Το Κάψιμο του Χορτιάτη – Στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Μνήμης για τα 71 χρόνια που πέρασαν από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, ξεκινούν τη Δευτέρα  31 Αυγούστου και οι θεατρικές παραστάσεις  «Το Κάψιμο του Χορτιάτη – Στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές».

Τη θεατρική παράσταση θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα ΛΗΝΟΣ, των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με συνεργασίες φίλων, την υποστήριξη της εφημερίδας Χορτιάτης 570 και της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη και Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Πρόκειται για την ιστορία πέντε διαφορετικών ανθρώπων που βίωσαν και βιώνουν τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος 149 ανθρώπων της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944. Η κυρία Ελένη, ο Παπά-Βασίλης, ο ντόπιος Ταγματασφαλίτης Χαράλαμπος, ο Ταγματάρχης Ούλριχ και η νεαρή Μαρία θα έρθουν κοντά για κάποιον λόγο μετά από τόσα χρόνια. Ένας φάκελος θα είναι η αιτία. Ωστόσο, υπάρχει και ένα πέμπτο πρόσωπο, εκείνο του αφηγητή για να υπογραμμίσει τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητα των γεγονότων και για να βοηθήσει τους θεατές να δουν πέρα από αυτά.

Όσον αφορά στο φάκελο, «δε θα βλέπουμε φάκελο» δήλωσε η Βούλα Γεωργιάδου, η σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης, διότι «την ιστορία στην πραγματικότητα τη γράφουνε τα θύματα». Επιπλέον, όπως ανέφερε η ίδια, οι άνθρωποι πρέπει να κρίνουν, να βάλουν την καρδιά και τη λογική τους, ενώ ταυτόχρονα την ενδιαφέρει τι βλέπουν οι επόμενες γενιές. Η ιστορία άλλωστε «είναι ένας άδειος φάκελος, εμείς οι δρώντες της δίνουμε περιεχόμενο» δήλωσε η συγγραφέας του έργου Χαρούλα Αποστολίδου.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί  πως η θεατρική ομάδα ΛΗΝΟΣ αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, ωστόσο μετράει 24 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του θεάτρου. Όλοι οι ηθοποιοί καθώς και η σκηνοθέτις υπογράμμισαν το βαρύ χρέος που αισθάνθηκαν από την πρώτη στιγμή που αποφάσισαν να ανεβάσουν τη συγκεκριμένη παράσταση, που αποτελεί μια πρόκληση για τους ίδιους.

Η κ. Ελένη Γκουραμάνη-Νανακούδη, την οποία υποδύεται η Κλαίρη Κώστογλου, είναι επιζώσα από το Ολοκαύτωμα και θα παραστεί στην πρεμιέρα της παράστασης στις 31 Αυγούστου. «Αρχικά ήθελα να γνωρίσω της κ. Ελένη, αλλά στην πορεία τρόμαζα για το πώς θα με αντικρίσει, πώς θα την υποδυθώ… Στην πορεία όμως συζήτησα με τη συγγραφέα και τη σκηνοθέτιδα κι έγινα εγώ. Μετά το τέλος των παραστάσεων ανυπομονώ να την γνωρίσω» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο τόπος που θα λάβει χώρα η παράσταση είναι ένας από τους δύο τόπους θυσίας, η οικία Νταμπούδη. Ένα μνημείο, ένα εκκλησάκι κι ένα εικαστικό αμπέλι θα είναι τα σκηνικά που έχουν επιμεληθεί  ο ηθοποιός Λουκάς Δαγδηλέλης και η Σοφία Σκουλίδη, θέλοντάς τα όσο πιο μινιμαλιστικά, σ’ έναν ούτως ή άλλως σιωπηλό τόπο ώστε «να μπουν και να σπάσουν τη σιωπή», όπως δήλωσε ο Λουκάς Δαγδηλέλης.

Τη μουσική έχει επιμεληθεί αποκλειστικά για την παράσταση ο μουσικός Μιχάλης Τραχαλιός, γόνος τρίτης γενιάς καιομένων, που δήλωσε πως για αυτήν την ιστορία, μια συγκινητική μουσική δεν αρκεί, ενώ αισθάνεται χρέος για όσους κάηκαν κι όσους ζουν και θυμούνται.

Θάνατος, θυμός, πόνος και συγχώρεση είναι τα βασικά στοιχεία που πραγματεύεται το έργο. Συγχώρεση καλείται να δώσει ο Παπά-Βασίλης, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην ιδιότητά του και στην ανθρώπινή του υπόσταση και μνήμη.

«Γιατί εμένα κάτι με δένει με αυτή την Ελένη, με αυτό τον τόπο εδώ. Θα ανεβώ στον ουρανό να ρωτήσω τον Θεό. Γιατί, όταν ‘στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές’, τα κόκαλά μου πονούν;» (απόσπασμα από την αφήγηση, του Γεράσιμου Ι. Μπαμίχα).

Η σκηνοθεσία είναι της Βούλας Γεωργιάδου, βοηθός σκηνοθέτιδας είναι η Έφη Καλαϊτζίδου, τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι του Λουκά Δαγδηλέλη και της Σοφίας Σκουλίδη, οι φωτισμοί του Σταύρου Μπαρτζόκα, η επιμέλεια video του Βαγγέλη Μίχου και η μουσική του Μιχάλη Τραχαλιού. Παίζουν: Βαγγέλης Μίχος, Σταύρος Μπαρτζόκας, Κλαίρη Κώστογλου, Λουκάς Δαγδηλέλης, Γεράσιμος Μπαμίχας, Κατερίνα Φωτιάδου.

Παραστάσεις: 31 Αυγούστου 2015 και από 2 ως 8 Σεπτεμβρίου 2015.

Ώρα: 8.30μμ, Χώρος Θυσίας Οικία Νταμπούδη, Χορτιάτης.

Κρατήσεις θέσεων: 6979925763

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Θα υπάρχουν διαθέσιμα λευκώματα κι ένα κουτί για να αφήσει συμβολικά ο καθένας ο,τι μπορεί (προαιρετικά).

Η εκδήλωση στο facebook

Τηλεοπτικό σποτ

No related posts.