Πεδίο Δράσης Κόδρα: Η τέχνη στα καλύτερά της

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα (Π.Δ.Κ.) ή διαφορετικά Action Field Kodra  αποτελεί πλέον έναν θεσμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για το δήμο Καλαμαριάς. Με αφετηρία το 2001, μετρά ήδη 14 χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο και κάθε Σεπτέμβρη καλεί τους φίλους της τέχνης -και όχι μόνο- να ανακαλύψουν νέους καλλιτέχνες και νέες όψεις της σύγχρονης τέχνης μέσα στην πόλη αλλά και κοντά στη φύση και τη θάλασσα.

Λίγα λόγια για το Π.Δ.Κ.

Το Π.Δ.Κ. φέτος φέρει τον τίτλο «I Need A Hero: Πολύτιμες ύλες, σε πολύτιμους καιρούς», συνοψίζοντας τον προβληματισμό για την ιστορία, για τη μνήμη, την ταυτότητα και τα πρότυπα.  Αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο δήμος Καλαμαριάς. Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις του φιλοξενούνται στο «πρώην Στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα», στο Καραμπουρνάκι. Από τα πρώτα του βήματα το Π.Δ.Κ. ήταν προσανατολισμένο στους νέους δημιουργούς και την ερευνητική καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Τι είδαμε φέτος στο Π.Δ.Κ.

Φέτος, στο «πρώην Στρατόπεδο Κόδρα», είδαμε καινούργια πράγματα, νέους καλλιτέχνες, νέους χώρους πέρα από τα όρια του στρατοπέδου, που προβλημάτισαν και τράβηξαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Για πρώτη χρονιά φέτος, το Π.Δ.Κ. έκανε ένα άνοιγμα στα μουσεία της πόλης αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους. Ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνών φιλοξενήθηκαν στην Αρχαία Αγορά και στο «Μπέη Χαμάμ» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» και στο «Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» λαμβάνει χώρα το «Kodra Fresh», το οποίο περιλαμβάνει τις εκθέσεις των αποφοίτων και τελειοφοίτων της «Σχολής Καλών Τεχνών» του Α.Π.Θ. Όπως είπαν και οι τρεις κεντρικοί επιμελητές του φετινού Π.Δ.Κ., Δημήτρης Μιχάλαρος, Παναγής Κουτσοκώστας και Ανθή Αργυρίου, στόχος τους ήταν να επεκταθεί το φεστιβάλ πέρα από τα σύνορα του στρατοπέδου ώστε να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει νέους επισκέπτες. Επίσης, ένας άλλος στόχος είναι η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και νέων τεχνολογιών. Δηλώνουν μάλιστα χαρούμενοι, καθώς μπόρεσαν να πετύχουν σε ένα σημαντικό βαθμό αυτές τους τις επιδιώξεις.

Το πρόγραμμα «Residency» αποτελεί άλλη μια καινοτομία για το φετινό Π.Δ.Κ. Οι τρεις επιμελητές κάλεσαν τέσσερις καλλιτέχνες για να εργαστούν και να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Κακλαμάνο, Ράνια Μπέλλου, Κωνσταντίνο Χριστόπουλο και Εριφύλη Μπάλλα. Είναι νέοι καλλιτέχνες που έμειναν για ένα μήνα στην πόλη μας και δούλεψαν, ο καθένας με τη δική του τεχνική πάνω σε μια διαφορετική πτυχή της φετινής θεματικής «I Need A Hero».

Οι εθελοντές

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Π.Δ.Κ. είναι οι εθελοντές του. Ο κεντρικός επιμελητής, Δημήτρης Μιχάλαρος, έχει επισημάνει σε δηλώσεις του τη σημαντικότητα των εθελοντών αλλά και την συνεισφορά τους για την άριστη λειτουργία της διοργάνωσης. Εκατό ήταν φέτος οι εθελοντές που συνέβαλλαν με την παρουσία τους στη φιλοξενία, την ενημέρωση ακόμη και την ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους των εκθέσεων. Στόχος των διοργανωτών είναι η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθελοντών, αλλά και η ενεργή συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

No related posts.