Όταν ο… Αύγουστος μας επισκέφθηκε τον Οκτώβρη!

Τον λένε Πέτρο. Το καλλιτεχνικό του όνομα όμως είναι Αύγουστος. Αύγουστος Κορτώ, ένα όνομα που έχουμε ακούσει πολύ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Συγγραφέας και μάλιστα από τους πιο πολυσυζητημένους του συνόλου των μοντέρνων πεζογράφων. Δε θα αναφέρω τα έργα του, ούτε θα παρουσιάσω τη βιογραφία του, αφού είναι ούτως ή άλλως γνωστά. Ήρθε στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου του και ο κόσμος που τον αγαπά και τον διαβάζει, οι αναγνώστες του, ήμασταν εκεί.

Μετά την τεράστια επιτυχία του με «Το βιβλίο της Κατερίνας», ο Αύγουστος αφού μας έκανε να συγκινηθούμε και να κλάψουμε, αποφάσισε να γράψει κάτι για να κλάψουμε ξανά, αυτήν τη φορά από τα γέλια. Ίσως το ρήμα «αποφάσισε» δεν είναι τόσο δόκιμο, διότι όπως δήλωσε και ο ίδιος, «τα βιβλία του είναι ιστορίες που βγαίνουν από μέσα του αυθόρμητα». Ο τίτλος του νέου του βιβλίου είναι «Έρως Ανίκατε Μάσαν» και διακοσμείται από εκείνο το χαρακτηριστικό άσπρο-κόκκινο εξώφυλλο με το γουρουνάκι του Αρκά, «έναν από τους παιδικούς και εφηβικούς μου ήρωες», όπως είπε. Είναι η δεύτερη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για το συγκεκριμένο βιβλίο, μετά από αυτήν του περασμένου Μαΐου, στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Μεγάλο κατάστημα ηλεκτρονικών και βιβλίων φιλοξένησε την εκδήλωση της παρουσίασης και όλοι όσοι διαβάσαμε, διαβάζουμε και θα διαβάζουμε Κορτώ ήμασταν εκεί για να έρθουμε πιο κοντά στον δημιουργό που μας στέκεται μέσω των λέξεών του και των σελίδων του. Απλός και χαμογελαστός, ο Αύγουστος δε μίλησε πολύ για το περιεχόμενο του βιβλίου, ούτε διάβασε κομμάτια του. Μας μίλησε, όμως, για το πώς επηρεάστηκε από τις υπάρχουσες συνθήκες της χώρας για να γράψει αυτό το ευθυμογράφημα.

Αθυρόστομος, αλλά γλυκός, απέφευγε να κοιτάξει το κοινό με έναν τρόπο που σε προκαλούσε να τον αποκαλέσεις «καλλιτέχνη» και όχι αντικοινωνικό ή κάτι άλλο αρνητικό. Με μια εσωτερική ευδιαθεσία, ο λόγος του μας έκανε να έρθουμε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά του, προσπαθώντας να τον κατανοήσουμε και ως άνθρωπο, πέρα από συγγραφέα. Δε δίστασε να μοιραστεί μαζί μας προσωπικές αστείες στιγμές της ζωής του με τον γάτο του, τον σύζυγό του και τους φίλους του, που εκ των πραγμάτων αποτέλεσαν επιρροή για το βιβλίο του.

«Οι ήρωες των βιβλίων μας κρύβουν χαρακτηριστικά μας, θέλοντας και μη» τόνισε εκπροσωπώντας ένα σύνολο συγγραφέων. Η παρουσίαση ως παρουσίαση δε διήρκεσε πολύ, διότι την περισσότερη ώρα εξιστορούσε γεγονότα που του άσκησαν επιρροή ως προς την συγγραφή του «Έρως». Και όταν πια αφέθηκε στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων, οι τελευταίοι του έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως όχι μόνο διαβάζουν με αγάπη τα έργα του, αλλά και πως τον εκτιμούν στο έπακρον για όλη του την παρουσία.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αναφέρθηκαν στις κοινοποιήσεις που δημοσιεύει στο Facebook και για το πόσο δύναμη και αγάπη δίνει σε όλους που τις διαβάζουν. «Δεν το χωρά ο νους μου πως μερικά παιδιά βιώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τον ναζισμό από άτομα που εναγκαλίζονται το μίσος» είπε συγκινημένος. Με το «αγάπη ολούθε» να τελειώνει κάθε του δημοσίευση, ο Αύγουστος προσέθεσε πως βλέπει στον εαυτό του έναν μεγάλο αδελφό προς παιδιά που μοιράζονται μαζί του τους φόβους και τις ανησυχίες τους, χωρίς να έχει σκοπό να τους συμβουλεύσει.

«Εύχομαι τα παιδιά σας να σας κάνουν τόσο υπερήφανους όσο περήφανο με κάνει εμένα ο γιος μου!» ήταν η μοναδική φράση που είπε ο πατέρας του Αύγουστου, ο κ.Τάσος όταν το ακροατήριο της παρουσίασης τον κάλεσε να έρθει μπροστά για να τον χειροκροτήσει.

Το απόγευμα της 15ης Οκτώβρη στην Τσιμισκή τελείωσε με χαμόγελα που με έναν μαγικό τρόπο μας χάρισε ο Αύγουστος Κορτώ. Γεμάτος συγκίνηση και ευτυχία για την αγάπη που δέχθηκε από τους Θεσσαλονικείς αναγνώστες του, ο Πέτρος υπέγραψε τα βιβλία μας λέγοντας συνεχώς «Εγώ σ’ ευχαριστώ!», με ένα πλατύ χαμόγελο σε όλους όσοι τον ευχαριστούσαν για μια του υπογραφή στο βιβλίο.

Εμείς να ευχηθούμε να μας επισκεφθεί ακόμη για πολλές πολλές παρουσιάσεις βιβλίων του!

No related posts.