«Δραματοθεραπεία» μέσω της θεατρικής πράξης Oct18

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

«Δραματοθεραπεία» μέσω της θεατρικής πράξης

Στη λύτρωση μέσα από την Τέχνη προσπαθεί να οδηγήσει κάθε εβδομάδα τους μαθητές της η Μαρία Πασχαλίδου

Μαθήματα με στόχο την απόδοση θεατρικού λόγου, την κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων, την σύνθεση και ανάλυση χαρακτήρων αλλά και την λύτρωση «μέσα από την Τέχνη» παραδίδει κάθε εβδομάδα η ηθοποιός, Μαρία Πασχαλίδου, στο Μουσείο Αθλητισμού Θεσσαλονίκης.

«Τα ψυχολογικά μας θα τα λύσουμε, αν αποφασίσουμε να ζήσουμε της Τέχνης το ταξίδι», εξηγεί η Μαρία Πασχαλίδου, η οποία ξεκίνησε τον τρίτο κύκλο μαθημάτων για την «ανακάλυψη» της Τέχνης του ηθοποιού, στις αρχές Οκτωβρίου. Οι μαθητές της «φορούν τη μάσκα» του Θεάτρου και μέσω πρακτικών ασκήσεων και μεθόδων, προσπαθούν να αναλύσουν δραματικά τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους, μέσα στα πλαίσια μιας διαδικασίας που αγγίζει τα όρια της ψυχανάλυσης.

Αυτή η σειρά μαθημάτων περιλαμβάνει ασκήσεις εμπιστοσύνης, ομάδας, επαφής, φαντασίας, παρατηρητικότητας, ρυθμού, έκφρασης, έκθεσης, χαλάρωσης, ετοιμότητας, συνόλου, αυτοσχεδιασμού και θάρρους. Παράλληλα, ασκήσεις βιωματικές αλλά και ασκήσεις βασισμένες στις αρχές σκηνοθεσίας και δραματικής ανάλυσης, στη δραματοποίηση και την εκφορά θεατρικού ρόλου «σπρώχνουν» τους μαθητές στα άδυτα του Θεάτρου και τους βοηθούν να κάνουν την υπέρβαση μέσω της θεατρικής πράξης.

«Κάθε μορφή Τέχνης θεραπεύει αλλά αυτό που κάνει το Θέατρο να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι είναι ομαδικό παιχνίδι. Όλοι περνάμε το ίδιο την ίδια στιγμή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι απλά με τους ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος «κουβαλάει» τα βιώματα αλλά και την καθημερινότητά του, σ’ έναν κόσμο όπου μας έμαθαν να ζούμε για τους άλλους», παρατηρεί η Μαρία Πασχαλίδου. Η ηθοποιός προτρέπει τους μαθητές της να προσπαθήσουν να εκφραστούν, να ψάξουν τα συναισθήματα του άλλου μέσα τους για να μπορέσουν να τον δεχθούν, να μην ντρέπονται γι’ αυτό που είναι, να μάθουν να ελέγχουν τον εαυτό τους αλλά και να «δουλέψουν τα κομμάτια» που τους δυσκολεύουν περισσότερο στον εαυτό τους.

«Οι άνθρωποι που φαίνονται «ανοιχτοί», π.χ. αυτοί που λένε ανέκδοτα, στην πραγματικότητα είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που μιλάνε πολύ, το κάνουν για να ακούνε τον εαυτό τους και να νιώθουν ζωντανοί. Οι άντρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις έναν «κλειστό» άνθρωπο να εκφραστεί», τονίζει η ηθοποιός. Η Μαρία Πασχαλίδου «προειδοποιεί» ότι είναι πάρα πολύ επίπονο να «σκαλίζεις» τον εαυτό σου, ωστόσο υποστηρίζει ότι οι μαθητές της, μετά από κάθε μάθημα, είναι χαρούμενοι για όσα κέρδισαν «βουτώντας» στο εγώ τους. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που ανακαλύπτουν πως ίσως το Θέατρο τους «ταιριάζει» επαγγελματικά και αποφασίζουν να ασχοληθούν περισσότερο.

Η Μαρία Πασχαλίδου, ούσα μαθήτρια, συμμετείχε στο Μαθητικό Πειραματικό Θέατρο, τελείωσε την Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, ανέβασε παιδικές παραστάσεις, συμμετείχε στο Θέατρο «Παράθλαση» και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Έχει σταματήσει πλέον το Θέατρο λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων, αλλά επειδή πιστεύει ότι οι «μεγάλοι έρωτες» δεν τελειώνουν ποτέ, κάνει τα εν λόγω μαθήματα, προσπαθώντας να μεταδώσει τις γνώσεις της και να κάνεις τους μαθητές της να δεχθούν τη «δική τους αλήθεια» αλλά και την «αλήθεια των άλλων».

«Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε τη φαντασία μας, ενώ δεν χαιρόμαστε τη στιγμή εξαιτίας των τόσων υποχρεώσεών μας. Είναι γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δεν σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις ό,τι γουστάρεις, δεν σου το επιτρέπει. Μοιάζει να σε τιμωρεί κατά κάποιο τρόπο. Εδώ δεν ζούμε τίποτα πια και δεν πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει, γιατί έχει περάσει πια στα γονίδιά μας η αλλοτρίωση», ισχυρίζεται η ηθοποιός. Μέσα από το ραδιόφωνο αλλά και τα μαθήματά της υποστηρίζει πως προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους, να τους δώσει δύναμη να κάνουν ό,τι «πρέπει» και τους «επιβάλλεται» να κάνουν καθημερινά.

«Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε όσους τολμούν να συναντήσουν αυτό που επιμελώς κρύβουν, ανοίγοντας πόρτες προς την ελευθερία. Η Τέχνη σου δίνει τη δυνατότητα να επαναστατείς απέναντι στους άλλους αλλά και απέναντι στον εαυτό σου. Το Θέατρο είναι επανάσταση, γιατί είναι επανάσταση να δεχθείς τον άλλον, να δεχθείς τον εαυτό σου», επισημαίνει η Μαρία Πασχαλίδου.

No related posts.