Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Δημήτρης Σούλας: ένας μετανάστης φωτογραφίζει

Μέχρι και την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η αναδρομική έκθεση του φωτογράφου Δημήτρη Σούλα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Στιγμιότυπα: φωτογραφίες 1967-1974». Η έκθεση αποτελεί μέρος του κύκλου «Έλληνες της διασποράς» που διοργανώνει το μουσείο της πόλης μας και καλύπτει την περίοδο της δικτατορίας, κατά την οποία ο Σούλας δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της φωτοδημοσιογραφίας. Συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα γερμανικά έντυπα και το πρακτορείο Associated Press, κατέγραψε στιγμιότυπα με έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα, δημιουργώντας έτσι ένα αρχείο 10.000 φωτογραφιών, το οποίο πρόσφατα δώρισε στο Φωτογραφικό Μουσείο της Πόλης του Μονάχου.

Η έκθεση αποτελείται από δεκάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που έχουν ως κεντρικό θέμα την κοινωνική ζωή, τόσο ιδιωτική όσο και δημόσια, στους δρόμους του Μονάχου και το πώς αυτή επηρεάστηκε από τους αλλοδαπούς φιλοξενούμενους εργάτες. Στις εικόνες αυτές ο φωτογράφος φιλοδοξεί να καταγράψει, όπως δηλώνει ο ίδιος, «την καθοριστική στιγμή, το ένα δέκατο του δευτερολέπτου που μπορεί να κάνει τη διαφορά». Οι επιμελητές της έκθεσης Ηρακλής Παπαϊωάννου και Ulrich Pohlmann έχουν αξιοποιήσει άριστα τον λιτό, λειτουργικό χώρο του μουσείου για να ομαδοποιήσουν θεματικά τις φωτογραφίες του Σούλα σε κατηγορίες όπως διαδηλώσεις, φοιτητική ζωή, πορτρέτα διασήμων, στιγμιότυπα στους δρόμους, η ζωή των μεταναστών, χώροι ψυχαγωγίας, επιστροφή στη Θεσσαλονίκη. Ο έντεχνος αυτός χωρισμός του έργου βοηθά τόσο στην βαθύτερη κατανόησή του από τον επισκέπτη, όσο και στη μεγαλύτερη αισθητική απόλαυση.

Ο Σούλας με τρόπο διεισδυτικό, αλλά όχι αδιάκριτο, καταφέρνει πράγματι να καταγράψει επιτυχημένα την καθημερινότητα μεταναστών και γηγενών στην πόλη του Μονάχου, τοποθετώντας την στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής. Οι εικόνες, παρ’ ότι ασπρόμαυρες, σφύζουν από ζωντάνια και συναίσθημα. Η κρίσιμη στιγμή, την οποία επιλέγει κάθε φορά να απαθανατίσει, είναι συχνά εκείνη που αποτυπώνει τις αντιθέσεις και τις αδικίες στους κόλπους της κοινωνίας του «γερμανικού θαύματος». Οι φωτογραφίες του έχουν πολιτική χροιά, χωρίς να είναι στρατευμένες ή να δηλώνουν ανοιχτά τη θέση του. Ο ίδιος άλλωστε υπήρξε μέλος της οργανωμένης αντίστασης κατά της δικτατορίας, γεγονός που του στοίχισε την διακοπή της ως τότε καριέρας του και αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόλησή του με τη φωτοδημοσιογραφία.

Την έκθεση συνοδεύει προβολή δεκάλεπτου βίντεο όπου ο Δημήτρης Σούλας μιλά για την ζωή, την καλλιτεχνική του διαδρομή και τα ευτράπελα του επαγγέλματός του.

Info: Δημήτρης Σούλας- «Στιγμιότυπα: φωτογραφίες 1967 – 1974». Επιμέλεια έκθεσης: Ulrich Pohlmann, Ηρακλής Παπαϊωάννου. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, 1 ος όροφος, Προβλήτα Α’, Λιμάνι. Τηλέφωνο:        2310 566716. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη– Παρασκευή 11:00 – 19:00, Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 21:00.

No related posts.