Το σύνδρομο του ενοχλητικού γείτονα

Κάθε χρόνο, όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε, με το που θα ζεστάνει λίγο ο καιρός και το άνοιγμα των παραθύρων στα σπίτια μας θα είναι αναπόφευκτο, αρχίζει και το κλασσικό πλέον πρόβλημα της φασαρίας από εξωτερικούς παράγοντες.

Δεν εννοώ φυσικά τον θόρυβο από την κίνηση, ιδιαίτερα για όσους κατοικούν κοντά σε κεντρικούς δρόμους, αλλά εκείνον τον «μαγικό» θόρυβο που προκαλείται από τον γείτονά μας τις πιο ακατάλληλες ώρες. Αρχικά, ας θυμηθούμε τα πιο δημοφιλή είδη παράξενων έως εκνευριστικών συνηθειών που καρπώνονται ορισμένοι γείτονές μας.

1) Ο/Η «μουσικόβιος/α»: Είναι εκείνος/η που θέλει να γιορτάσει τον πόνο του ή απλά να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική σε… υψηλά ντεσιμπέλ. Ηλικιακό όριο δεν υπάρχει, αν και συνηθίζεται από τις πιο νεαρές ηλικίες. Οι αγαπημένες τους ώρες είναι φυσικά το μεσημέρι και το βράδυ, αλλά συχνά συμβαίνει και νωρίς το πρωί.

2) Ο/Η «φωνακλάς/ού»: Επίσης αρκετά δημοφιλές είδος που μπορεί να λάβει μέρος στη γειτονιά μας και όλη μέρα. Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που από τη φύση τους μιλάνε δυνατά και κανείς δεν μπορεί να τους κατακρίνει, αλλά στις περιπτώσεις που συμβαίνει επειδή απλά ορισμένοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματά τους πολιτισμένα, καταντά ενοχλητικό. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να φωνάξουμε όταν είμαστε νευριασμένοι, όμως επί μονίμου βάσεως κουράζει.

3) Ο “wanna be Schumacher”: Αυτό το είδος το όρισα αποκλειστικά σε αρσενικό γένος, επειδή συνήθως επίδοξοι νεαροί κλίνουν προς αυτή την τάση.  Κι όμως είναι γεγονός, τώρα και στη γειτονιά σας! Είναι εκείνοι που θα ασχολούνται όλη μέρα με το αμάξι ή τη μηχανή τους και θα μαρσάρουν ανελέητα μέχρι να ικανοποιήσουν και την τελευταία στάλα αδρεναλίνης που κυλά στο αίμα τους. Δεκτό, αλλά κι εδώ χρειάζονται όρια ή τουλάχιστον… μη μένετε στατικοί, κάντε μια γύρα και επιστρέψτε ξανά στη βάση σας.

4) Οι «Βίος και μπαλκόνι»: Εδώ όλοι οι καλοί χωράνε! Δεν είναι παράλογο να μην αντέχει κάποιος τη ζέστη του καλοκαιριού ή και να θέλει να αξιοποιεί το μπαλκόνι του για να φέρει φίλους και να διοργανώσει γενικά ό,τι επιθυμεί. Τις φυσιολογικές ώρες υπάρχει κατανόηση, αλλά τις ώρες κοινής ησυχίας καλό θα ήταν να χαμηλώνουν λίγο οι εντάσεις.

5) Οι «Ασυνεπείς Νοικοκυρούλες»: Παρόλο που ο τίτλος μοιάζει καθαρά γυναικείο «επάγγελμα», αφορά και τους αρσενικούς της γειτονιάς, από φοιτητές μέχρι υπερήλικες, που για προσωπικούς τους λόγους, δεν κατεβαίνουν καθημερινά στους κάδους απορριμμάτων για να αδειάσουν τα απορρίμματα του σπιτικού τους, με αποτέλεσμα όταν ανοίγεις την πόρτα του δικού σου σπιτιού να οσμίζεσαι τη μυρωδιά τους από τον διάδρομο της πολυκατοικίας. Μια εξίσου περίεργη συνήθεια είναι να μεταφέρουν τους κάδους απορριμμάτων κάτω από τα σπίτια τους, να τους αφήνουν ανοιχτούς και να πετάνε τα σκουπίδια τους από το μπαλκόνι!

Αλλά για να μην αφήσουμε παραπονεμένους και τους πιο δραστήριους της γειτονιάς μας, αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει κι ένα ακόμα αρκετά δημοφιλές είδος γείτονα:

6) Οι «Παράξενοι γείτονες»: Είναι εκείνοι που δεν είναι συμφιλιωμένοι με τον αστικό θόρυβο και συνήθως τους καταλαβαίνεις από τις πολλές παρατηρήσεις για τη δυνατή μουσική ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θεωρούν οι ίδιοι ενοχλητικό. Ορισμένες φορές, οι απαιτήσεις τους θεωρούνται υπερβολικές, ωστόσο όταν είναι φανερό πως έχουν δίκιο, καλό θα ήταν να γίνονται σεβαστές.

Καλώς ή κακώς όταν κατοικείς σε πόλη έρχεσαι αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις, μιας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμβίωσής μας με άλλους ανθρώπους. Άλλες είναι αποδεκτές από το σύνολο, δεδομένου των διαφορετικών αναγκών του καθενός, κι άλλες είναι περισσότερο σοβαρές.

Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, που κρίνεται απαραίτητη κάποια δράση, θα βοηθούσε αν αυτή πραγματοποιούταν σε συλλογικό επίπεδο. Ανεκτικότητα και κατανόηση πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές (θορυβώδης και πιο ήσυχοι γείτονες), ώστε να διευκολύνεται ο βίος όλων.

Εξάλλου, η ανεκτικότητα στον θόρυβο μεγαλώνει όταν τελειώνουν και οι υποχρεώσεις μας, όπως, επί παραδείγματι, το διάβασμα για τις εξετάσεις, καθώς μετά οι ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι είναι ελάχιστες. Οπότε, ας κάνουμε ένα κουράγιο, καθώς βρισκόμαστε πλέον στα μέσα του καλοκαιριού!

No related posts.