Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Φοιτητές εν δράση!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι αλλάζει στη ζωή σας, όταν πλησιάζει η εξεταστική περίοδος του εξαμήνου; Ποιά συναισθήματα κυριεύουν τον ψυχισμό σας; Ποιες έγνοιες κυριαρχούν; Με λίγα λόγια είστε το ίδιο χαρούμενοι και ευδιάθετοι με πριν ή μήπως το άγχος και η αγωνία παίρνουν το πρώτο βραβείο μεταξύ των άλλων συναισθημάτων;

Όλοι όσοι έχουμε πάρει μια γεύση από αυτή τη διαδικασία – δοκιμασία μπορούμε να διηγηθούμε τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες και στο τέλος να αναστενάξουμε. Προς τι ο αναστεναγμός; Από τη μια επειδή κάποιοι από εσάς έχετε ήδη πάρει το πτυχίο, επομένως τέλος μια για πάντα οι εξετάσεις. Άρα, ο αναστεναγμός συνοδεύεται από τη χαρά του τέλους. Αντίθετα, η χαρά αυτή αντικαθίσταται από τη «λύπη» για όλους εκείνους που αρχίζουν τώρα την Οδύσσειά τους και εμάς τους υπολοίπους που είμαστε καθ’ οδόν.

Μπορεί το διάβασμα να φαίνεται βουνό, όμως... τα φαινόμενα απατούν!

Παρόλα αυτά, πρέπει να δούμε τα πράγματα με αισιοδοξία. Εφόσον οι ίδιοι διαλέξαμε να σπουδάσουμε ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στις βλέψεις μας και να υπηρετήσουμε τους στόχους (όσοι έχουν) που έχουμε θέσει (εάν έχουμε θέσει). Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την «όαση» της παιδείας. Μπορεί οι σχολές και τα τμήματα να διαφοροποιούνται, αλλά ο στόχος παραμένει κοινός, όπως τονίζει και ο φοιτητής, μελλοντικός δημοσιογράφος Μ.Γ., δηλαδή: «να τελειώσει το συντομότερο η εξεταστική».

Τι μεσολαβεί μέχρι να πέσει η αυλαία των εξετάσεων; Οι απαντήσεις των φοιτητών ποικίλλουν και έρχονται να συμπληρώνουν η μία την άλλη. «Με θλίβει η ιδέα, ότι επί ένα μήνα θα πρέπει να έχω ως προτεραιότητα μου το διάβασμα», λέει ο Γιάννης Σμοΐλης. Ταυτόχρονα, ο ίδιος φοιτητής τονίζει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έρχονται από παντού (διάβασμα, εργασίες, εργαστήρια) χωρίς να το καταλάβεις. Με αποτέλεσμα να ανυπομονείς να ξεμπερδέψεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ωστόσο, εκείνος και η παρέα του αναγνωρίζουν την ωραία αίσθηση που μένει μόλις κλείσουν τα βιβλία και πέσουν οι πένες.

Έχουν δίκιο οι φοιτητές, όταν παραπονιούνται για τις δυσλειτουργίες μέσα στο πανεπιστήμιο γενικότερα, αλλά και κατά την περίοδο των εξετάσεων ειδικότερα; Ομόφωνα, η απάντηση είναι ναι. «Είναι απαράδεκτο» τονίζει η φοιτήτρια Α.Κ. «εκ μέρους των καθηγητών να μας λένε το τι θα διαβάσουμε λίγες ημέρες πριν εξεταστεί το μάθημα. Θα μπορούσαν κάλλιστα, από την αρχή του εξαμήνου να μας λένε την ύλη και την απαιτούμενη βιβλιογραφία. Πράγμα, το οποίο σπάνια συμβαίνει, καθώς καθ’ οδόν θυμούνται ότι αυτοί οι φοιτητές πρέπει να διαβάσουν και κάτι». Τα παράπονα της φοιτήτριας από το τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. επεκτείνονται και αλλού. «Αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να είναι η εξεταστική περίοδος, είτε χειμερινή, είτε εαρινή μετά τις γιορτές; Πόσες φορές έχουμε θυσιάσει τις ωραίες στιγμές των διακοπών μας, προκειμένου να διαβάσουμε για τις εξετάσεις που ακολουθούν;», καταλήγει η Α.Κ..

Δυστυχώς, οι ανησυχίες των φοιτητών δε σταματούν εδώ. Στο εργαστήριο υπολογιστών του τμήματος

Το εργαστήριο Η/Υ στο τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ είναι μονίμως «sold out» πριν την εξεταστική

Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., λίγες ημέρες πριν την εξεταστική περίοδο δεν μπορείς να βρεις θέση να καθίσεις με την ίδια ευκολία που γινόταν πριν βγει το πρόγραμμα των εξετάσεων. Η αιτία αυτού: οι εργασίες που ζητούν οι καθηγητές (και πάλι) λίγες ημέρες πριν εξεταστεί το μάθημα. Ο Ν.Σ. ένας από τους φοιτητές που παρευρισκόταν στο χώρο αυτό, λέει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ, ότι η εξεταστική περίοδος θα είναι πολύ χαλαρή, καθώς θα διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, είμαι αρκετά αγχωμένος διότι έχουμε πολλές εργασίες που μας ανέθεσαν οι καθηγητές τελευταία στιγμή».

Μήπως, τελικά, ασχολούμαστε υπερβολικά με την στάση των άλλων απέναντι μας και ξεχνάμε να ασχοληθούμε οι ίδιοι με τον εαυτό μας; Μήπως, τελικά, πρέπει να κατεβάσουμε το κεφάλι μας στο διάβασμα, αφήνοντας πίσω τις εξόδους σε καφετέριες και τις όποιες άλλες ασχολίες άσχετες με την εξεταστική;

Απλώς αναρωτιέμαι…

Εσείς όχι;

Υ.Γ. Καλή επιτυχία σε όλους για την εξεταστική που διανύουμε και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε. Ακόμη και αν έχετε πάει αδιάβαστοι στην αίθουσα που πολλοί μπορεί να την αντικρίσετε για πρώτη φορά!

 

Brunilda Llana

brulana9@gmail.com

No related posts.