«Είναι», μια νέα πρόταση για την τέχνη. Ρίξτε της μια ματιά!

Είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους για να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν και να κάνουν το βάρος της ανέχειας ευκαιρία για δημιουργικότητα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έκανε και ο κ. Κώστας Θερμογιάννης, ο άνθρωπος πίσω από το γνωστό στον χώρο του site, tovivlio.net. Αγαπώντας πολύ το βιβλίο και τις τέχνες, εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες το «Είναι», μια πλατφόρμα που αποτελεί, όπως σημειώνει ο ίδιος, «μια φωτογραφία του διαδικτύου που αφορά τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό». Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν τη νέα ιδέα, ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί του και του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις, τόσο για το καινοτόμο εγχείρημά του όσο και για την άποψη του για το βιβλίο και την τέχνη στην έντονα «δικτυωμένη» εποχή που ζούμε.

-Κύριε Θερμογιάννη, πώς προέκυψε η ιδέα του «Είναι»; Αγκάλιασε το κοινό αυτήν την προσπάθεια;
Η ιστοσελίδα «Είναι» δημιουργήθηκε μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net (www.tovivlio.net). Η καθημερινή αναζήτηση για θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία σε ένα, θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τον όρο, χαοτικό αλλά και τεράστιο διαδίκτυο, με την ποσότητα της πληροφορίας να είναι πια μη διαχειρίσιμη λόγω του όγκου της, αλλά και την αξιοπιστία της ενίοτε να αμφισβητείται έντονα, έκανε σχεδόν επιτακτική την ανάγκη της δημιουργίας του «Είναι». Κάτω από την ίδια στέγη γίνεται μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί μια, κατά το δυνατόν, φιλτραρισμένη κι απαλλαγμένη από αναξιόπιστα στοιχεία, πλατφόρμα ειδήσεων, ανακοινώσεων, δηλώσεων αλλά και αναφορών από τις πήγες πληροφόρησης της λογοτεχνικής, πολιτιστικής αλλά κι εκδοτικής επικαιρότητας, ώστε ο άνθρωπος με αυτά τα ενδιαφέροντα να μπορεί εύκολα, γρήγορα κι αξιόπιστα να αναζητήσει και να βρει αυτό που ψάχνει. Οι πηγές από τις οποίες αντλείται το υλικό που προβάλλεται στην ιστοσελίδα «Είναι» εμπλουτίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ γίνεται σε πραγματικό χρόνο αναζήτηση πληροφοριών εκτός από τις ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram. Παράλληλα, εργαζόμαστε με σκοπό να προστεθούν σταδιακά κι άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αναγνώστες και οι επισκέπτες της σελίδας αγκάλιασαν πραγματικά αυτήν την προσπάθεια. Αυτό φάνηκε από τις επισκέψεις που καταγράφηκαν από τις πρώτες κιόλας ώρες λειτουργίας της, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται πάρα πολλές παραπομπές (κλικ στους συνδέσμους) από τη σελίδα «Είναι» προς τις πηγές. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, διότι φάνηκε πως ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε ένα χρηστικό εργαλείο για τους ανθρώπους της λογοτεχνίας και της τέχνης.

-Ποιος είναι ο σκοπός του και πώς οραματίζεστε το «Είναι»;
Ο σκοπός της σελίδας «Είναι» δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το να λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο εργαλείο που από τη μια θα μειώσει τους χρόνους αναζήτησης της πληροφορίας κι από την άλλη θα προβάλλει ό,τι αξιόλογο υπάρχει στη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας μας. Ελπίζουμε οι πηγές που θα συμπεριληφθούν να πληθύνουν εκθετικά συν τω χρόνω ώστε να υπάρχει πλουραλισμός, πάντα όμως με γνώμονα την αξιοπιστία και την ποιότητα τους.

Το όραμά μας για τη σελίδα είναι να καταφέρουμε να την καταστήσουμε ενσυνείδητα στο μυαλό των ανθρώπων που παράγουν τέχνη και λόγο ως την πλέον αξιόπιστη πηγή αναφοράς, ώστε να την εμπιστευθούν και να τη χρησιμοποιήσουν, κάνοντάς την έτσι τον δικτυακό εκείνο τόπο που οι λάτρεις της λογοτεχνίας θα προσφύγουν για την ενημέρωσή τους και την αναζήτηση αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης.

