ΔΧ: Ένα ανερχόμενο αστέρι της hip-hop

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του Thessaloniki Hip Hop Festivals (T.H.H.F.) είναι αναμφισβήτητα η στιγμή των mc Battles. Στο μέρος αυτό του ετήσιου φεστιβάλ του hip-hop, διάφοροι mcs αναμετρώνται κάνοντας freestyle rap. Στόχος του καθενός είναι φυσικά να εντυπωσιάσει το κοινό-κριτή με τον αυτοσχεδιασμό του, προκειμένου να κερδίσει την ψήφο του και μία θέση στον τελικό και γιατί όχι ακόμη και να κερδίσει το διαγωνισμό. Στο φετινό mc Battle του T.H.H.F., είχαμε για πρώτη φορά ισοπαλία μεταξύ των δύο φιναλίστ, με αποτέλεσμα και οι δύο να αναδειχθούν νικητές. Ο ένας εκ των δύο, ο mc ΔΧ (Δέλτα Χι), μετά το τέλος της μάχης, ήταν διαθέσιμος για μια συζήτηση…

-Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το hip hop;

Ήμουν φοιτητής τουριστικών στη Ρόδο, στο πρώτο έτος. Ο κολλητός μου, ο αδερφός μου θα έλεγα, Θωμάς-Θανάσης, μου έδωσε ένα cd που είχε μέσα το «Ίδιο Τραγούδι» των FF.C., το «Ογδονταπέντε» του Ραψωδού Φιλόλογου και ένα τραγούδι των Active Member. Άκουσα αυτά και, ενώ πριν άκουγα μόνο metal, είχα παρωπίδες δηλαδή, διεύρυνα τους ορίζοντές μου, έψαξα τι γίνεται με αυτούς αλλά και με άλλους στη hip hop σκηνή και κατέληξα να έχω τα γούστα μου. Έτσι, πλέον γράφω κι εγώ τα δικά μου κομμάτια. Βέβαια, στον τομέα της μίξης δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις. Αυτό που μπορώ να κάνω καλά είναι να γράφω στίχους.

-Είπες ότι είναι η πρώτη σου φορά στο T.H.H.F. και μάλιστα η πρώτη φορά που κάνεις freestyle rap. Πώς αποφάσισες φέτος να συμμετάσχεις στο φεστιβάλ;

Πρώτα απ’ όλα για την εμπειρία. Επίσης, ήθελα να προσθέσω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι στην όλη φάση της hip-hop, να περάσω τα δικά μου μηνύματα, και ιδιαίτερα στους νέους, στους πιτσιρικάδες που γράφουν να προσέχουν τι λένε. Κυρίως αυτό. Να προσέχουν τι γράφουν.

-Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει; Θα σταματήσουν οι βωμολοχίες στους στίχους του hip-hop;

Αλλάζει αυτό. Κοίτα, εγώ δε λέω ότι είμαι κατά του να βρίζεις, απλά είμαι υπέρ του να προσέχεις το λεξιλόγιό σου λίγο παραπάνω, να ανοίξεις λεξικά. Αυτό είναι πράγμα που το κάνω και με ώθησαν καλλιτέχνες (Αρτέμης, Ευθύμης) να το κάνω αυτό. Πιστεύω λοιπόν ότι και στη hip hop σκηνή θα μπορούσε να γίνει κάτι, χωρίς να βρίζουν διαρκώς. Έχουμε τόσες λέξεις στην ελληνική γλώσσα.

-Πάντως στο διαγωνισμό mc Battle, παρόλο που έκανες τέσσερα freestyle, έβρισες μόνο μία φορά και μάλιστα στο τέλος ζήτησες συγγνώμη και από τον αντίπαλό σου και από το κοινό.

Κοίτα, στο freestyle σου βγαίνει. Καταλαβαίνω ότι έκανα λάθος. Η βρισιά μου αφορούσε τη μητέρα του αντιπάλου. Όπως είπε και ο Μάρκουλης (ο έτερος φιναλίστ) όλοι μας έχουμε μάνα.

-Στο διαγωνισμό mc Battle του T.H.H.F., η ισοπαλία μεταξύ των φιναλίστ είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία. Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να γίνει ένας extra γύρος freestyle ώστε να βγει μόνο ένας νικητής;

Δε νομίζω να είμαι ο κατάλληλος να σου απαντήσω. Δεν ξέρω. Το κοινό αποφασίζει και αφού αποφάσισε ισοπαλία, δεκτό.

