Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Σημαντικό βήμα στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (Food and Drug Administration) ανακοίνωσε ότι διέθεσε προς κυκλοφορία στην αγορά ένα νέο τεστ, που αφορά στη μεταμόσχευση καρδιάς.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω μέθοδος θα δίνει στους γιατρούς τη δυνατότητα να προβλέψουν εάν το μόσχευμα θα γίνει αποδεκτό ή αν θα απορριφθεί από τον οργανισμό του ασθενή που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Το τεστ αυτό δεν είναι επώδυνο καθώς πραγματοποιείται με δειγματοληψία αίματος από τον ασθενή και χρησιμοποιεί μοριακές τεχνικές έκφρασης.

Ονομάζεται AlloMap test και μετράει γενετικές πληροφορίες που βρίσκονται καταγεγραμμένες στα λευκά αιμοσφαίρια, κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα που προστατεύουν τον οργανισμό από την «εισβολή» ιών, βακτηρίων ή άλλων ξένων σωμάτων. Όλα αυτά γίνονται μόνο με μία εξέταση αίματος χωρίς καμία παρέμβαση είτε με μηχάνημα, είτε με φαρμακευτική αγωγή.

Ειδικότερα το AlloMap καταγράφει την έκφραση των γονιδίων, ή αλλιώς τον τρόπο που το DNA αντιγράφει τις γενετικές πληροφορίες σε RNA , δηλαδή το νουκλεϊκό οξύ που μεταφράζει και φέρει επάνω του αυτές τις γενετικές πληροφορίες των 20 διαφορετικών γονιδίων. Το αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής δείχνει κατά πόσον ο οργανισμός του ασθενή θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει το μόσχευμα.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί συνήθιζαν μετά από μία μεταμόσχευση καρδιάς να έχουν υπό στενή παρακολούθηση τον ασθενή περιμένοντας να δουν πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του στο μόσχευμα. Η μέθοδος αυτή έβαζε τη ζωή του ασθενή σε κίνδυνο. Απόρριψη του μοσχεύματος σημαίνει ότι ο οργανισμός το αναγνωρίζει ως ξένο σώμα και του επιτίθεται. Για να αποφευχθεί ενδεχόμενη απόρριψη, οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν βιοψία για να ελέγξουν τις συνέπειες που θα έχει στον ασθενή η μεταμόσχευση. Η μέθοδος αυτή όμως είναι δύσκολη και μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή του ασθενή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (National Heart, Lung and Blood Institute), οι μισές από τις πιθανές απορρίψεις μοσχεύματος εμφανίζονται τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση, και το 25% των ασθενών έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον ένα σημάδι ενδεχόμενης απόρριψης μέσα σε έναν χρόνο κατόπιν της επέμβασης.

Ο διευθυντής του Κέντρου για Μηχανήματα και Ακτινολογικής Υγείας του F.D.A., Daniel G. Schultz, δήλωσε: «Αυτό (το τεστ) είναι ένα παράδειγμα του πώς οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, οδηγούν σε νέες ιατρικές μεθόδους διάγνωσης».

Το AlloMap δίνει την ευκαιρία στους γιατρούς να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αντίδραση του οργανισμού και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Η Ιατρική μόλις έκανε ένα σπουδαίο άλμα.

Δημήτρης Λαζόπουλος
jlazopoulos@hotmail.com

No related posts.