Sense8: Πιο δυνατό, όταν το μοιράζεσαι

Πέρα από το χάος σειρών και ταινιών εμπορικού χαρακτήρα (βλέπε Hollywood) που επικεντρώνουν κατά 85% σε μία γρήγορη και περιπετειώδη πλοκή, στο έξυπνο χιούμορ, τις «sassy» ατάκες και σε χαρακτήρες συχνά μονοδιάστατους, ώστε να εξυπηρετούν μόνο την προαναφερόμενη πλοκή, βρίσκεται η νέα σειρά του Netflix «Sense8», σε παραγωγή των Andy και Lana Wachowski (The Matrix, V for Vendetta, Cloud Atlas) και J. Michael Straczynski. Ανατρεπτική από πολλές απόψεις, έντονη, δραματική και βαθιά συγκινητική, η σειρά αυτή σπάει πολλούς κώδικες που αποτελούν την νόρμα της ψυχαγωγίας στην τηλεόραση.

Πρόκειται για την ιστορία οχτώ αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων, από διαφορετικά μέρη, οι οποίοι ενώνονται από νοητικούς και συναισθηματικούς δεσμούς που τους επιτρέπουν να συναντούν ο ένας τον άλλον σε οράματα και να μοιράζονται γνώσεις, εμπειρίες και αισθήματα. Καθώς ανακαλύπτουν αυτόν τον δεσμό και μαθαίνουν να τον ελέγχουν, προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτούς που θέλουν να τους πιάσουν και να τους υποδουλώσουν.

Από αυτή την απλή περιγραφή της πλοκής φαίνεται ξεκάθαρα η πρώτη νίκη της σειράς έναντι στο χάος. Πρόκειται βέβαια για σειρά επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ανατρέπει το μοτίβο της συναισθηματικής απομόνωσης  που κυριεύει  την εποχή μας. Οι οκτώ διαφορετικοί άνθρωποι που αποτελούν μέλη ενός συμπλέγματος (cluster) γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και μοιράζονται μεταξύ τους τον πόνο, τη δυστυχία, τον φόβο, την αγάπη, την ευτυχία και την ανασφάλεια με την ίδια ευκολία που τα μοιράζεται κάποιος με τον εαυτό του. Οι περισσότερες σκηνές εστιάζουν σε αυτόν ακριβώς τον στόχο. Να δημιουργηθούν και να καλλιεργηθούν όλοι οι δεσμοί μέσα στο σύμπλεγμα, να φανεί πως ο τρόπος που συνδέονται οι οκτώ Sensates είναι μοναδικός, σαν να ανήκουν πλέον σε μία οντότητα που ζει οκτώ διαφορετικές ζωές σε οκτώ διαφορετικές χώρες, σε οκτώ διαφορετικές συνθήκες. Είναι πρωτόγνωρος αυτός ο βαθμός ειλικρίνειας μεταξύ των χαρακτήρων μίας ιστορίας, οι οποίοι μόλις γνωρίζονται. Παρά τις διαφορές μεταξύ τους, παραμένουν άνθρωποι, και αυτό είναι που μετράει στο τέλος, όταν ο ένας βοηθάει τον άλλον να επιβιώσει ώστε να μείνει ανέγγιχτο το σύμπλεγμά τους.

Η σειρά καταστρέφει το ταμπού πως πρέπει να είμαστε υποχείρια της ανασφάλειας και της ντροπής και να κρύβουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα. Αυτή η νίκη της ίσως είναι όμως λιγότερο φανερή από την νίκη απέναντι στο ρατσισμό και την ομοφοβία.

Από τους οχτώ Sensates ο ένας είναι gay και η μία transsexual, και οι δύο σε σχέσεις τις οποίες δεν φοβήθηκαν να δείξουν οι παραγωγοί της σειράς με τον ίδιο ανοιχτό τρόπο που δείχνουν τις ετεροφυλικές σχέσεις. Δίνουν έτσι μία σωστή αντιπροσώπευση στα άτομα που ανήκουν στην L.G.B.T.Q.+ κοινότητα, χωρίς να χρησιμοποιούν τους χαρακτήρες ως κωμικά στοιχεία ή να έχουν μικρότερη σημασία. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι παράλληλα και η έλλειψη αντίδρασης των υπόλοιπων χαρακτήρων στις σχέσεις αυτές. Οι χαρακτήρες φυσικά αντιμετωπίζουν την ομοφοβία στη ζωή τους, ωστόσο η παραγωγή δίνει ένα πολύ δυνατό παράδειγμα της μορφής της αποδοχής που πρέπει να δείχνει η κοινωνία στους ανθρώπους παρά τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Αν και προφανώς το στοιχείο της σεξουαλικότητας υπάρχει και είναι έντονο, σπάνια αποτελεί σημαντικό παράγοντα που βοηθάει την πλοκή να προχωρήσει. Υπάρχει στις ζωές των πρωταγωνιστών, και φυσικά εγείρονται προβλήματα που αντιστοιχούν στην πραγματικότητα της κοινωνίας μας, ωστόσο, δεν αποτελούν τον βασικό πυρήνα της ύπαρξης των χαρακτήρων στην πλοκή. Υπάρχουν γιατί αντιπροσωπεύουν όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους που ζουν γύρω μας. Υπάρχουν για να καταλύσουν το κλουβί της ετερο-κανονικότητας. Υπάρχουν για να συνειδητοποιήσει το κοινό πόσο μας πνίγει αυτό το κλουβί και δεν μας αφήνει να δούμε τους ανθρώπους πέρα από τις διαφορές μας.