-Πιστεύετε ότι γίνονται προσπάθειες σήμερα να ακολουθήσει το βιβλίο και γενικότερα η τέχνη τις νέες τάσεις της εποχής του Διαδικτύου;
Σε κάθε ιστορική χρονική περίοδο, τόσο η λογοτεχνία όσο και οι υπόλοιπες τέχνες, ως βιωματικές πνευματικές δημιουργίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες αλλά και συνυφασμένες με την εποχή τους. Ο δημιουργός είναι αδύνατον να ζήσει έξω από την κοινωνία, έξω από τα προβλήματα, τις εξελίξεις, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οπότε δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς πως είναι σχεδόν βέβαιο ή αυτονόητο πως θα «μεταφέρει» τον περίγυρό του μέσα στις δημιουργίες του. Ως άνθρωπος που δεν μπορεί να είναι αποκομμένος μέσα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, ο λογοτέχνης έχει την ευχή αλλά και την κατάρα να καταγράψει την εποχή του, με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο. Τούτο δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό σήμερα. Όλες οι μορφές τέχνης έχουν ενσωματώσει στην παραγωγή τους το Διαδίκτυο. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και θα γεμίζαμε πολλές γραμμές και πολλές σελίδες αναφερόμενοι σε αυτά. Δε θα μπορούσαμε όμως να παραλείψουμε να κάνουμε μια αναφορά, έστω κι επιδερμικά, για να μην κάνουμε κατάχρηση της φιλοξενίας σας, στη δημιουργία των ψηφιακών βιβλίων, τα οποία μπορεί μεν να μην αντικαταστήσουν ποτέ το χαρτί, έχουν όμως εκπληκτικές δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφοράς πληροφοριών αλλά και λογοτεχνικών, και όχι μόνο, δημιουργιών, τα οποία με τη χρήση του Διαδικτύου μπορεί να φέρουν την επανάσταση στην εκπαίδευση αλλά και τη διάδοση της γνώσης.

-Τέλος, κατά τη γνώμη σας η ελληνική λογοτεχνία προσφέρει σημαντικό έργο σήμερα (τόσο από άποψη κυκλοφορίας λογοτεχνικών τίτλων όσο και από άποψη περιεχομένου);
Θα μου επιτρέψετε, χωρίς να επιδιώκω να γίνω απόλυτος, να απαντήσω μονολεκτικά. Ναι! Η λογοτεχνική παραγωγή στις μέρες μας, θεωρούμε πως, είναι πάρα πολύ σημαντική, έχει να προσφέρει πάρα πολλά –κυρίως θετικά πράγματα- στον σύγχρονο άνθρωπο και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού το οποίο θα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε, πολιτεία και πολίτες. Θέλω να σας θυμίσω πως, κατά κοινή ομολογία, μέσα σε περιόδους κρίσης η λογοτεχνία έχει δημιουργήσει μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της. Σήμερα, που η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη, έχοντας ως επακόλουθο τη δημιουργία σωρείας κοινωνικών προβλημάτων, έχουμε παρατηρήσει μια στροφή των ανθρώπων στην πνευματική δημιουργία κι έναν εναγκαλισμό τους με τη λογοτεχνία ειδικότερα, γεγονότα που τα προηγούμενα, πριν την κρίση, χρόνια δεν ήταν τόσο φανερά. Η παραγωγή της τέχνης, με οποιαδήποτε μορφή κι αν αυτή εκφράζεται, πάντα προσφέρει και πάντα θα προσφέρει σημαντικό έργο στις κοινωνίες των ανθρώπων. Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!
_______
Ευχαριστούμε κι εμείς με τη σειρά μας τον κύριο Θερμογιάννη και ευχόμαστε να συνεχίσουν να γίνονται πρωτοποριακές προσπάθειες που να προωθούν το βιβλίο και την τέχνη στο Διαδίκτυο από ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω και αγαπούν αυτό που κάνουν.

No related posts.