Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Stacy Epps: Μουσική με ευαισθησίες

Την ώρα της συναυλίας στα πλαίσια της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο...

Ποιοι καλλιτέχνες σας έρχονται πρώτοι στο μυαλό όταν γίνεται λόγος για «μαύρη μουσική»; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ονόματα, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχονται στο προσκήνιο με επιτυχίες από διάφορα είδη όπως η hip – hop ή η R ‘n’ B , κάνοντας τους ήχους αυτούς γνωστούς σε όλον τον κόσμο, με τα φώτα της δημοσιότητας και το (δικαιολογημένο) εμπορικό ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιριών να στρέφεται πάνω τους. Όμως η μουσικός, τραγουδίστρια και παραγωγός Stacy Epps είναι εδώ με τον δίσκο The Awakening, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, για να δείξει έναν άλλον τρόπο δημιουργίας και προώθησης της μουσικής. Έχοντας στις «αποσκευές» της πτυχία σε επιστήμες όπως η Κοινωνιολογία, τα Νομικά και οι Αφρικανικές σπουδές, θέλησε να συνδυάσει την κοινωνική προσφορά με την τέχνη, ενώ ταυτόχρονα επέλεξε να ιδρύσει τη δική της δισκογραφική εταιρία για να κάνει γνωστή τη δουλειά της. Με τη μουσική της να «ταξιδεύει» μέσω του προφίλ της στο MySpace εδώ και δύο περίπου χρόνια με θερμότατες κριτικές, εμφανίστηκε στην πόλη μας στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και μας μίλησε για έναν δρόμο λιγότερο «περπατημένο», εκείνον των ανεξάρτητων labels, για το όραμα που προσπαθεί να μεταδώσει μέσω της μουσικής και τον στόχο να βοηθήσει τους νέους καλλιτέχνες της χώρας της.

– Πώς θα περιγράφατε τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εμφάνισης;

Είναι ένα πανέμορφο συναίσθημα, πολύ ισχυρό, είναι η δύναμη που παίρνω από τον Θεό. Η μουσική με κάνει να νιώθω καλά!

– Τι αισθήματα θέλετε να προκαλείτε στο κοινό με τις συναυλίες σας;

... και την ώρα της συνέντευξης με τη συντάκτρια του ε.ΜΜΕ.ίς, Χριστίνα Χάσου

Θέλω να τους κάνω να αισθάνονται καλά και να τους δίνω χαρά. Όπως επίσης να τους μεταδίδω τη δική μου γαλήνη, την ενέργεια αυτού που κάνω και να τους θεραπεύω. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό.

– Το άλμπουμ σας The Awakening κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πώς θα το περιγράφατε; Τι σημαίνει για σας προσωπικά;

Πάνω απ’ όλα είναι το μουσικό κομμάτι, το οποίο ελπίζω ο κόσμος να απολαύσει. Βοήθησε πολύ ότι το ηχογράφησα αμέσως μετά από μια περιοδεία, και κάθε φορά που γυρνώ στη χώρα μου φέρνω νέες εμπειρίες και διαφορετικά πράγματα μαζί μου. Έτυχε όμως να συμπέσει και με το διάστημα όπου είχα αρχίσει να παίρνω έναν πιο πνευματικό δρόμο στη ζωή μου, πράγμα που πιστεύω ότι αντανακλάται στη μουσική μου.

– Η θεραπεία και η βοήθεια προς τους άλλους φαίνεται να είναι ένας σημαντικός στόχος που έχετε θέσει στη ζωή σας. Βρίσκετε εύκολα ανθρώπους για να συνεργαστείτε σε αυτό;

Ναι, υπάρχουν στ’ αλήθεια πολλοί άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω και πιστεύουν σε αυτό. Πράγμα σημαντικό, γιατί υπάρχουν άνθρωποι ανά τον κόσμο που περνούν πολλά και θέλουν να γιατρέψουν τις πληγές τους, έχουν ανάγκη να έρχονται κοντά και να νιώθουν καλύτερα. Άλλωστε υπάρχουν πράγματα, πανανθρώπινες αξίες και αισθήματα που μας ενώνουν όλους, ανεξάρτητα από το τι γλώσσα μιλάμε.

