Από τη Φλόριντα στη Θεσσαλονίκη

Κάνοντας μια βόλτα στα κεντρικά και ιστορικά σημεία της Θεσσαλονίκης, θα παρατηρήσει κανείς δεκάδες ξένους, όχι μόνο τουρίστες, αλλά και νέους: φοιτητές και εθελοντές. Άλλοι έχουν έρθει για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, άλλοι για να μάθουν για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και άλλοι για να προσφέρουν και να λάβουν γνώσεις, εμπειρίες και βοήθεια από και σε όποιον τη χρειάζεται μέσα από προγράμματα ανταλλαγής.

Από τα άτομα που ήρθαν στη δράση του ε.ΜΜΕ.ίς, στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας και ενδιαφέρθηκαν για την έκθεση κειμένων και φωτογραφιών που είχαν στηθεί ήταν τρεις κοπέλες από τις Η.Π.Α. Ανάμεσά σε αυτές ήταν και η Megan, η οποία ήθελε να μάθει περισσότερα για την κρίση, τη μετανάστευση, το trafficking και την ομοφοβία στην Ελλάδα.

Η Megan κατάγεται από την Οκάλα της Φλόριντα. Σπούδασε ψυχολογία, εργάζεται στο Πανεπιστήμιό της και ετοιμάζεται να κάνει το μεταπτυχιακό της στην επαγγελματική συμβουλευτική… Και όλα αυτά στα μόλις 21 της χρόνια. Στην Ελλάδα ήρθε με μια ομάδα της σχολής της για το λεγόμενο cultural exchange (πολιτισμική ανταλλαγή). «Ήρθα για να μάθω για την κουλτούρα της Ελλάδας, να έρθω σε επαφή με ντόπιους στο Πανεπιστήμιο, να συναντήσω ανθρώπους και να μάθω γι’ αυτούς, τα ενδιαφέροντά τους, τι σπουδάζουν. Να μάθω τι σημαίνει να είσαι Έλληνας», ανέφερε.

Δύο αεροπλάνα δρόμος…

Η Megan έχει ξανάρθει στην Ελλάδα και της άρεσε πολύ. Έχει μάθει κάποιες στοιχειώδεις λέξεις -με πολύ καλή προφορά- για να μπορεί να συνεννοείται, όπως «καλημέρα», «καλησπέρα», «καληνύχτα», «γεια σας», «ναι», «όχι», «ευχαριστώ», «παρακαλώ».

Για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη άλλαξε δύο αεροπλάνα και ταξίδεψε 16 ώρες. Αυτή τη φορά έμεινε για δύο εβδομάδες. «Αυτό που απόλαυσα περισσότερο στην Ελλάδα είναι ο καφές και οι συζητήσεις κατά τη διάρκειά του», επεσήμανε. «Ο ελληνικός καφές συχνά διαρκεί τρεις με τέσσερις ώρες και δεν είναι χρονικά περιορισμένος, όπως στην Αμερική. Εκεί, ας πούμε, όταν έχουμε μια ώρα μεταξύ 15:00 και 16:00 κενό πάμε για καφέ ή μεσημεριανό. Δεν λέμε ότι θα βρεθούμε στις 14:00 και θα καθίσουμε να απολαύσουμε τον καφέ μας όσο πάει», συμπλήρωσε.

Η Megan δεν ανέφερε κάτι που δεν της άρεσε στη Θεσσαλονίκη παρά μόνο κάποια πράγματα που την προβλημάτισαν, όπως τα γκράφιτι γύρω και μέσα στο Πανεπιστήμιο και την πόλη. «Είναι διαφορετικά γιατί στις Η.Π.Α. είναι παράνομο. Και εδώ είναι παράνομο, αλλά κανείς δεν συζητά γι΄ αυτό αλλά στις Η.Π.Α. σε βρίσκουν αν κάνεις γκράφιτι σε τοίχο, στο πανεπιστήμιο, στον σταθμό τρένων, σε ρολά καταστημάτων», σχολίασε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο βρήκα ενδιαφέρον και διαφορετικό σε σχέση με την κουλτούρα αλλά όχι με την κακή έννοια. Είναι όλα θέμα έκφρασης. Αγαπώ τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζονται. Εδώ το γκράφιτι είναι ένας τρόπος έκφρασης και αυτό μου αρέσει πολύ», είπε η ίδια.

Η Κρίση μέσα από τα μάτια μιας ξένης

Τα τελευταία χρόνια, η Κρίση και το λεξιλόγιό της έχει εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Τι γίνεται όμως με τους ξένους; Τι πραγματικά ξέρουν για εκείνη; «Δεν έχω ακούσει πολλά για την οικονομική κρίση της Ελλάδας. Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη οικονομική “τρύπα” και αυτό είναι καινούργιο για μένα. Τα οικονομικά μας στις Η.Π.Α. δεν είναι τα καλύτερα αλλά είναι πιο εύκολο για εμάς να βρούμε δουλειές. Αυτό ραγίζει την καρδιά μου, γιατί ο καθένας θα πρέπει να έχει την επιλογή να έχει μια δουλειά», τόνισε.

Ένα από τα δεκάδες προβλήματα που έφερε μαζί της η κρίση είναι οι άστεγοι. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο αλλά μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται. «Πολλά πράγματα είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στην πόλη μου. Είναι πολύ πιο πολλοί άστεγοι στους δρόμους. Έχουμε και στην Αμερική αλλά είναι διαφορετικά. Πολλές φορές οι άνθρωποι στην Αμερική φαίνονται πιο ενωμένοι αλλά εδώ όλοι φαίνονται απελπισμένοι. Ραγίζει η καρδιά μου, όταν βλέπω ανθρώπους που δεν έχουν σπίτια και φαγητό να φάνε. Όλοι πρέπει να δείξουμε περισσότερη αγάπη και να είμαστε περισσότεροι ανοιχτοί στο να βοηθήσουμε», υπογράμμισε.

Όσο ήταν εδώ έκανε βόλτες στην πόλη, επισκέφθηκε τα Μετέωρα, τους Φιλίππους, την Καβάλα, την Κατερίνη και έκανε μπάνιο στη Χαλκιδική. Τέλος, εξέφρασε την αγάπη της για την ελληνική κουζίνα και ιδιαίτερα για τον γύρο και τον μουσακά. Με απογοήτευση, όμως, διαπιστώσαμε πως δεν έχει δοκιμάσει το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τσουρέκι και τρίγωνα Πανοράματος. Το δεχτήκαμε ως πρόκληση για το επόμενο ταξίδι της στην Ελλάδα.

No related posts.