Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Αμφίπολη: Οι πέντε σκελετοί, το DNA και οι εικασίες

Πέντε είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τα 550 οστά που βρέθηκαν στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, με το ταφικό μνημείο να επανέρχεται στην επικαιρότητα παρά τον προεκλογικό πυρετό των τελευταίων ημερών. Το πόρισμα της επιστημονικής ομάδας που έχει αναλάβει τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων έκανε γνωστό πως οστά ανήκουν σε μια ηλικιωμένη γυναίκα γύρω στα 60, σε δύο άνδρες 35 έως 45 ετών, σ’ ένα βρέφος και σε έναν απανθρακωμένο άνδρα, ενώ βρέθηκαν και οστά ζώων, πιθανότατα αλόγου.

Με σημερινή ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περισσοτέρους νεκρούς, αφού θεωρήθηκε πως υπολείπονται να καταγραφούν ακόμη περί τα 400 οστά. Αρχαιολόγοι και καθηγητές Αρχαιολογίας που μίλησαν στα Μέσα εκτιμούσαν πως οι νεκροί θα φτάσουν τους δέκα, καθώς γνωρίζαμε πως είχαν καταγραφεί μόλις τα 157 οστά. Εντούτοις, το ΥΠ.ΠΟ.Α. τονίζει πως η μελέτη και καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί, με τα 393 από αυτά να ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων, καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί στην αρχαιολογική κοινότητα η ταυτότητα και οι σχέσεις που μπορεί να είχαν μεταξύ τους οι νεκροί. Θα γίνει εξέταση DNA που θα φέρει στο φως τους δεσμούς των νεκρών που βρέθηκαν στον ταφικό θάλαμο, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι οικογένεια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως γύρω από το μεγαλόπρεπο ταφικό μνημείο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων από τα μέσα Αυγούστου επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, καθώς τα ευρήματα δεν βοηθούν στην αποκρυπτογράφησή του. Κάθε λογής ειδικοί καταθέτουν, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, τις απόψεις τους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα ποικίλα ερωτήματα που ανακύπτουν μέρα με τη μέρα. Αντιθέτως, ο καθένας εκφράζει διαφορετικές σκέψεις που συχνά αλληλοσυγκρούονται.

Όσον αφορά στις απόψεις που θέλουν τον σκελετό της 60χρονης γυναίκας να ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πάλι το τοπίο μοιάζει θολό. Ο σκελετός βρέθηκε έντονα «διαταραγμένος», δηλαδή με τα μέλη του σκορπισμένα και τη λεκάνη διαλυμένη, πιθανώς εξαιτίας της πτώσης λίθων. Και πάλι, όμως, οι αρχαιολόγοι επισείουν την προσοχή, για να μην προτρέχουμε βγάζοντας συμπεράσματα.

Μέχρι στιγμής, οι υποθέσεις που ολοένα πληθαίνουν δεν έχουν τέλος. Περιμένουμε, λοιπόν, όλοι τις επόμενες μέρες τα νέα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν και θα βοηθήσουν στο να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην λύση του μυστηρίου που φαίνεται να περιβάλει το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά.

No related posts.