Ο Καρυοθραύστης από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Καρυοθραύστης είναι ίσως το πιο όμορφο και το πιο αγαπημένο παραμύθι των Χριστουγέννων. Συνδυάζει τη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των γιορτινών ημερών με τη μαγεία και την περιπέτεια των παιδικών ονείρων, με φόντο ένα υπέρλαμπρο στολισμένο δέντρο. Σε αυτή την ειδυλλιακή σκηνή μας μεταφέρει το μπαλέτο Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μία διασκευασμένη εκτέλεση της ιστορίας του E. T. A. Hoffmann με χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα και διεύθυνση ορχήστρας του Γεώργιου Βράνου.

Η μουσική του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, γνώριμη ακόμη και για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει ξανά τον Καρυοθραύστη, δημιουργεί το γιορτινό υπόβαθρο με το οποίο ανοίγει η αυλαία για να αποκαλύψει σκηνικά που εντυπωσιάζουν. Ο Κριστόφ Κρεμέρ καταφέρνει να μας μεταφέρει από τη μια στιγμή στην άλλη από μία πλουσιοπάροχη σάλα χορού στις σκοτεινές γωνιές της πόλης και από εκεί σε όλον τον κόσμο, καθώς ο Πρίγκιπας Αλεξέι προσπαθεί να σώσει την Κλάρα Μαρία από τα χέρια του Ντόσελμαγιερ. Ιδιαίτερα ευρηματική είναι η χρήση των διάφανων σκηνικών που επέτρεπαν στον φωτισμό να παρουσιάσει δύο παράλληλες σκηνές χωρίς να εισχωρούν η μία στην άλλη. Εντυπωσιακά είναι, επίσης, τα σκηνικά των διαφόρων πόλεων που επισκέπτονται οι πρωταγωνιστές μας.

Η ιστορία που επέλεξε να ακολουθήσει ο χορογράφος είναι αρκετά διαφορετική από την πρωτότυπη. Ξεφεύγει από το μοτίβο του παιδικού παραμυθιού με τους αρουραίους και τα παιχνίδια που ζωντανεύουν και γίνεται μία νεανική ιστορία αγάπης. Ο Καρυοθραύστης δε ζωντανεύει ποτέ αλλά τα κομμάτια του χρησιμοποιούνται ως στοιχεία της τοποθεσίας της ώστε να τη βρει ο Πρίγκιπας.

Αυτή η αλλαγή στην ιστορία, ωστόσο, έκλεψε κάτι από την πραγματική μαγεία της. Λείπει ο αυθόρμητος, παιδικός ενθουσιασμός που κάποιος γυρεύει από τον Καρυοθραύστη. Λείπουν οι σπασμωδικές κινήσεις των παιχνιδιών που ζωντανεύουν και η ελπίδα πως έστω για λίγο τίποτα δεν είναι όπως νομίζουμε. Δεν είναι πλέον το παραμύθι όπου όλα είναι δυνατά, όπου η πρωταγωνίστρια ταξιδεύει σε κόσμους πέρα από την πραγματικότητα και μαθαίνει για την αγάπη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η Κλάρα Μαρία φαίνεται να γνωρίζει τη δύναμη της αγάπης και ελάχιστα συνεισφέρει στη δική της ιστορία πέρα από το να αφήσει τα στοιχεία και να πέσει στην αγκαλιά του Πρίγκιπα στο τέλος.

Παρόλα αυτά, η άρτια εκτέλεση από τους χορευτές και η λάμψη των κουστουμιών και των σκηνικών αναπληρώνουν την παραπάνω έλλειψη και υπόσχονται μία όμορφη εμπειρία στο κλίμα των ημερών.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2015.

No related posts.