Βιέννη: «Ταξίδι στο χρόνο» σε μια υπαίθρια αγορά

Κάθε Σάββατο, δίπλα στην μεγαλύτερη και πιο διάσημη αγορά της Βιέννης,  το «Naschmarkt», στήνεται μια άλλη υπαίθρια αγορά,  χαρμάνι πολιτισμών και εποχών, που λειτουργεί από το 1977 και προσελκύει ένα πλήθος επισκεπτών τόσο ετερόκλητο όσο και τα εμπορεύματα που θα βρεις στους πάγκους της.

Το πρώτο Σάββατο του Οκτώβρη, λοιπόν, γύρω στο μεσημεράκι, βρέθηκα κι εγώ να τριγυρνώ στους διαδρόμους της, με ελληνοαυστριακή συντροφιά και «χαμένη» για ακόμη μια φορά μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

Πριν επισκεφτείς κάποιο από τα δεκάδες μουσεία και παλάτια που κοσμούν την αριστοκρατική Βιέννη, μπορείς να μάθεις για την ιστορία της με μια εξερεύνηση στο σαββατιάτικο αυτό bazaar.

Τουρίστες, ηλικιωμένοι και hipsters φοιτητές στριμώχνονται στους σωρούς με τις κάθε λογής αντίκες: έπιπλα και φωτιστικά, γραμμόφωνα, πίνακες, φλιτζάνια και μαχαιροπίρουνα, πολυκαιρισμένες βαλίτσες, πορσελάνινες κούκλες, καπέλα και φολκλόρ, αυστριακές φορεσιές. Κοσμήματα και μικροαντικείμενα που σε μεταφέρουν στην εποχή της Πριγκίπισσας Σίσι ή κονκάρδες και στρατιωτικές στολές, κειμήλια των παγκοσμίων πολέμων.

Στους πάγκους με τους συλλεκτικούς δίσκους και τα cds αντικατοπτρίζεται το κλασικό παρελθόν της πόλης και το πολυπολιτισμικό της παρόν: ο Mozart και ο Straus ανακατεύονται με τους Beatles, τη reggae και την αυστριακή παράδοση.

Οι βιβλιοφάγοι μπορούν να βρουν σπάνιες εκδόσεις κάθε είδους, τόσο στη γερμανική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Άλλοι πάγκοι σε φέρνουν πίσω στο σήμερα. Νέα αγόρια αγοράζουν video games ή second-hand skateboards, λίγο πιο δίπλα ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα σε τιμή ευκαιρίας.

Τα γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ δε θα μπορούσαν να λείπουν. Second-hand ή vintage, επώνυμα και μη, με ένα καλό και υπομονετικό ξεδιάλεγμα ακόμη και η πιο απαιτητική επισκέπτρια μπορεί να βρει κάτι όμορφο.

Το tip είναι να ακολουθείς το παράδειγμα των Βιεννέζων: ακόμη και η πιο χαμηλή τιμή μπορεί να ελαττωθεί κι άλλο, κάνοντας «παζάρια» με τους εμπόρους.

Υ.Γ.: Αν έχεις την τύχη να βρεθείς στη Βιέννη τέλη Σεπτέμβρη με μέσα Οκτώβρη, μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις το «Sturm», το πρώτο κρασί που παράγουν οι οινοποιοί μια φορά το χρόνο και διατίθεται μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο. Στην ουσία, πρόκειται για την πρώτη παρτίδα της παραγωγής κρασιού, που δεν έχει υποστεί την τελική εμφιάλωση.  Μετά τη βόλτα στην υπαίθρια αγορά, λοιπόν, μπορείς να ζητήσεις ένα ποτήρι «Sturm» σε οποιοδήποτε εστιατόριο, μπυραρία ή καφετέρια του «Naschmarkt».

No related posts.