Είναι Π.Α.Ο.Κ. και αρέσει!

Ο Π.Α.Ο.Κ. έστησε ένα πάρτι στην κατάμεστη Τούμπα, αλλά δεν αποδείχθηκε καλός οικοδεσπότης της Μπρόντμπι, αφού φρόντισε να περάσει καλά μόνο ο ίδιος και οι οπαδοί του. Το τελικό 5-0 δεν αφήνει κανένα περιθώριο σκέψης για το ποια ήταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο χορτάρι, με τον «Δικέφαλο» να έχει καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Europa League από το πρώτο ματς!

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, για τους «ασπρόμαυρους» δεν είναι αυτό το 5-0 με το οποίο συνέτριψαν τους αντιπάλους τους εχθές, αλλά το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να κερδίσουν ξανά τον κόσμο τους και φαίνεται, μετά από πάρα πολύ καιρό, να υπάρχει μία θετικότατη αύρα που περιβάλλει την ομάδα της οποίας ηγείται ο Ιβάν Σαββίδης, κάτι που ίσως μάλιστα συμβαίνει για πρώτη φορά επί εποχής του ομογενή επιχειρηματία.

Και αυτό διότι επιτέλους ο Π.Α.Ο.Κ. εκπέμπει Π.Α.Ο.Κ., παίζει σαν Π.Α.Ο.Κ. και φέρεται σαν Π.Α.Ο.Κ! Δεν έχει να κάνει με το εύρος της νίκης, ούτε καν με την μπαλάρα που έπαιξε η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ απέναντι στην Μπρόντμπι, αλλά με το ότι οι οπαδοί του ιστορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης βλέπουν παίκτες που μπαίνουν στο γήπεδο και είναι έτοιμοι να δαγκώσουν σίδερα και να κάνουν τα πάντα για τη νίκη. Όχι, όμως, με αερολογίες τύπου «πάμε παλικάρια» και «ξυπνάτε πεθαμένα», αλλά με εύτακτο και στρωτό ποδόσφαιρο. Ένας συνδυασμός πάθους και τακτικά σωστής προσέγγισης που πιστώνεται στον Κροάτη τεχνικό και τους βοηθούς του.

Είχα την τύχη να βρεθώ στη συνέντευξη Τύπου του νεαρού κόουτς, μετά τη λήξη του χθεσινού αγώνα, και να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι. Μας μίλησε για μπάλα και για το 3-5-2, που για να παιχτεί σωστά και να αποδώσει καρπούς χρειάζονται δυνατές πτέρυγες. Μας μίλησε και για πειθαρχία, τονίζοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που κάποιος παίκτης της ομάδας του (εν προκειμένω ο Κάτσε) χτύπησε πέναλτι, ενώ το όνομά του δε βρισκόταν στη σχετική λίστα.

Με τη διαφαινόμενη πρόκριση του Π.Α.Ο.Κ. στους ομίλους του Europa League, αλλά κυρίως λόγω όσων προαναφέρθηκαν, ο Ιγκόρ Τούντορ έχει κερδίσει ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα. Τους οπαδούς! Η εικόνα της γεμάτης Τούμπας εχθές τα λέει όλα. Θα πει κανείς ότι και πέρυσι ο «Δικέφαλος» εντυπωσίαζε στην αρχή, παίρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Ναι, όμως, η γκρίνια (δίκαιη ή άδικη) δεν εξέλειπε. Οι οπαδοί ήταν διχασμένοι. Υπήρχαν οι «βρυζικοί» και οι «αντι-βρυζικοί», οι «αγγελικοί» και οι «αντι-αγγελικοί», οι «γεωργιαδικοί» και οι «αντι-γεωργιαδικοί». Πλέον, υπάρχει ο Π.Α.Ο.Κ. και αυτό οφείλεται, κατά βάση στον Ιβάν Σαββίδη, που άλλαξε ρώτα, και έφερε για αθλητικό διευθυντή τον Φρανκ Άρνεσεν και, κατά δεύτερο λόγο, στον ίδιο τον Δανό και τον Ιγκόρ Τούντορ.

Για τον τελευταίο, το πιο σημαντικό σε αγωνιστικό επίπεδο είναι ότι έχει κερδίσει χρόνο και μπορεί με ηρεμία να μπολιάσει σιγά-σιγά στα θέλω του τους πολλούς νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές που θα έχει στη διάθεσή του αρχής γενομένης από το κυριακάτικο παιχνίδι με την Ξάνθη. Ακριβώς αυτό είναι και το πλεονέκτημα, αν το δούμε καθαρά αγωνιστικά, που έχει ο Π.Α.Ο.Κ. του Τούντορ εν συγκρίσει με τον Π.Α.Ο.Κ. του Αναστασιάδη, που πέρυσι τέτοιον καιρό είχε κερδίσει τη Ζίμπρου με το ευρύ 4-0. Ότι δηλαδή η εφετινή ομάδα έχει επιπλέον λύσεις (και άρα λιγότερες πιθανότητες να σκάσει από τα πολλά παιχνίδια), εκτός απ’ όσες χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα με την Μπρόντμπι, ενώ πέρυσι, η ομάδα που απέκλεισε τη Ζίμπρου ήταν λίγο-πολύ και αυτή που ολοκλήρωσε τη σεζόν.

Ο Π.Α.Ο.Κ. οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς το να γίνει μία καλή ομάδα. Και αν τα καταφέρει, το να αρχίσει να διεκδικεί και να παίρνει τίτλους θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο. Αβίαστα! Πριν, όμως, ο Ιγκόρ Τούντορ πρέπει να κερδίσει ένα τελευταίο μεγάλο στοίχημα. Να αντέξει στην πίεση των άσχημων αποτελεσμάτων, που αναπόφευκτα θα έρθουν, καθώς μιλάμε για μία ομάδα που τώρα έχει ξεκινήσει να χτίζεται. Μετά, θα ανοιχτεί μπροστά του ένα πεδίο δόξης λαμπρό για να αλλάξει τον ρου του «Δικεφάλου»…

No related posts.