«Το ξύπνημα της άνοιξης» από τους Αμφιθεατρικούς

Στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του Α.Π.Θ., η θεατρική ομάδα «Αμφιθεατρικοί» ανέβασε την παράσταση «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ.

Η πρεμιέρα ήταν άριστα οργανωμένη και οι συντελεστές προετοιμασμένοι στο έπακρο: μια παράσταση που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από μεγάλες παραγωγές. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», κοντά στον Λευκό Πύργο. Όσο περίμενε κανείς στην είσοδο, μπορούσε να παρατηρεί το όμορφο σούρουπο. Η παράσταση ξεκίνησε σχεδόν μισή ώρα αργότερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένη και η αίθουσα δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Όλα αυτά χάριζαν μια παραπάνω απόλαυση. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα, γνώριζαν καλά γιατί είχαν έρθει. Η παράσταση διήρκησε δυόμιση ώρες με ένα διάλειμμα δέκα περίπου λεπτών.

«Το ξύπνημα της άνοιξης», το οποίο κυκλοφορεί και με τον υπότιτλο «Μια εφηβική τραγωδία», θεωρείται το πιο αξιόλογο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ. Πραγματεύεται τη σεξουαλική αφύπνιση των νέων στα χρόνια της εφηβείας, ένα θέμα με πολλές πτυχές και πάντα επίκαιρο, αφού η εφηβεία θα σηματοδοτεί πάντοτε το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, το τέλος της αθωότητας. Το έργο γράφτηκε το 1891 και ανέβηκε για πρώτη φορά το 1906 στη Γερμανία, αποτελώντας στο διάστημα του μεσοπολέμου το πιο πολυπαιγμένο δραματικό έργο σε όλες τις γερμανόφωνες σκηνές.

Η υπόθεση του έργου

Μια παρέα εφήβων ενός επαρχιακού σχολείου έρχεται αντιμέτωπη με τον καταπιεστικό περίγυρό της. Ανακαλύπτει τον έρωτα και την έλξη για το άλλο και το ίδιο φύλο.  Η αφύπνιση της ερωτικής επιθυμίας τους συναντά τις βίαιες αντιδράσεις του σχολείου και της οικογένεια. Οι φιλοσοφικές συζητήσεις και αναζητήσεις πληθαίνουν σε βάθος και διάρκεια, οι σκέψεις γίνονται πιο πολύπλοκες και το σώμα ξυπνά. Οι ήρωες  – και κυρίως οι δύο πρωταγωνιστές Βέντλα και Μέλχιορ – μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, χωρίς να έχουν επίγνωση των πράξεών τους, παρασυρμένοι από το πάθος και το νεαρό της ηλικίας τους. Επαναστατούν, διεκδικώντας την ελευθερία μέσα από ένα παιχνίδι με τον έρωτα και τον θάνατο.

«Το έργο αναφέρεται στην περίοδο της εφηβείας και στο ξύπνημα των σεξουαλικών ορμών, των ερωτικών εμπειριών, κατά την περίοδο αυτή. Η εποχή, κατά την οποία διαδραματίζεται, δείχνει το πού μπορεί να καταλήξει όλη αυτή η εσωτερική ανακάλυψη», σημείωσε ο Συμεών Λαγόπουλος, σκηνοθέτης της παράστασης. Έννοιες όπως η αγάπη, ο έρωτας, το σεξ, η φιλία, η βία και η αμφισβήτηση μπλέκονται μεταξύ τους, οδηγώντας σε ένα αδιέξοδο.

Η θεατρική ομάδα

«Οι αμφιθεατρικοί» συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2004 και βρήκαν στέγη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από τότε η ομάδα συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης Βόρειας Ελλάδας (Σέρρες, Αθήνα, Ξάνθη, Δράμα, Γιάννενα κ.ά.) και του εξωτερικού (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία). Στις αποσκευές της κουβαλά συνεργασίες με άλλες θεατρικές ομάδες, όπως και ομάδες χορού. Το 2005 οι «Αμφιθεατρικοί» έγιναν μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου.

«Η οργάνωση της ομάδας, η σκηνοθεσία, η καλλιτεχνική επιμέλεια και η υλικοτεχνική υποστήριξη γίνεται εξ ολοκλήρου από την ομάδα, στη λογική πως υποστηρίζουμε την ελεύθερη έκφραση και το ελεύθερο θέατρο», αναφέρεται στο πρόγραμμα της παράστασης. Τα μέλη της ομάδας είναι κυρίως φοιτητές  και άνθρωποι κάθε ηλικίας που αγαπούν και ενδιαφέρονται για το θέατρο.

Οι αμφιθεατρικοί στο facebook: https://www.facebook.com/Amfitheatrikoi?fref=ts

No related posts.