομα πιστεύω.

Πώς ονειρεύεστε το μέλλον;

Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ιδέα αλλά τώρα σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι που συζητάμε αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να στήσουμε ένα χώρο, όπου οι άστεγοι θα μπορούν να έρχονται, να κάνουν το μπάνιο τους, να έχουν ένα φαγητό, να πλύνουν τα ρούχα τους, να παίρνουν κάποιες συμβουλές για να ενταχθούν στην κοινωνία, αν θέλουν. Όλο αυτό είναι ακόμα στην αρχή, οπότε αυτή είναι η πρόβλεψή μας γενικά για την ομάδα. Θέλουμε κάτι τέτοιο.

Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για την πρόσφατη δράση σας για τους άστεγους;

Εμείς, δεν είχαμε ιδέα τι θα γίνει, ήμασταν σε συνεργασία με τη «Γέφυρα» που δραστηριοποιείται στους δρόμους για να μας καθοδηγήσει και να μας εκπαιδεύσει σε όλο αυτό. Πραγματικά, είχαμε «μείνει» όλοι. Δεν ξέραμε τι ερχόταν, είχε γεμίσει όλο το συνΑθηνά (χώρος). Αυτό που αποκομίσαμε εμείς, και ο κόσμος που ήρθε, είναι ότι είδαμε ανθρώπους που πραγματικά μας ευχαριστούσαν και έκλαιγαν. Είδαμε παιδάκια που ήταν με τους γονείς τους, που ήθελαν να βοηθήσουν, κι έλεγαν, «παιδάκι ήταν κι αυτός, μην τον προσπερνάς». Γενικά, δόθηκαν πολύ όμορφα και σημαντικά μηνύματα και πήραμε και εμείς απ’ αυτό.

Τι θα ήθελες να ξέρει ο κόσμος για την ομάδα σας;

Επειδή υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι θα στείλουν χρήματα και άλλα σχετικά, έχουμε πει όχι. Δεν θέλουμε χρήματα. Δεν θέλουμε να γίνουμε ΜΚΟ. Δεν έχουμε αυτή τη βλέψη. Στην περίπτωση που χρειαστούν χρήματα για κάτι, όπως για το κτίριο, θέλουμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν θέλουμε να γίνουμε όπως οι ΜΚΟ που δεν έχουμε ιδέα που πάνε όλα αυτά. Δεν το κάνουμε για εμάς. Εμείς άνεργοι είμαστε όλοι,ούτε σε καλή οικονομική κατάσταση είμαστε, αλλά δεν το κάνουμε για να φάμε, να στο θέσω έτσι ωμά. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε κάποιους.

Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι η άποψή σας γενικά για τις ΜΚΟ δεν είναι και η καλύτερη…

Δεν θα αναφερθώ συγκεκριμένα, αλλά θα πω ότι δεν είναι. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε που καταλήγουν τα χρήματα και τα πράγματα που δίνουμε, εγώ προσωπικά δεν τις εμπιστεύομαι. Φαντάζομαι και τα παιδιά που είναι μαζί μου.

Ποιό είναι το μήνυμα που θα έδινες σε έναν φοιτητή που έχει αμφιβολίες για τον εθελοντισμό;

Αν η πρώτη του σκέψη είναι να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό, να το κάνει. Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολο είναι, πόσο φοβάσαι. Ας πάρεις την πρωτοβουλία και ας το κάνεις. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Το μόνο που θα κάνεις είναι να κερδίσεις και ο ίδιος και ο άνθρωπος που βοηθάς.

Θέλεις να προσθέσεις κάτι;

Εσείς αν και πιο βόρεια, μπορείτε πάντα να βοηθήσετε, αν θέλετε και σε κάποιες ομάδες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει, εξαρτάται από τη βούληση του καθενός. Πολλές φορές έχουμε επικοινωνήσει με ανθρώπους που έλεγαν «θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δε μπορούμε να έρθουμε σήμερα» και τους είπαμε «μπορείτε να βγείτε να βοηθήσετε και μόνοι σας, δεν είναι ανάγκη να τα φέρετε σε μας».

_______

Ευχαριστούμε πολύ την Παναγιώτα και την ομάδα για τη συνέντευξη αυτή.

Η ομάδα «Alex» αποτελείται από την Παναγιώτα, τη Βάννα, τον Ανδρόνικο, τον Γιάννη και τον Παναγιώτη ενώ τα μέλη της  έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται.

Μπορείτε να βρείτε τις επόμενες δράσεις τους εδώ: https://www.facebook.com/groups/159580501069098/

No related posts.