Θα έβαζες like για το dislike button;

Στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, μέλος της πενταμελούς ομάδας των ιδρυτών του facebook, ανακοίνωσε πως σκέφτονται να προσθέσουν την επιλογή του κουμπιού “dislike”.

Αν πατήσει κανείς στο Google τη φράση “dislike button on facebook”, μπορεί να βρει πάνω από 20.000.000 λήμματα σχετικά με τη δήλωση του Ζούκερμπεργκ, οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό το ενδιαφέρον που προκάλεσε η συγκεκριμένη είδηση ανά τον κόσμο, είτε με τη θετική είτε με την αρνητική σημασία.

Δε νομίζω πως αξίζει να αναφερθούμε στα στρατόπεδα των χρηστών που θα δημιουργήθηκαν μαθαίνοντας για τη συγκεκριμένη είδηση, καθώς αυτά είναι ήδη γνωστά για όσους ασχολούνται έστω και λίγο επί καθημερινής βάσης με το facebook.

Ωστόσο, ο Ζούκερμπεργκ στη δήλωσή του στις 15 Σεπτεμβρίου στη Διεύθυνση του Facebook στο Δημαρχείο Q&A δήλωσε: «Νομίζω πως το dislike button το ζητούσαν για χρόνια οι άνθρωποι και πως σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, επειδή σήμερα μπορώ να πω πως δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό και το προωθούμε».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο ίδιος δήλωσε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαθέτει μόνο like button, γιατί ήθελαν να αποφύγουν τη δημιουργία ενός μέσου υπερψήφισης και καταψήφισης καταστάσεων των χρηστών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο γεγονός ότι πολλές φορές οι άνθρωποι δημοσιεύουν και λυπητερές στιγμές στο facebook, όπως την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή ένα περίπλοκο θέμα, στις οποίες πολλοί νιώθουν περίεργα αν πατήσουν like.

Στο τέλος του βίντεο που ακολουθεί, ο Ζούκερμπεργκ αναφέρει πως θα αναζητήσουν έναν τρόπο για να αποφύγουν όσα προαναφέρθηκαν:

Πρόσφατα λοιπόν, ξαναέψαξα το θέμα και διαπίστωσα πως σύμφωνα με πηγές το dislike button δε θα πάρει τη μορφή που ίσως σε πρώτη φάση φαντάζεται κανείς αλλά την εξής:

Τελικά, αναφορικά με το αν θα βγει σε καλό ή κακό για τους χρήστες του facebook, αυτό δε νομίζω πως θα οφείλεται αποκλειστικά στην τελική μορφή που θα πάρει αλλά στον τρόπος που θα το χειριστούμε εμείς. Μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά θα είναι στο χέρι μας. «Παν μέτρον άριστον» που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Πηγές: Youtube, Luben, The guardian, The Telegraph, Business Insider, Antimedia

No related posts.