– Υπάρχει χώρος για το διαφορετικό σε έναν εμπορευματοποιημένο, υλιστικό κόσμο;

H Stacy Epps έχει σπουδές στην Κοινωνιολογία, τη Νομική και τις Αφρικανικές Σπουδές. Πιστεύει ότι η μόρφωση είναι πολύ σημαντική για τον καλλιτέχνη του σήμερα

Έτσι πιστεύω. Κι αυτό γιατί η ποπ, εμπορική μουσική καταλαμβάνει τόσο χώρο, ειδικά στα ΜΜΕ της χώρας μου, που μοιάζει με πλύση εγκεφάλου. Δεν υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα να δει ή να ακούσει κανείς, το κοινό δεν διαθέτει πολλές επιλογές, εκτός αν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτό όμως που βλέπω τώρα είναι ανθρώπους να ψάχνουν για το διαφορετικό, για είδη μουσικής που προβάλλονται λιγότερο. Και είναι επίσης εντυπωσιακό πόσοι καλλιτέχνες υπάρχουν που να ασχολούνται με αυτά τα είδη.

– Αυτές τις αξίες αναφέρετε και στις επιρροές σας, στη σελίδα σας στο ΜySpace. Εξακολουθεί ο κόσμος να πιστεύει σε αυτές ή τις έχει ξεπεράσει;

Όχι, γιατί πρόκειται για αξίες που μας αφορούν όλους. Όλοι έχουμε μια οικογένεια, όλοι ερχόμαστε από κάπου, είναι κάτι οικουμενικό που μας ενώνει.

– Βοήθησε η σελίδα σας στο MySpace και το Διαδίκτυο γενικά να γίνετε γνωστή;

Βοήθησε μέσω των «αλυσιδωτών αντιδράσεων» που προκαλούνται στο Διαδίκτυο, γιατί είναι εύκολο όχι μόνο να μπει κάποιος και να ακούσει τη μουσική σου αλλά να σε μάθουν ακόμη περισσότεροι μέσω ενός link! Το Διαδίκτυο είναι ένας καλός τρόπος, έχουν πλέον τόσο πολλοί δική τους σελίδα ή μπλογκ και επιπλέον είναι δωρεάν. Το βρίσκω εξαιρετικό.

– Πότε αρχίσατε να προβληματίζεστε για τα κοινωνικά θέματα, εκτός από την ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Αυτός ο προβληματισμός ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, όταν άρχισα να μαθαίνω διαλογισμό, να μελετώ για πνευματικές προσωπικότητες και ηγέτες από τους οποίους εμπνεύστηκα. Με βοήθησε πολύ και μου έδωσε δύναμη, γιατί γυρνάμε όλο τον κόσμο για τη μουσική μας, κάνουμε τα πάντα ανεξάρτητα κι έχουμε ανάγκη να αντλούμε δύναμη από αυτές τις πηγές.

– Σας βοήθησε αυτό στη δουλειά σας; Σας έκανε καλύτερη καλλιτέχνη;

Ναι, γιατί όταν μπαίνεις σε ένα μονοπάτι και βρίσκεις τη θέση σου στον κόσμο μπορείς να δουλέψεις σκληρότερα και με μεγαλύτερη υπομονή.

– Πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε τη δική σας εταιρεία; Ήταν εύκολη απόφαση, δεδομένου του ρίσκου;

Ως ανεξάρτητη δημιουργός, χρησιμοποίησε πάρα πολύ το Διαδίκτυο για την προώθηση της μουσικής της. Ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες κινούνται πλέον ανεξάρτητα, καθώς μπορούν να επιβιώσουν, ακόμα και αν οι προσπάθειές τους έχουν περιορισμένη επιτυχία

Ήθελα να κυκλοφορήσω τον δικό μου δίσκο, αφού είχα κάνει μια σειρά συμμετοχών σε δουλειές άλλων μουσικών και για μένα ήταν η καλύτερη επιλογή. Προχώρησα, δούλεψα με τους φίλους μου, ο δίσκος βγήκε και ανοίξαμε τον δρόμο και για άλλους καλλιτέχνες. Όταν δεν θέλεις να κάνεις εμπορική μουσική και δεν υπηρετείς ένα συγκεκριμένο είδος, πρέπει να βρεις τον δικό σου τρόπο να προωθήσεις τη δουλειά σου σε πολλούς ανθρώπους. Σε αυτό βοηθά το Διαδίκτυο.

