Κάνε Μια Ευχή: Αμέτρητες ευχές, αμέτρητα χαμόγελα Oct18

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Κάνε Μια Ευχή: Αμέτρητες ευχές, αμέτρητα χαμόγελα

Η φαντασία των παιδιών σχεδόν πάντα μας εκπλήσσει! Από τις πιο απλές ιστορίες που πλάθουν μέχρι τα πιο περίπλοκα όνειρα που κάνουν κατορθώνουν να μας ταξιδέψουν και να μας συγκινήσουν. Κάθε παιδί ονειρεύεται με το δικό του τρόπο! Όλα, όμως, τα παιδιά ονειρεύονται! Υποχρέωση των ενηλίκων είναι να εκπληρώνουν τα όνειρα των παιδιών και να κάνουν τα παιδικά ματάκια να λάμπουν από ευτυχία…ακόμα κι αν αυτά τα ματάκια έχουν περάσει άπειρες ώρες σε νοσοκομεία κι έχουν διανύσει άπειρα χιλιόμετρα για να βρουν γιατρειά. Κάπου εκεί ξεκινά ο ρόλος του «Κάνε μια Ευχή»!

Το «Κάνε μια Ευχή» είναι ένας εθελοντικός Οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών ηλικίας από 3 έως 18 ετών που πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες, απειλητικές για τη ζωή τους. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο οργανισμό που ξεκίνησε στην Αριζόνα της Αμερικής το 1980, αναφέρει η κυρία Μαρία Φούντου, εθελόντρια. Τότε, ο μικρός Chris, που υπέφερε από ανίατη αρρώστια, ήθελε να γίνει αστυνομικός και οι γείτονές του πραγματοποίησαν την επιθυμία του. Φόρεσε στολή αστυνομικού, ανέβηκε σε αστυνομική μοτοσικλέτα, βοήθησε στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, έδωσε κλήσεις σε απρόσεκτους οδηγούς, και στο τέλος τον παρασημοφόρησαν σαν πραγματικό αστυνομικό. Όσοι, λοιπόν, συμμετείχαν στην εκπλήρωση της ευχής συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν χαρά και σε άλλα άρρωστα παιδιά. Έτσι, ιδρύθηκε το «Make-A-Wish Foundation». Σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε παραρτήματα σε 30 περίπου χώρες, όπου χάρη στη συμβολή των εθελοντών του κατορθώνει μέχρι σήμερα να εκπληρώνει με επιτυχία το σκοπό του.

Ένα κολλάζ που επιμελήθηκαν τα μέλη του οργανισμού με δημοσιεύματα από τον ημερήσιο τύπο για το έργο τους

Το «Κάνε μια Ευχή» στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1997 και δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στελεχώνεται μόνο από εθελοντές οι οποίοι σήμερα φτάνουν περίπου τους 40. Οι υποψήφιοι εθελοντές εκδηλώνουν ενδιαφέρον, καλούνται σε μια πρώτη γνωριμία και ενημέρωση για τον Οργανισμό και τον τρόπο λειτουργίας του και στη συνέχεια, ανάλογα με τις ικανότητές του, καθένας επιλέγει πού θέλει να δραστηριοποιηθεί. Υπάρχουν εθελοντές που επισκέπτονται τα παιδιά, άλλοι που προετοιμάζουν την ευχή, άλλοι που αναλαμβάνουν τα διαδικαστικά του Οργανισμού.

