Ζογκλέρ στα φανάρια της Θεσσαλονίκης

Ο Πόλυς είναι ζογκλέρ στον δρόμο κι έχει μετατρέψει το χόμπι του σε επάγγελμα εδώ και δέκα περίπου χρόνια.

Θα τον συναντήσει κανείς τα πρωινά στο σταυροδρόμι της Αγ. Δημητρίου και Γ’ Σεπτεμβρίου. Η μέρα του ξεκινά γύρω στις εφτά. Κλειδώνει το ποδήλατο, κρεμά το σχισμένο μπουφάν και το καπέλο του στα παρακείμενα κάγκελα, ακουμπά το θερμός και το νερό του στο πεζουλάκι, όπως και την ατζέντα του. Φορά μια απλή μπλούζα με βερμούδα και ψηλές ριγέ κάλτσες που φτάνουν ως τα γόνατα, παραπέμποντας αμέσως σε κάτι καλλιτεχνικό, συνδυασμένα, φυσικά, με αθλητικά παπούτσια.

«Παίζω φωτιές και κορδέλες», μου εξήγησε όταν τον ρώτησα τι ακριβώς κάνει. Μόλις το φανάρι μεταπηδήσει στο κόκκινο, ο Πόλυς, τρέχοντας βγαίνει στον δρόμο, μπροστά από τα αυτοκίνητα. Αφού κάνει την απαραίτητη πάντα υπόκλιση, σαν να είναι πάνω στη σκηνή, ξεκινά την παράστασή του. Τη μέρα που τον συνάντησα έπαιζε με τις φωτιές. Τις πετά ψηλά, τις αφήνει, τις πιάνει ξανά, τις γυρνά με επιδέξιους τρόπους. Όλα αυτά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Και πριν προλάβει το φανάρι να γίνει πράσινο, βγάζει το καπέλο του και περνά με γοργό βήμα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να ενοχλήσει.

Ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό το είδος τέχνης στον δρόμο πριν από μια δεκαετία, όταν έμενε μαζί με την τότε κοπέλα του στην Κρήτη. Σήμερα είναι 33χρονών και έχει επιλέξει τη γενέτειρά του για να ζήσει. Έκανε «πιάτσα» του εδώ και τέσσερα χρόνια ένα συγκεκριμένο σταυροδρόμι. Το χόμπι του μετατράπηκε σε επάγγελμα, όταν κατάλαβε πως με τα χρήματα αυτά μπορεί να βιοποριστεί. Είναι αλήθεια πως όσο τον παρατηρούσα έβλεπα τους οδηγούς να του δίνουν κάποια κέρματα. «Βγαίνει μεροκάματο, δόξα τον Θεό. Βοηθάω και στο σπίτι, τη μητέρα, την αδερφή και την ανηψούλα μου», ανέφερε ταπεινά και έτρεξε να προλάβει το φανάρι που μόλις άναψε κόκκινο.

Χωρίς smartphone και χωρίς γνώσεις για το διαδίκτυο φαίνεται να απολαμβάνει τη ζωή το ίδιο με όλους εμάς. «Φυσικά και μου αρέσει αυτό που κάνω», ήταν η τελευταία φράση του Πόλυ στον σύντομο διάλογο που είχαμε. Αεικίνητος, χαμογελαστός και χαμηλών τόνων προσπαθεί, βάζοντας όλη του την τέχνη και τη μαεστρία, να βγάλει ένα μεροκάματο και να κάνει πιο όμορφη τη δική μας αναμονή στο κόκκινο φανάρι.

No related posts.