-Αφού το κοινό δεν έβγαλε νικητή, ο Sifu Versus σας προκάλεσε να αναμετρηθείτε μαζί του. Στην αρχή μάλιστα δεν καταλάβαμε ότι το έκανε για πλάκα και νομίζαμε ότι όντως έτσι θα έβγαινε ο νικητής. Εσύ πώς ένιωσες μ’ αυτό;

Δέος. Αλλά το γούσταρα πάρα πολύ. Η πρώτη ανατριχίλα μου στο T.H.H.F. ήταν όταν ο Ραψωδός Φιλόλογος έπαιξε το πρώτο κομμάτι, η δεύτερη ανατριχίλα όταν χειροκρότησε το κοινό όταν ανεβήκαμε με το Μάρκουλη στη σκηνή και η τρίτη όταν ήρθε η πρόκληση από τον Sifu. Γούσταρα τη ζωή μου, αλλά εντάξει, δεν μπόρεσα να του πω κάτι. Τι να του πω; Έχω ακούσει τόσα κομμάτια του.

-Θα μπορούσες να κάνεις ένα freestyle θαυμασμού.

Φίλε εκείνη τη στιγμή και μόνο που τον βλέπεις κάποιον και τον θεωρείς είδωλο, κομπλάρεις.

-Από δω και πέρα τι σκέφτεσαι; Θα ασχοληθείς πιο εντατικά με το hip- hop; Θα βγάλεις κομμάτια;

Υπάρχει ένα άλμπουμ που είναι στα σκαριά. Έχω ήδη βγάλει ένα mixtape το 2012 με τίτλο «Τα πολλά yo είναι φτώχεια». Υπήρχαν κομμάτια μέσα με τον Εξτρεμιστή, ένα παιδί από Αθήνα. Το άλμπουμ υπάρχει και στο youtube. Οι μίξεις είναι από μένα, αν και δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις. Αυτό που βγάζω τώρα είναι πιο προσεγμένο, είναι κομμάτια που έχουν ηχογραφηθεί το 2011 και το 2012. Δε θέλω να κάνω το λάθος του 2012, δηλαδή να ηχογραφήσω και να τα βγάλω με ίδιες μίξεις. Τώρα τα προσέχω και το πάω αργά-αργά.

-Πότε θα κυκλοφορήσει το CD σου;

Κοίτα, είναι έτοιμο απλά περίμενα ένα παιδί να μου στείλει τα εξώφυλλα, τελικά κάτι έτυχε και δεν τα έστειλε. Όμως είναι έτοιμο, οι μίξεις δηλαδή έχουν τελειώσει. Οπότε λογικά, θα βγει σύντομα.

-Τα κομμάτια σου είναι περισσότερο κοινωνικά ή ερωτικά;

Υπάρχουν και κοινωνικά αλλά και ερωτικά. Δεν αποκλείω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ό,τι με απασχολεί, ό,τι έχω γύρω μου και ό,τι έχει να κάνει και με μένα, αποτελεί την έμπνευσή μου.

-Με ποιον θα ήθελες να συνεργαστείς από το χώρο του hip- hop;

Πόσα ονόματα προλαβαίνεις να γράψεις (γέλια); Κυρίως με τον Αρτέμη, που μ’ αρέσει πάρα πολύ, τον Εισβολέα, με τον Sifu, τον Ραψωδό… Γενικά δηλαδή με όσους με έχουν επηρεάσει. Υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελα. Απλά τα πρώτα ονόματα που μου ήρθαν είναι αυτά.

-Πιστεύεις ότι το hip-hop δεν πρέπει να είναι εμπορικό; Ότι δηλαδή πρέπει να παραμείνει underground;

Δε θα ήθελα να απαντήσω σε αυτό. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, σε άλλους αρέσουν, σε άλλους όχι.

-Πώς σου φάνηκε η διοργάνωση του φετινού T.H.H.F.;

Πάρα πολύ καλή. Πρώτη φορά ως ακροατής αλλά και ως συμμετέχων που παρευρίσκομαι. Μπράβο στα παιδιά που το διοργανώνουν. Ευχαριστήθηκα όλο αυτό που άκουσα και έζησα.

-Θα έπαιρνες ξανά μέρος σε ένα T.H.H.F.;

Ναι, αλλά όχι σε battle. Μου άρεσε βέβαια πάρα πολύ σαν φάση, αλλά αγχώθηκα πάρα πολύ.

-Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα;

Θα ήθελα να πω στα νεαρά παιδιά που γράφουν να ανοίγουν λεξικά, να προσέχουν ποιον έχουν για πρότυπο. Να εκφράζονται, ό,τι έχουν να το πουν να το λένε.

Αυτός λοιπόν είναι ο ΔΧ. Ας ελπίσουμε ότι η επιθυμία του για μια hip-hop σκηνή πιο εξευγενισμένη, χωρίς δηλαδή την αφθονία των ύβρεων που τη χαρακτηρίζει, κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα.

No related posts.