– Πώς βλέπετε τη μουσική βιομηχανία στη χώρα σας και τις μεγάλες εταιρείες; Πιστεύετε ότι περισσότεροι καλλιτέχνες θα αρχίσουν να κινούνται ανεξάρτητα;

Οπωσδήποτε, είναι κάτι που βλέπουμε καθημερινά. Όλο και περισσότεροι μουσικοί αρχίζουν να κινούνται ανεξάρτητα γιατί, πρώτον, οι δισκογραφικές εταιρίες δεν ενδιαφέρονται, δεύτερον, ξέρουν ότι αν συνεργαστούν με αυτές δεν θα είναι ελεύθεροι να παράγουν τη μουσική που θέλουν και τρίτον, εκεί το ίδιο τους το έργο δεν θα τους ανήκει πια. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι καλύτερο για εμάς να ιδρύουμε τις δικές μας εταιρίες, καθώς δεν θα χρειάζεται να πουλήσουμε εκατομμύρια αντίτυπα για να έχουμε κέρδος. Ακόμη και με τις χαμηλές πωλήσεις, τα χρήματα μένουν σε μας, γιατί, όπως ξέρετε, οι μεγάλες εταιρείες κρατούν ένα μεγάλο μέρος του κέρδους. Επομένως, για μας έχει νόημα να κάνουμε μόνοι μας αυτό που θέλουμε, με τον δικό μας τρόπο, να ταξιδεύουμε για να προωθούμε τη μουσική μας και να βοηθάμε και άλλους μέσα από αυτό.

– Ως γυναίκα, αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο να εισέλθετε στη hip – hop σκηνή της χώρας σας;

Όχι ιδιαίτερα! Αντιθέτως, στην αρχή δέχτηκα μεγάλη υποστήριξη και έτυχα μεγάλης εκτίμησης ως γυναίκα MC. Στο να ξεχωρίσεις και να κάνεις γνωστή τη δουλειά σου, ενώ υπάρχουν τόσα ταλέντα και γυναικείες φωνές στο χώρο, εκεί υπήρξε όντως δυσκολία. Όμως ήμουν δυνατή και προχώρησα.

– Έχετε υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Πόσο σημαντική είναι η μόρφωση για έναν νέο καλλιτέχνη;

Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια πιο πνευματική στροφή στη ζωή της, κάτι που υποστηρίζει ότι την έκανε καλύτερη και ως καλλιτέχνη, καθώς τη διευκόλυνε να βρει τη θέση της στον κόσμο

Σίγουρα, κι ακόμη περισσότερο όταν δημιουργείς τη δική σου εταιρεία. Κάνουμε τόσο πολλά πράγματα μόνοι μας, είμαστε κατά ένα μέρος μουσικοί και κατά ένα άλλο επιχειρηματίες, που πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε, να μπορούμε να εξισορροπούμε πράγματα και σε αυτό χρειάζονται γνώσεις. Ωστόσο αγαπώ τη γνώση και σε προσωπικό επίπεδο, μου αρέσει να μαθαίνω καινούρια πράγματα και πάντοτε ήμουν καλή στο σχολείο! Οπότε ήταν κάτι φυσικό για μένα. Εκτός αυτού, το να σπουδάσω Νομική, και πιο συγκεκριμένα νομοθεσία περί μουσικής, ήταν ένα σημαντικό εφόδιο που χρησιμοποίησα και για να ανοίξω μια πόρτα για τους άλλους. Πρέπει να βοηθάμε όσους θα έρθουν μετά από μας και ιδιαίτερα τους νέους.

– Τι άλλες ιδιότητες πρέπει να έχει ένας νέος καλλιτέχνης;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να προσπαθείς να αποδίδεις το καλύτερο των δυνατοτήτων σου. Να πιστεύεις στη δουλειά σου, να την υποστηρίζεις, και να είσαι πρόθυμος στη συνεργασία με τους άλλους.

– Είστε εδώ με αφορμή μια εκδήλωση για το περιβάλλον. Προσωπικά, με ποιους τρόπους προσπαθείτε να βοηθήσετε σε αυτό το θέμα;

Προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ, όπως το να ανακυκλώνω ή το να οδηγώ λιγότερο- μακάρι να είχα αρκετά χρήματα για ένα υβριδικό αυτοκίνητο, είναι τόσο ακριβά στη χώρα μου! Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα. Η γη θέλει να αναπνεύσει!

– Τέλος, ποια θα ήταν η δεύτερή σας επιλογή μετά τη μουσική;

Τα νομικά, οπωσδήποτε. Είναι κάτι που μου αρέσει και μου δίνει τη δυνατότητα να βοηθώ τους ανθρώπους όπου μπορώ. Έπειτα θα μου άρεσε να δουλεύω με νέους ανθρώπους, νέους μουσικούς, στην παραγωγή της μουσικής και των συναυλιών τους.

– Καλή τύχη και σας ευχαριστούμε πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Για μια γέυση από τη μουσική της Stacy Epps μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

http://www.youtube.com/watch?v=Lj-ob-Zze94


http://www.myspace.com/stacyepps

Φωτογραφίες: Ηλίας Παπαδόπουλος

No related posts.