Ο κύκλος της ανθρώπινης ζωής σε 10 μέρες

Μπαίνουμε σιγά σιγά στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και δύο λέξεις αρκούν για να περιγράψουν το Νοέμβρη στα βόρεια: Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ο θεσμός που προσελκύει κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη καταξιωμένους σκηνοθέτες παγκοσμίου φήμης, κριτικούς, δημοσιογράφους, εθελοντές και βεβαίως το σινεφίλ κοινό που επιστρέφει στο καθιερωμένο του ραντεβού στις 6 Νοεμβρίου, για να μας κρατήσει συντροφιά για περίπου 10 μέρες με ταινίες από όλο τον κόσμο.

Το εΜΜΕίς είναι εδώ για να σας δώσει πολύτιμα hints για όλα όσα πρόκειται να δείτε στις αίθουσες του λιμανιού και του Ολύμπιον.

«Οι ταινίες είναι χυδαίες. Κι αυτή τη χυδαιότητα, την αγαπάω. Είναι ανεκτίμητη».

Στην φετινή 56η διοργάνωση τα φώτα στρέφονται στον Γάλλο σκηνοθέτη και δημιουργό Αρνό Ντεπλεσάν (Arnaud Desplechin) και τις βαθιά ανθρώπινες, συχνά εμμονικές ιστορίες του. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά επτά ταινίες παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη, από τις πιο χαρακτηριστικές στη φιλμογραφία του, μεταξύ των οποίων και το πιο πρόσφατο «My Golden Days» (2015). Δεν είναι άλλη από την ταινία που χάρισε στο Ντεπλεσάν το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών και η οποία θα κλείσει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ.

Ο Αρνό Ντεπλεσάν –σκηνοθέτης, σεναριογράφος και διευθυντής φωτογραφίας- γεννήθηκε στο Ρουμπέ της Γαλλίας το 1960. Το 1991 πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, με την ταινία μεσαίου μήκους La Vie de Morts, φιλμ που τον καθιέρωσε στο χώρο του κινηματογράφου. Σε όλη την καλλιτεχνική πορεία του σκηνοθέτη επαναλαμβάνονται διαχρονικά μοτίβα στη γλώσσα, το ύφος αλλά και τους ηθοποιούς, οι οποίοι ανακυκλώνονται σταθερά στους πληθωρικούς ρόλους.

Μη χάσετε το masterclass που θα δώσει ο σκηνοθέτης αποκλειστικά για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

«Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων»

Ένας από τους αφανείς πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ο καταξιωμένος Έλληνας κινηματογραφιστής, Νίκος Καβουκίδης, τιμάται φέτος για την προσφορά του επί έξι ολόκληρες δεκαετίες στο εγχώριο σινεμά. Στο φεστιβάλ θα προβληθεί για πρώτη φορά η ταινία Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015, σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου.  Το φιλμ καταγράφει τη δημιουργική του διαδρομή, συνάμα όμως ο θεατής μεταφέρεται στην ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και το πέρασμα στη σύγχρονη εποχή.

«From Austria with love»

Μετά το αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του περσινού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον αυστριακό σκηνοθέτη Hubert Sauper, έρχεται η σειρά και του φεστιβάλ κινηματογράφου να συστήσει το σινεμά της Αυστρίας στο ελληνικό κοινό. Στην ενότητα spotlight στο νέο αυστριακό σινεμά, θα προβληθούν ταινίες με επίκεντρο τον άνθρωπο, την οικογένεια, τις περιθωριοποιημένες ομάδες, τη μετανάστευση και τον καταναλωτισμό, με την ειλικρίνεια και το ρεαλισμό που διαπνέουν την ευρωπαϊκή σχολή, χωρίς να λείπει όμως ένας υπόγειος αλλά σαφής σχολιασμός.

Bonus: Μια έκπληξη περιμένει φέτος τους λάτρεις των κινουμένων σχεδίων, καθώς η 56η διοργάνωση γιορτάζει τα 70 χρόνια του αγαπημένου κινηματογραφικού είδους μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων, στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν συνολικά 40 μικρού μήκους animation φιλμ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη και την πορεία των κινουμένων σχεδίων στη χώρα μας. Όσοι απολαμβάνετε το animation ή είστε γονείς και θέλετε να ξοδέψετε δημιουργικό χρόνο με τους μικρούς σας φίλους δεν έχετε παρά να περάσετε για μια βόλτα από τις αίθουσες του ΦΚΘ και να νιώσετε έστω για λίγο και πάλι παιδιά.

Για το τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια για την εκπληκτική αφίσα που δημιούργησε η ομάδα της meandyou communication design με θέμα τον κύκλο ζωής που διαγράφει κάθε άνθρωπος στην πορεία του. Εσείς, μην ξεχνάτε να τσεκάρετε το πρόγραμμα και να προμηθεύεστε έγκαιρα τα εισιτήριά σας. Καλό φεστιβάλ!

No related posts.