Χριστούγεννα στο Παρίσι

Ήδη από τις αρχές του Νοέμβρη, το Παρίσι ξεκινά να φορά τα γιορτινά του, ενόψει των Χριστουγέννων, με την πόλη να μεταμορφώνεται και να γεμίζει φως, στηρίζοντας επάξια τον τίτλο της ως Πόλη του Φωτός. Τα Χριστούγεννα για τους Γάλλους αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους με τα έθιμα να ποικίλουν.

Η Βροχή των Αστεριών

Η φωταγώγηση της Champs Elysées, του κεντρικότερου δρόμου του Παρισιού αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης αυτή την περίοδο. Φέτος, ο φωτεινός διάκοσμός της αποτελείται για πρώτη φορά από οικολογικά λαμπιόνια και από 300 «φωτεινά» δέντρα. «Η Βροχή των Αστεριών», όπως την ονομάζουν οι Παριζιάνοι, από την Place de la Conconde μέχρι και την Αψίδα του Θριάμβου, έξι χιλιόμετρα εμπορικού δρόμου, προσφέρει ένα απίστευτο θέμα στους επισκέπτες. Φέτος το σύνθημα της φωταγώγησης δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου από τον Γάλλο ηθοποιό OmarSy.

Οι «ζωντανές» βιτρίνες

Τα τέσσερα μεγάλα πολυκαταστήματα (Printemps, Galeries Lafayette,le BHVMarais, le Bon Marché) του Παρισιού στολίζουν κάθε χρόνο τις βιτρίνες τους με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, αφού αυτές ζωντανεύουν με τη βοήθεια κινούμενων ρομπότ. Οι βιτρίνες της Galeries Lafayette έχουν φέτος τον τίτλο Noël Monstre, δηλαδή το Τέρας των Χριστουγέννων. Ο Γκουστάβ, το ροζ τέρας και η παρέα του κοσμούν το πολυκατάστημα, δημιουργώντας μια αστεία και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα. Με τη σειρά του το κατάστημα Printemps, σε συνεργασία με τον βρετανικό οίκο μόδας Burberry, έχουν δημιουργήσει ένα μαγικό και νοσταλγικό ταξίδι. Οι περαστικοί ανακαλύπτουν μέσα από τις βιτρίνες ένα μικρό αγόρι που άφησε το Λονδίνο για να εξερευνήσει το Παρίσι και τις ομορφιές του.

Στην καρδιά του Παρισιού, στο BHVMarais, οι βιτρίνες γεμίζουν με ήρωες ρετρό βιντεοπαιχνιδιών, οι οποίοι ξεπηδούν από τις οθόνες της εποχής τους και έρχονται στη ζωή, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους περαστικούς της οδού Rivoli. Τέλος, στις βιτρίνες του Bon Marché φιλοξενείται φέτος το εργοστάσιο παιχνιδιού του Άη-Βασίλη (Père Noël), δημιουργώντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Οι τάρανδοι αναδεικνύουν τη μαγεία και βοηθούν μικρούς και μεγάλους να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Οι αγορές

Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, «γεννημένες» στη Γερμανία, στα 1990 έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Γαλλία. Ξεκίνησαν από την περιοχή της Αλσατίας και το Στρασβούργο και… έφτασαν στο Παρίσι. Σήμερα οι αγορές ξεπηδούν σε όλη την πόλη, σε ζεστές ξύλινες καλύβες, με vinchaud (ζεστό κρασί), μαγευτικά διακοσμητικά και δώρα, καθώς και ποικίλες γαστρονομικές απολαύσεις. Συχνά συνοδεύονται από άλλες εκδηλώσεις, όπως διάφορα θεάματα στο δρόμο, πυροτεχνήματα και χριστουγεννιάτικη μουσική. Οι πιο γνωστές βρίσκονται στην Place Saint-Germain des Pres, Place Saint Sulpice, Place de la Nation, στη λεωφόρο Champs Elysées και αλλού.

No related posts.