T.H.H.F. 2015: Η καρδιά της ελληνικής χιπ-χοπ κοινότητας στην Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το δημοφιλές χιπ-χοπ φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (T.H.H.F.) για 13η χρονιά. Μία πληθώρα από γνωστούς αλλά και ανερχόμενους mc’s ξεσήκωσε το κοινό, ενώ η μουσική ενέργεια της εκδήλωσης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Principal Theater, σε δύο χώρους, και διήρκεσε πάνω από 10 ώρες! Ο εκρηκτικός Εισβολέας μας καθοδήγησε βήμα βήμα από την αρχή έως το τέλος αυτής της υπέροχης βραδιάς.

Το χιπ-χοπ είναι ένας ωμός τρόπος έκφρασης που βασίζεται κυρίως στην απόλυτη ελευθερία λόγου. Αποτελείται από πολλά κομμάτια όμως, γι’ αυτό και το φεστιβάλ επιχειρεί κάθε χρόνο να ικανοποιεί όλες τις ορέξεις των υποστηρικτών της συγκεκριμένης κουλτούρας μέσα από μία πολύωρη εμπειρία. Με γνώμονα το άκουσμα της ραπ μουσικής και την παρακολούθηση των εξαιρετικών γκράφιτι του φεστιβάλ, εκατοντάδες fans του συγκεκριμένου είδους έσπευσαν στο Principal Theater στη Θεσσαλονίκη. Φέτος το φεστιβάλ είχε εξαιρετικούς καλλιτέχνες από την εγχώρια σκηνή αλλά και τον εκλεκτό Σουηδό ράπερ Prop Dylan.

Βεβαίως, υπήρξαν πρωτεργάτες mc’s της ελληνικής χιπ-χοπ σκηνής, όπως ο Ευθύμης και ο Sifu Versus. Δύο rappers που κερδίζουν τον σεβασμό της πλειοψηφίας του κόσμου για το γεγονός πως είναι από τους πρωτοπόρους που ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη κουλτούρα στην Ελλάδα. Επίσης, το φεστιβάλ είχε τους Στίχοιμα, ένα δυναμικό γκρουπ που αποτελείται από τον X-Plicit και τη Μαρίνα και το οποίο ξεσήκωσε τον κόσμο κυρίως με τα κοινωνικοπολιτικά του κομμάτια.

Ακόμη, παρακολουθήσαμε με έντονο θαυμασμό τον Ταφ Λάθος που μας ταξίδεψε συναισθηματικά ραπάρωντας με μοναδικό τρόπο. Πρέπει να σημειώσουμε όμως και την εκπληκτική εμφάνιση του Ν.Ο.Ε., ο οποίος ξεχώρισε για τη φοβερή ενέργεια που μετέδωσε στο κοινό. Ο ψηλός ράπερ από τα νοτιοανατολικά προάστια της Αθήνας δε δίστασε ακόμα και να βουτήξει στο κοινό κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του, ενώ στο τελευταίο κομμάτι που τραγούδησε, το «Τζέγκις Χαν», έγινε κυριολεκτικά ο χαμός. Επίσης, είδαμε τους Joker/ Two-Face να χώνουν άγρια κομμάτια και να εξιτάρουν τους φανατικούς οπαδούς τους και όχι μόνο. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τους Keepers of the hustle, που αποτελούνται από ισχυρά ονόματα της εγχώριας χιπ-χοπ σκηνής και είναι παιδιά της Θεσσαλονίκης. Οι φύλακες του κάστρου λοιπόν εμφανίστηκαν τελευταίοι και τα έδωσαν όλα με τον κόσμο να ανταποκρίνεται πλήρως. Τέλος, στο καθαρά συναυλιακό κομμάτι του T.H.H.F., παρακολουθήσαμε και άλλους αξιόλογους και δυνατούς καλλιτέχνες, κυρίως ανερχομένους.

Πέρα από τους καλεσμένους rappers που μετέφεραν το πάθος τους από τα μικρόφωνά τους στα αυτιά του κόσμου, υπήρξε και ο καθιερωμένος θεσμός του MC Battle, με τον “Just” να κερδίζει το χρηματικό έπαθλο ύψους 500 ευρώ, μία ηχογράφηση στο Dope Beat Studio και ρούχα από την εταιρία Kush Coma. Αξίζει να αναφέρουμε πως όλοι οι mc’s δώσανε δυνατές μάχες on stage. Παράλληλα, υπήρξε και Beat Battle, ενώ παρακολουθήσαμε και Beatbox από τον Νίκο Δημηνάκη. Στο “Stone Stage” του χώρου της εκδήλωσης υπήρχαν εξαιρετικοί Dj’s, ενώ υπήρχε και το λεγόμενο open mics, κατά το οποίο μπορεί να ραπάρει οποιοσδήποτε MC. Μία από τις όμορφες καινοτομίες του φεστιβάλ ήταν το blackbook sessions, κατά το οποίο έπρεπε μέσα σε μισή ώρα να δημιουργήσεις ένα δικό σου σχέδιο. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε σαφώς και το graffiti action, όπου ο κόσμος είχε την δυνατότητα να θαυμάσει επιτόπου τη συγκεκριμένη τέχνη.

Εκτός όμως από τους mc’s, τους dj’s, τους “beatboxers”, τους γκραφιτάδες και το τεράστιο κοινό τους, είχαμε και μία αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία στα πλαίσια του φεστιβάλ. Πραγματοποιήθηκε συλλογή τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων Άρσις. Η εν λόγω πρωτοβουλία έγινε στο πλαίσιο των τελευταίων κοινωνικοπολιτικών γεγονότων με τους χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Επομένως, το φεστιβάλ είχε και χαρακτήρα αλληλεγγύης αλλά και κοινωνικής δράσης απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

No related posts.