Δίνω αίμα, χαρίζω ζωή

Η «Αιμοδοτώ» είναι μια φοιτητική εθελοντική ομάδα αιμοδοσίας του Α.Π.Θ. Πρόκειται για μια παρέα νέων ανθρώπων που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2013 και από τότε πληθαίνει διαρκώς. Συναντήσαμε και συζητήσαμε μαζί της στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσαν τον Μάιο στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.

Μέλη της «Αιμοδοτώ» είναι περίπου 15-20 φοιτητές από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, απόφοιτοι, εργαζόμενοι και άνεργοι. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ενεργοί αιμοδότες. «Στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσουμε μια παιδεία εθελοντή αιμοδότη στο πανεπιστήμιο κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια, να βγούμε προς τα έξω. Προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις ανάλογα με το δυναμικό, ώστε να φτάσουμε σ’ αυτό τον σκοπό», ανέφερε η Αναστασία, μέλος της ομάδας. Όπως σε κάθε νέα προσπάθεια, έτσι και στην «Αιμοδοτώ» υπήρχαν αρχικά κάποια προβλήματα λόγω της ετερογένειας των ατόμων αλλά η επικοινωνία αποκαταστάθηκε γρήγορα.

Η ομάδα συμμετείχε στη Φοιτητική Εβδομάδα με διάφορες ενημερωτικές δράσεις και παιχνίδια ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες και σε συνεργασία με νοσοκομεία της πόλης προχωρά σε αιμοληψίες δύο με τρεις φορές τον χρόνο.

Στην αιμοδοσία μιλήσαμε και με την Ελένη Μιχαλάκη, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας: «Ο σύλλογός μας αποτελείται από 550 μέλη και στόχος μας είναι να προωθούμε την εθελοντική αιμοδοσία, να επιδιώκουμε τη σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μελών μας, την επαγγελματική τους αποκατάσταση, την κοινωνική τους ένταξη και γενικά οτιδήποτε αφορά τη νόσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», επεσήμανε.

Από την ομάδα διευκρινίζεται ότι το συλλεγόμενο αίμα δεν θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας «τράπεζας αίματος» ή για την κάλυψη  των αναγκών σε αίμα κάποιας συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών. «Με τη δράση μας επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα ή παράγωγα αίματος του άγνωστου ασθενή που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι υπηρεσίες αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα από το είδος της πάθησής του, του φύλου ή της φυλής που ανήκει», αναγράφεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράζεται.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αγγίζουν τις 550.000-620.000 φιάλες ετησίως. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως δύο στους δέκα ασθενείς σε κάθε νοσοκομείο χρειάζονται μετάγγιση αίματος. Τα αποθέματα αίματος της χώρας μας όμως δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών αυτών· γι’ αυτό εισάγονται περίπου 28.000 φιάλες από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Συγχρόνως, συχνά το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του ασθενή καλείται να καλύψει τις ανάγκες του σε αίμα.

Στην αιμοδοσία γνωρίσαμε τον Γιάννη, πρωτοετή φοιτητή πληροφορικής στο ΠΑ.ΜΑΚ.:
«Έδωσα πρώτη φορά αίμα εδώ. Μου είπαν ότι υπάρχει αυτό και είπα γιατί όχι. Καλό είναι, κακό εμένα δεν μου κάνει», σχολίασε. Στην ερώτησή μας αν θα ξαναέρθει απάντησε αυθόρμητα «ναι, αφού κερνάνε και χυμό».

Ραντεβού στην επόμενη αιμοδοσία!

Θα βρείτε την «Αιμοδοτώ» τα Σάββατα στην είσοδο της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΑΠΘ

Η σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/Aimodotw?fref=ts

Γιατί να δώσει κανείς αίμα; Η απάντηση της «Αιμοδοτώ»: https://www.youtube.com/watch?v=lj4W1eCdDzo&list=PLGO_q_BA-daPa2jZFJmVs12uBEp65_Q9C&index=1

No related posts.