Είναι τρελοί αυτοί οι… Βαρνταρσκιανοί Oct02

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Είναι τρελοί αυτοί οι… Βαρνταρσκιανοί

Η σημαία των Σκοπίων από το 1992 έως το 1995

Κάνοντας μία βόλτα στα Νέα Μέσα που τόσο απλόχερα προσφέρει το Διαδίκτυο σήμερα, έπεσα πάνω στο μεγαλύτερο Wiki του κόσμου, την Wikipedia (Βικιπαίδεια), και μου μπήκε η ιδέα να διαβάσω τι αναφέρει αυτή η τεράστια εγκυκλοπαίδεια για τον όρο Μακεδονία. Τι μαθαίνει κάποιος νέος σήμερα, που όταν θα ανοίξει μια εγκυκλοπαίδεια αυτή δεν θα είναι χάρτινη, αλλά ηλεκτρονική. Ήθελα να διαπιστώσω τι άποψη θα σχηματίσει κάποιος για το Μακεδονικό ζήτημα.

Η αλήθεια είναι ότι ο ορισμός που δίνεται δεν με ξάφνιασε αλλά με τρόμαξε τόσο πολύ, όσο δεν με έχει τρομάξει η διαχρονική απάθεια των εδώ και 60 χρόνια «κυβερνητών» της Ελλάδας. Εάν κάποιος γράψει στα αγγλικά τη λέξη Μακεδόνες (Macedonians) θα διαβάσει ότι ο όρος αυτός αναφέρεται στους Νότιους Σλάβους οι οποίοι εναλλακτικά αποκαλούνται και Μακεδόνες Σλάβοι. Οι Μακεδόνες Σλάβοι λοιπόν, σύμφωνα με την… “Larousse” της εποχής μας, μιλούν τη Μακεδονική γλώσσα, και η «μαμά πατρίδα» ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας (Republic of Macedonia). Το κείμενο συνεχίζει λέγοντας ότι, η πλειονότητα των Μακεδόνων κατοικούν κοντά στον ποταμό Βάρνταρ (Vardar) και αριθμούν 1.297.981 κατοίκους.

Είναι φυσικό να υπάρχουν κι επιστήμονες που υποστηρίζουν τα όσα αναφέρονται στην Wikipedia όπως είναι ο Βούλγαρος Vasil Kanchov (1862-1904), και ο Γερμανός Gustav Weigand (1860-1930). Και οι δύο ήταν υποστηρικτές της άποψης ότι οι «Μακεδόνες» έχουν το ίδιο γενετικό υλικό με τους Μακεδόνες της αρχαίας Ελλάδας. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι οι Σλάβοι που ζούσαν επί αιώνες στα Μακεδονικά εδάφη υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, «απορρόφησαν» την κουλτούρα των Μακεδόνων της αρχαίας Ελλάδας με τη συμβίωση και την αιμομιξία των δύο φύλων, κάτι το οποίο είναι ιστορικά αβάσιμο και τραγελαφικό. Κανένας σημαντικός ιστοριογράφος δεν έχει πει ποτέ κάτι περί αιμομιξίας. Την… ενημέρωση για τους «Μακεδόνες» πλαισιώνουν φωτογραφίες που απεικονίζουν την «Μακεδονική» σημαία με τον… σλαβικό ήλιο της Βεργίνας και διάφορους παραδοσιακούς «Μακεδονικούς» χορούς.

Η σημερινή σημαία της χώρας

Αντίθετα δεν υπάρχει πουθενά το γεγονός ότι επί εποχής Γιουγκοσλαβίας, τα Σκόπια ως επαρχία της είχαν την ονομασία Βαρντάρσκα, ονομασία που επιβεβαιώνεται από χάρτες της εποχής. Δεν αναφέρεται ρητά ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, και οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον όρο Ελλάδα για να ενοποιήσουν όλους όσοι κατοικούσαν τον καιρό εκείνο στην Ελλαδική περιοχή. Δεν υπάρχει σε περίοπτη θέση το γεγονός ότι η εκστρατεία ενάντια στην Περσία που ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε εκ μέρους όλων των Ελλήνων εξαιρουμένων των Λακεδαιμονίων. Με την λογική των γειτόνων τότε και οι Ιταλοί μπορούν να μετονομαστούν σε Βυζαντινοί επειδή κάποτε τα σημερινά τους εδάφη ανήκαν στην Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Το τρομακτικό κατά την άποψή μου είναι η παράθεση πληροφοριών δίχως διασταύρωση και έλεγχο από τους υπεύθυνους της κάθε ιστοσελίδας. Στην νέα εποχή το μέλλον προδιαγράφεται σκληρό κι αυτό γιατί όσο καλό μπορούν να κάνουν τα Νέα Μέσα (blog, wiki κ.τ.λ.) άλλο τόσο κακό μπορούν να προκαλέσουν και θα το κάνουν αν δεν μπουν σήμερα ασφαλιστικές δικλίδες. Τα Νέα Μέσα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν την ανθρωπότητα από το χάος που προκαλεί η σκόπιμη παραπληροφόρηση των χειραγωγημένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει ωστόσο θα έχει αβάσταχτες συνέπειες. Στην Wikipedia μπορεί ο καθένας να γράψει ό,τι θέλει, δεν περνάει από έλεγχο όπως ένας δημοσιογράφος που γράφει σε ένα παραδοσιακό Μ.Μ.Ε. ή ένας πολίτης που στέλνει μία επιστολή σε ένα Μέσο.

Ο συγγραφέας Νταν Γκίλμορ

Είναι βέβαιο ότι μέσα στα blogs διαμορφώνεται ένα κοινωνικό σώμα με κύριο χαρακτηριστικό την ανησυχία για όσα συμβαίνουν γύρω του. Αν όμως τα Νέα Μέσα αφεθούν στο έλεος της παραπληροφόρησης από τους ίδιους τους ανθρώπους που σήμερα επιζητούν την αντικειμενικότητα στα παραδοσιακά Μέσα, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούν κάποιοι σαν τους σημερινούς καναλάρχες-μιντιάδες με τη στολή του «Μεσσία» και θα φιμώσουν και αυτό το μέσο έκφρασης των ανθρώπων και μαζί την ελπίδα της ανθρωπότητας για λαϊκή κι αμερόληπτη ενημέρωση. Σήμερα είναι η Μακεδονία, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Η δημοσιογραφία των πολιτών μπορεί να αποδώσει πολύ πιο αποτελεσματικά από τις διαχρονικά αδίστακτες παραδοσιακές κυβερνήσεις αρκεί να μην ξεχάσει ποτέ ότι σήμερα αναζητεί αξιόπιστη δημοσιογραφία και καταδικάζει κάθε φαινόμενο χειραγώγησης. Ειδάλλως η συμμετοχική δημοσιογραφία θα βάλει τέλος στα όνειρα για έναν καλύτερο, ειρηνικότερο και δικαιότερο κόσμο, τέλος που μπορεί να είναι και παντοτινό…

Δημήτρης Λαζόπουλος
jlazopoulos@hotmail.com

No related posts.