Δεύτερο Τριήμερο Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Ματιές στην Ιστορία»

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη δεν τελείωσαν.  Ακολουθεί το Τριήμερο Ιστορικού Ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και θα λάβει τόπο στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης» στον Χορτιάτη (επί της οδού Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου, δίπλα από την ταβέρνα «Πλάτανος») .

Το τριήμερο θα είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην απελευθέρωση από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης-εξόντωσης. Ή μάλλον όχι την οριστική απελευθέρωση, μιας και σήμερα υπάρχουν ακόμα ανά τον κόσμο, με αποκορύφωμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων.

Τα ντοκιμαντέρ είναι πολλά και γι’ αυτό θα συνεχιστεί η προβολή τους και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αφού το χρονικό περιθώριο του τριημέρου δεν αρκεί για την προβολή όλων. Εκτός από τις ταινίες-ντοκουμέντα θα πραγματοποιηθούν και μουσικές συναυλίες καθώς και εισηγήσεις καλεσμένων σχετικές με τη θεματολογία των ταινιών.

Οι διοργανωτές είναι η εφημερίδα «Χορτιάτης 570» και η «Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη», με τη βοήθεια του Γυμνασίου Χορτιάτη και την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Το πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων:

Παρασκευή 25/9 ώρα 19:30

  • «Νύχτα και Καταχνιά», του Αλέν Ρενέ
  • «Η Μαδρίτη πριν τη Χανίτα», του Eran Torbiner
  • «Η εξέγερση των Ελλήνων στο Άουσβιτς» του Νίκου Πιλάβιου

Προλογίζει ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Ακολουθεί ένα μουσικό-θεατρικό δρώμενο με τη χορωδία του Γυμνασίου Χορτιάτη.

Σάββατο 26/9 ώρα 19:30

  • «Άουσβιτς. Η απελευθέρωση από τον Κόκκινο Στρατό»
  • «Ο θρίαμβος της θέλησης» του Ρόμπερτ Γιάνγκ

Προλογίζει ο Στράτος Κερσανίδης, κριτικός κινηματογράφου.

Κυριακή 27/9 ώρα 19:30

  • «Φαλκενάου. Η μαρτυρία του Σάμιουελ Φούλερ» του Εμίλ Βάις
  • «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ

Προλογίζει ο Παύλος Νεραντζής, δημοσιογράφος. Συναυλία με την ευγενική συμμετοχή μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιείται συγκέντρωση φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

No related posts.