Ινδικό χοιρίδιο: ένα γλυκό κατοικίδιο

Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένα κατοικίδια. Έτσι πολλοί τα συγχέουν με ποντίκια, κουνέλια και χάμστερ. Για όσους δεν τα ξέρουν, είναι μικρά τρωκτικά ζώα που ζουν από πέντε έως επτά χρόνια και προέρχονται από τις Άνδεις. Είναι κοινωνικά, οπότε είναι καλύτερο να συνυπάρχουν με κάποιο άλλο ινδικό χοιρίδιο ιδίου φύλου ή με κουνέλι. Παρόλα αυτά, πολλές φορές, μπορεί να μην ταιριάξουν και να καβγαδίζουν. Έτσι, αναγκάζεσαι να αγοράσεις δυο κλουβιά και να τα έχεις κοντά, ώστε να νιώθει το ένα την ύπαρξη του άλλου.

Αυτό που τα ξεχωρίζει απο τα άλλα τρωκτικά  είναι η φωνή τους. Όταν ενοχληθούν από τυχόν θόρυβο (ηλεκτρική σκούπα) ή από υπερβολικό χάιδεμα κάνουν ένα κρρ (κρώξιμο). Όταν ακούσουν σακούλες ή μυρίσουν λιχουδιές, σφυρίζουν και ζωντανεύει όλο το σπίτι. Στην αρχή, πολλές φορές είναι ανήσυχα και νευρικά, αλλά σύντομα εξοικειώνονται με τον ιδιοκτήτη τους εφόσον τα προσέχει και τα φροντίζει.  Πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι δεν τους αρέσουν τα ταξίδια.  Για αυτό θα πρέπει να έχεις κάποιο άτομο να τα προσέχει ή να παίρνεις το ρίσκο να τα πάρεις μαζί σου, γνωρίζοντας την αναμενόμενη ταλαιπωρία  που θα επακολουθήσει.

Είναι γενικά λαίμαργα ζώα. Δεν θα πουν ποτέ όχι σε λιχουδιές (τρώνε ξηρή τροφή, ξερό χόρτο, μαρούλι, πιπεριές, αγγούρι, ντομάτα, μήλο, φλούδες καρπουζιού και πεπονιού το καλοκαίρι, όπως επίσης άνηθο και μαιντανό). Καλό θα είναι να τους δίνει κανείς τροφή δυο φορές την ημέρα, ώστε να μην υπερβαίνει τα όρια. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι τα νεογνά γεννιούνται με τρίχωμα και δόντια, ώστε να μπορούν να καταναλώσουν στερεά τροφή λίγες ώρες μετά την γέννησή τους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας προκαλούν δυσφορία στα ινδικά χοιρίδια, οπότε σε περίπτωση καύσωνα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε δροσερό μέρος  (κλιματιζόμενος χώρος). Όλα τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, έτσι είναι και τα ινδικά χοιρίδια. Υπάρχουν πολύ καλόβολα που δεν θα σε δαγκώσουν ακόμη και αν ενοχληθούν, αλλά και λίγο πιο στριφνά που, αν τρομάξουν ή νιώσουν ότι τους παραβιάζεις τον προσωπικό τους χώρο, θα σου δείξουν τα δόντια τους.

Τα κατοικίδια όμως δεν προσφέρουν μόνο χαλάρωση, ηρεμία και χαρά, αλλά  και λύπη, όταν πλήττονται από κάποια ασθένεια ή πεθαίνουν ξαφνικά. Σπάνια πεθαίνει ένα ινδικό χοιρίδιο από γηρατειά. Εμφανίζουν συχνά κακοήθεις όγκους και, επειδή δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγω ευαισθησίας, πεθαίνουν νωρίτερα από ότι αναμένουμε. Σύνηθες φαινόμενο, επίσης, είναι η τριχόπτωση σε ορισμένα σημεία του σώματος ή και πληγές που οφείλονται σε παράσιτα (ακάρεα, ψείρες, ψύλλοι). Μπορεί να μην είναι τόσο φιλικά και έξυπνα όσο τα σκυλιά, αλλά μπορούν να σου χαρίσουν συντροφιά και χαλάρωση εφόσον έχεις χρόνο να παρακολουθείς την καθημερινότητά τους και να  ασχολείσαι μαζί τους.

No related posts.