Χριστούγεννα με την ορχήστρα του Α.Π.Θ.

Με κλασικές και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την ορχήστρα του Α.Π.Θ. πλημμύρισε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου η αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου στην αυλαία της χειμερινής φοιτητικής εβδομάδας.

Δώδεκα βιολιά, δυο βιόλες, τρία βιολεντσέλα, τέσσερα φλάουτα, δύο κλαρινέτα, ένα φαγκότο, δυο τρομπέτες, ένα τρομπόνι, μια τούμπα, κρουστά και πιάνο αποτελούν τα όργανα της 32μελής ορχήστρας του Α.Π.Θ., όπως παρουσιάστηκε στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της. Το πρόγραμμα περιελάμβανε στο πρώτο μέρος διπλό κονσέρτο του J.S. Bach και κονσέρτο του G.F. Händel και στο δεύτερο μουσική από τον κινηματογράφο, καθώς και χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε και φέτος ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο οποίος ανελλιπώς από την ίδρυσή της διευθύνει την ορχήστρα.

Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, το ε.ΜΜΕί.ς μπήκε στα καμαρίνια και μίλησε με τους μουσικούς.

Από αριστερά: Θεολόγης Κουβάτης, Κέλλυ Αναστασιάδου, Δημήτρης Αβραμίδης

«Παίζω βιολί. Είμαι στα πρώτα βιολιά της συμφωνικής ορχήστρας του Α.Π.Θ. Ήμουν παλιά μέλος και σήμερα κάνω μεταπτυχιακό στο βιολί στην Ολλανδία. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, έρχομαι και βοηθάω τους παλιούς μου γνώριμους», ανέφερε ο Θεολόγης Κουβάτης. «Εγώ έμαθα για την ύπαρξη της ορχήστρας μέσα από τη σχολή μου, τη μουσικολογία. Ήρθα εδώ και μου άρεσε πάρα πολύ το κλίμα μεταξύ μας. Δεν έχουμε καθόλου ανταγωνισμό. Είμαστε μια παρέα», επεσήμανε η Κέλλυ Αναστασιάδου, η οποία συμμετέχει στο εγχείρημα εδώ και εννέα χρόνια. «Αν και έχω αποφοιτήσει, συνεχίζω να έρχομαι, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ», κατέληξε.

Απόφοιτος είναι και ο Δημήτρης Αβραμίδης. «Είμαι εδώ περίπου έναν χρόνο, γιατί δεν μπορούσα να έρθω όταν ήμουν φοιτητής και έρχομαι για να τους βοηθήσω. Παίζω στα δεύτερα βιολιά και σήμερα θα έχουμε σόλο στον διπλό Bach», δήλωσε, ενώ συνέχισε, σχολιάζοντας πως: «Τώρα είναι δύσκολοι οι καιροί και δεν έρχονται πολλά άτομα». Ο Βαγγέλης Μεντεσόπουλος έμαθε για την ύπαρξη της ορχήστρας μέσα από το αντίστοιχο υποχρεωτικό μάθημα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών όπου φοιτά. «Από εκεί και πέρα ήθελα να συνεχίσω και συνεχίζω», λέει. Όνειρό του είναι να καταφέρει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τρομπέτα.

Το πρώτο βιολί σπουδάζει Γεωπονία

Το πρώτο βιολί της ορχήστρας του Α.Π.Θ., Μαρία Αθανασιάδου.

Η Μαρία Αθανασιάδου είναι 22 χρονών και ασχολείται με το βιολί από τα έξι της. Αν και σπουδάζει στη Γεωπονική Σχολή, συμμετέχει ενεργά στην ορχήστρα από το πρώτο έτος των σπουδών της. «Μου αρέσει πάρα πολύ· γι’ αυτό και επιμένω». Δεν κρύβει την επιθυμία να ασχοληθεί και επαγγελματικά με τη μουσική. Προς το παρόν όμως προσπαθεί να συνδυάσει τη γεωπονία με το βιολί.

Τι σημαίνει όμως να είναι κανείς το πρώτο βιολί μιας συμφωνικής ορχήστρας; Το πρώτο βιολί κάθεται στο ακραίο πρώτο αναλόγιο, στο αριστερό χέρι του μαέστρου. Εκπροσωπεί την ορχήστρα και συνήθως είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης. Ο μαέστρος, όταν βγαίνει στο πόδιον (εξέδρα), χαιρετάει το πρώτο βιολί. Ωστόσο, η χειραψία έχει τη σημασία φιλοφρόνησης (κομπλιμέντο) προς ολόκληρη την ορχήστρα. Τέλος, το πρώτο βιολί είναι εκείνο που δίνει το σύνθημα για να αποχωρήσει η ορχήστρα.

Γενικές πληροφορίες

Η ορχήστρα του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε με πρυτανική απόφαση τον Φεβρουάριο του 1999. Παρουσιάζει έργα συμφωνικής μουσικής στις τελετές της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, της 25ης Μαρτίου καθώς και τα Χριστούγεννα, οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο. «Συμμετέχουν φοιτητές από όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου και η συμμετοχή είναι 100% εθελοντική», όπως επεσήμανε ο καθηγητής στο Α.Π.Θ. και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της ορχήστρας, Πάτροκλος Γεωργιάδης. Κατά κανόνα πρόβες γίνονται δύο φορές την εβδομάδα μεσημέρι, προκειμένου να διευκολύνονται οι φοιτητές σε ό,τι αφορά εργαστήρια, μαθήματα και άλλες υποχρεώσεις. «Πέρα από τα μαθήματά τους, τις κλινικές τους, τα σπουδαστήριά τους, τις εργασίες τους, οι φοιτητές το θεωρούν έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και σύνδεσης του Πανεπιστημίου με το περιβάλλον της πόλης και όχι μόνο», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η ορχήστρα συνεργάζεται με τις χορωδίες του Πανεπιστημίου, παρουσιάζοντας από κοινού έργα προκλασικής, κλασικής και μετακλασικής εποχής. Έχει εμφανιστεί τόσο σε πόλεις και καταξιωμένα φεστιβάλ του εσωτερικού (π.χ. Ηράκλειο, Σύμη) όσο και στο εξωτερικό (π.χ. Βερολίνο). Παράλληλα, η ορχήστρα στα 16 χρόνια ζωής της έχει ηχογραφήσει τρία CD με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Η ορχήστρα του Α.Π.Θ. αποτελεί δικαίως ένα από τα καμάρια του Πανεπιστημίου. Όποιος παρακολουθήσει έστω και μία συναυλία της -και δη χριστουγεννιάτικη- θα διαπιστώσει γρήγορα ιδίοις ωσί την αξία της.

No related posts.