1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς άνοιξε τα φτερά του από την πόλη του Βόλου τον περασμένο μήνα. Από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, πάνω από 90 ερευνητές, επαγγελματίες του κλάδου της Αρχαιολογίας και του Πολιτισμού, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και Οργανισμών παρουσίασαν όλες τις νέες εξελίξεις για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τους σύγχρονους τρόπους διάδοσής της.

Μια μεγάλη συνάντηση Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων αποτέλεσε την αφορμή της Διοργάνωσης του Euromed 2015, με επιτυχημένους φορείς της Προώθησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς να δίνουν δυναμικά το παρών στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.), το Eργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Τεχνολογικού Τομέα Α.Ε.Ι. Πειραιά) και το Δίκτυο «Περραιβία», που εδρεύει στη Θεσσαλία ως Δευτεροβάθμιος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό, ένωσαν τις δυνάμεις, τις ιδέες και τις καινοτόμες δράσεις που αναλαμβάνουν, ώστε η συνάντηση να προσφέρει νέες προοπτικές στην Καινοτομία και τη Διάδοση της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Κώστας Σκριάπας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, τόνισε, κατά την τελετή έναρξης, τον επίκαιρο χαρακτήρα που προσλαμβάνει μια τέτοια συνάντηση επιστημόνων και ερευνητών, ειδικά εν τω μέσω παγκόσμιας κρίσης και καταστροφών που αγγίζουν ακόμα και πολιτιστικά αγαθά αιώνων, όπως αυτό στην Παλμύρα της Συρίας.

Η ελληνοκυπριακή αυτή συνάντηση φιλοξένησε και έφερε κοντά επαγγελματίες και ερευνητές του κλάδου των Νέων Τεχνολογιών, της Αρχαιολογίας, της Παλαιοανθρωπολογίας, της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού αλλά και όλων των επαγγελματιών της ψηφιοποίησης υλικού που συνδέεται λιγότερο ή περισσότερο με την Πολιτιστική Κληρονομιά, τη διάσωση και τη διάδοσή της. Η Καινοτομία και η Έρευνα κατείχαν εξέχουσα θέση στις παρουσιάσεις των ομιλητών, ενώ καλύφθηκαν και ζητήματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, για παράδειγμα μέσα από διαδραστικές εφαρμογές εκμάθησης του παραδοσιακού ελληνικού χορού «Τσάμικο».

Η αθρόα προσέλευση του κοινού δεν περιορίστηκε στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά συνεχίστηκε και στις απογευματινές συναντήσεις των Συνέδρων στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Βόλου, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα και στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που περιλάμβαναν παραδοσιακούς και ευρωπαϊκούς χορούς.

Το ραντεβού των Συνέδρων ανανεώθηκε για το 2017, με την ελπίδα να έχει θέσει τις βάσεις για μια νέα ελληνοκυπριακή συνάντηση Επιστημόνων και Ερευνητών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Νέων Τεχνολογιών, που πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείρισή της.

No related posts.