Η διαδικασία για την εκπλήρωση μιας ευχής ξεκινά με την επικοινωνία της οικογένειας του παιδιού με τον Οργανισμό. Η οικογένεια ενημερώνεται για τη δράση του «Κάνε μια Ευχή» από το φιλικό περιβάλλον, τους γιατρούς ή τις δασκάλες του νοσοκομείου. Τα νοσοκομεία, με τα οποία συνεργάζεται ο Οργανισμός είναι τα Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης, Άγιος Σάββας και Ωνάσειο στην Αθήνα και ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, κανονίζεται ένα ραντεβού και τρεις εθελοντές επισκέπτονται το παιδί ή στο νοσοκομείο -αν νοσηλεύεται- ή στο σπίτι του. Ένας εκ των εθελοντών κάθεται με τους γονείς του παιδιού, προκειμένου να συζητήσουν και να συμπληρωθούν κάποια έγγραφα. Οι άλλοι δυο απασχολούν το παιδί με παιχνίδια και κουβεντιάζουν μαζί του προκειμένου να ανακαλύψουν την πραγματική του επιθυμία. Ακόμα και σε περιπτώσεις που το παιδί είναι ταλαιπωρημένο και κακοδιάθετο λόγω της κατάστασης της υγείας του οι εθελοντές βάζουν τα δυνατά τους, ώστε να το κάνουν να ξεχαστεί. Οι περισσότερες ευχές κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Θέλω να αποκτήσω…
Θέλω να γίνω…
Θέλω να πάω…
Θέλω να συναντήσω…

«Κάθε ευχή έχει την ιδιαιτερότητά της!», τονίζει η κυρία Φούντου. Το σίγουρο είναι ότι όποια κι αν είναι, όσο εξωπραγματική ή πολυέξοδη κι αν ακούγεται, θα πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαία η συγκατάθεση του θεράποντος ιατρού. Το σύνηθες χρονικό διάστημα πραγματοποίησης μιας ευχής είναι από ένα μήνα έως ένα χρόνο ανάλογα με την ευχή. Η οικογένεια δεν φέρει καμία οικονομική επιβάρυνση, καθώς όλα τα έξοδα τα επωμίζεται ο Οργανισμός, με στόχο μια αξέχαστη εμπειρία για όλα τα μέλη της. Εάν, μάλιστα, το επιθυμεί (η οικογένεια), η εκπλήρωση μπορεί να δημοσιοποιηθεί στα μέσα. Μετά την ευχή οι σχέσεις οικογένειας – Οργανισμού συνεχίζονται, εφόσον το θέλουν οι εμπλεκόμενοι. «Μην ξεχνάτε ότι προσπαθούμε να δώσουμε χαρά σε ένα ταλαιπωρημένο παιδί, να το βοηθήσουμε να ξεφύγει από το πρόβλημά του να του εκπληρώσουμε το όνειρο. Η χαρά του και η αγάπη του είναι η αμοιβή μας», αναφέρει η κ. Μαρία Φούντου.

Το έργο του «Κάνε μια Ευχή» στηρίζει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που εξασφαλίζει την εκπλήρωση ορισμένων ευχών από την εκποίηση των τόκων. Επίσης, έσοδα προέρχονται από το ετήσιο bazaar των Χριστουγέννων, όπου πωλούνται τα δώρα της ευχής, από το Δέντρο της Ευχής, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζουν τα παιδιά των σχολείων με τα αστέρια της ευχής, το ετήσιο ημερολόγιο αλλά και από τους δωρητές, μεγάλες εταιρείες που υιοθετούν ευχές των παιδιών. Επίσης, υπάρχει το Κουτί Συλλογής Χρημάτων σε επιλεγμένα καταστήματα, όπου καθένας μπορεί να δωρίσει όποιο ποσό επιθυμεί.

Οι πιο σημαντικοί, όμως, «πόροι» του Οργανισμού είναι οι εθελοντές του που με προθυμία και ανθρωπιά πλησιάζουν και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στο μαλάκωμα του πόνου των συνανθρώπων τους. Έτσι, κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένας αριθμός ευχών… «Στόχος είναι κάθε χρονιά ο αριθμός να μεγαλώνει. Πέρυσι φτάσαμε τις 70 ευχές, το 2008 στοχεύουμε να τις ξεπεράσουμε», αναφέρει η κ. Φούντου.

Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να συμβάλουν εθελοντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Μαρία Φούντου στο 6936072726.

Όσοι, πάλι επιθυμούν να ενημερωθούν για τον Οργανισμό και τη δράση του μπορούν να επισκεφθούν το site: www.makeawish.gr.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μαρία Φούντου, εθελόντρια του «Κάνε μια Ευχή» στη Θεσσαλονίκη, για την πολύτιμη συμβολή της.

No related posts.