Οι χαρακτήρες του Sense8 εξελίσσονται πέρα από την σεξουαλικότητά τους. Το σενάριο είναι πολύ προσεκτικά δομημένο ώστε να σπάει κανόνες που θέτει η mainstream ψυχαγωγία. Ιδέες που συνήθως θεωρούνται στερεοτυπικές, ιδιαίτερα όσων αφορά το ρόλο των φύλων στην κοινωνία, στις συναναστροφές και στην προσωπική ζωή, χρησιμοποιούνται με τρόπο που δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο. Μία γυναίκα μπορεί να ξέρει να μην παλεύει ή μπορεί να διοικεί μία επιχείρηση και τα βράδια να βγάζει τα συναισθήματά της στο ρινγκ της πάλης. Ένα άτομο μπορεί να πιστεύει στη δύναμη της επιστήμης και να ασπάζεται μία θρησκεία με περισσή ευλάβεια. Ένας άντρας μπορεί να ξεπεράσει το βίαιο περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και να επιλέξει να δει την θετική πλευρά της ζωής και να ασπάζεται τον συναισθηματισμό χωρίς ντροπή. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ήρωας της δικής του ιστορίας χωρίς να έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο ή χάρισμα και να ξεπεράσει τον εαυτό του και της αδυναμίες του. Χάρισμα είναι ακόμη και η ικανότητα του πιο απλού ατόμου να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς του δαίμονες και να τους παλέψει όχι με ένα σώμα που έμαθε να πολεμάει αλλά με μια ψυχή που έμαθε να δίνει στον εαυτό της μία δεύτερη ευκαιρία.

Η δύναμη που κρύβει η ιστορία των Sensates βρίσκεται στην συλλογικότητα των εμπειριών και των συναισθημάτων. Ο άνθρωπος από την φύση του είναι ον που αποζητάει την συντροφιά, έστω και αν αυτή είναι απλά ένα χέρι να κρατήσεις σε μία δύσκολη στιγμή. Οι χαρακτήρες της σειράς περνούν από έναν κυκεώνα συναισθημάτων. Καμιά φορά νομίζεις ότι οι περισσότερες συζητήσεις τους θα μπορούσαν να είχαν λάβει χώρα στο γραφείο ενός ψυχολόγου. Ωστόσο, ο θεατής γίνεται αυτόπτης μάρτυρας σε πολύ προσωπικές στιγμές, οι οποίες αποτελούν παράθυρα στον ψυχισμό του καθενός από τους πρωταγωνιστές, και ανακαλύπτει τις λεπτομέρειες που κάνουν το κάθε λεπτό και το κάθε συναίσθημα μοναδικό. Γίνεται φανερό ότι κάθε εμπειρία γίνεται πιο δυνατή, όταν την μοιράζεσαι, ιδιαίτερα όταν το άτομο απέναντί σου σε καταλαβαίνει. Και είναι μία από τις επιτυχίες της παραγωγής, τόσο από τη μεριά των ηθοποιών όσο και από τη μεριά της σκηνοθεσίας και του σεναρίου, πως κατάφεραν να μεταδώσουν όλη αυτή τη δύναμη και την ενέργεια στον θεατή, ακατέργαστη και αυθεντική, όπως η ίδια η ζωή.

Ο κύκλος κλείνει με πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πολλά ακόμη μυστήρια που επιζητούν λύση, τα οποία αναμένουμε στη δεύτερη σεζόν. Δεν είναι όμως οι απαντήσεις που κάνουν τους fans της σειράς να αδημονούν. Είναι το αισιόδοξο μήνυμα για την ανθρωπότητα που μεταδίδεται μέσω της μικρογραφίας της παγκόσμια κοινωνίας που αποτελεί των σύμπλεγμα των Sensates: μπορούμε να καταλάβουμε, να βοηθήσουμε και να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον πέρα από τα σημεία που μας χωρίζουν.

No related posts.