Εγκυμοσύνη με κατοικίδια| Όλα καλά θα πάνε…

«Τώρα που θα έρθει το μωρό, πρέπει και τα κατοικίδια σιγά σιγά να φύγουν από το σπίτι!». Πόσο ενοχλητική μπορεί να ακούγεται η παραπάνω φράση για ένα ζευγάρι που έχει κατοικίδια στο σπίτι και ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο του μωρό; Η πλειονότητα των μεσηλίκων ανθρώπων που αγαπούν να μένουν στο «ξέρω εγώ (και κανείς άλλος)!» δεν πρόκειται να συνεχίσουν καν την ανάγνωση του κειμένου αυτού, ωστόσο η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί, είτε αρέσει είτε όχι. Αφιερωμένο, λοιπόν, σε όσους νέους έχουν ή θα αποκτήσουν μωρό με κατοικίδιο μαζί στο σπίτι…

Είσαι χαρούμενος, ετοιμάζεσαι για τον ερχομό του μωρού και παράλληλα έχεις τα κατοικίδια σου, που μπορεί να είναι σκύλος, γάτα κ.λπ. Οι ελαφρώς οπισθοδρομικοί σε παρακινούν να αποχωριστείς το κατοικίδιο σου, γιατί έτσι! Γιατί θα κολλήσουν το μωρό μικρόβια, θα υπάρχουν τρίχες, θα το φάνε και στην τελική, γιατί έτσι. Γιατί έτσι μεγάλωσαν πριν 50 χρόνια και έχουν μείνει εκεί χωρίς να κοιτάξουν το τι ακριβώς συμβαίνει στον ιατρικό τομέα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Νέα έρευνα λοιπόν, ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν μερικές μέρες. Όχι, δεν πρόκειται για έρευνα μικρού Ινστιτούτου που «έτσι το λένε τώρα, λες και δεν ξέρεις γιατί!». Και επειδή τα πολλά εισαγωγικά κουράζουν, ας μπούμε στο κύριο θέμα μας…

Στο φετινό Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στις αρχές Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία μιας νέας έρευνας γύρω από τη συμβίωση νεογέννητων και κατοικιδίων. Ένα από αυτά είναι ότι ο ύπνος πάνω σε τρίχωμα ή σε δέρμα ζώου κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης βρογχικού άσθματος στην μετέπειτα παιδική ζωή. Γενικότερα, προέκυψε το συμπέρασμα πως η έκθεση στο μικροβιακό περιβάλλον του δέρματος ή του τριχωτού ενός ζώου έχει προστατευτική επίδραση κατά του άσθματος και των αλλεργιών. Αυτό δεν ήταν κάτι το οποίο το ακούσαμε για πρώτη φορά, καθώς και αρκετές προηγούμενες έρευνες απέδειξαν σχεδόν το ίδιο. Η διαφορά εδώ έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη έρευνα αφορά τα νεογέννητα στα αστικά περιβάλλοντα.

Μιλώντας με νούμερα, αξιοσημείωτα ήταν τα ποσοστά που ανέδειξαν οι επιστήμονες του Συνεδρίου Πνευμονολογικής Εταιρίας. Από το 1998, όταν ξεκίνησαν δηλαδή και οι μελέτες, συμμετείχαν 2.441 παιδιά. Όλα τα παιδιά, για τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους είχαν στενή σχέση και έρχονταν σε συχνή επαφή με τριχωτό δέρμα ζώων. Το 55% αυτών, μάλιστα, κοιμούνταν στο τρίχωμα κατοικιδίων για τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ύπνος σε δέρμα ζώου σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο από έναν αριθμό παραγόντων που συνδέονται με το άσθμα.

Με άλλα λόγια, η πιθανότητα να έχουν βρογχικό άσθμα στην ηλικία των έξι είναι κατά 79% χαμηλότερη σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τριχωτό δέρμα ζώου. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 41% αναφορικά με την ηλικία των 10 ετών. Η Δρ. Christina Tischer, του Ερευνητικού Κέντρου Helmholtz στο Μόναχο, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια που βρέθηκαν σε αγροτικές εγκαταστάσεις μπορούν να προστατεύσουν από άσθμα. Ένα δέρμα ζώου θα μπορούσε, επίσης, να είναι μια δεξαμενή για διάφορα είδη μικροβίων, ακολουθώντας παρόμοιους μηχανισμούς, όπως έχει παρατηρηθεί σε αγροτικές περιοχές. Τα ευρήματά μας έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να μελετήσουμε περαιτέρω το πραγματικό μικροβιακό περιβάλλον μέσα στο τρίχωμα του ζώου ώστε να πιστοποιηθούν αυτές οι συσχετίσεις».

Τα προβλήματα με τις οπισθοδρομικές απόψεις των μεγαλυτέρων σε ηλικία δε σταματούν εκεί. Πολλοί βρίσκουν σχεδόν παράλογο μια έγκυος γυναίκα να ζει μαζί με σκύλους ή γάτες. Στο βιβλίο της Βιολογίας της Γ’ Λυκείου υπάρχει το εξής παράθεμα: «…το τοξόπλασμα μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα, προσβάλλει βασικά όργανα όπως τους πνεύμονες, το ήπαρ και το σπλήνα και προκαλεί αποβολές στις εγκύους». Από μόνο του αυτό το κομμάτι δημιουργεί την ιδέα στα παιδιά πως εγκυμοσύνη και κατοικίδια δεν πρέπει να πηγαίνουν ποτέ μαζί γιατί θα υπάρξει αποβολή.

Αυτή η υπερβολή θα έπρεπε να επαναδιατυπωθεί. Τα ποσοστά εγκύων που προσβάλλονται από τοξόπλασµα είναι σχεδόν µηδαµινά όταν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Μια εµβολιασµένη γάτα που παραµένει καθαρή και βρίσκεται εντός σπιτιού είναι πρακτικά αδύνατον να µας βλάψει. Ο βασικότερος κανόνας προστασίας είναι ωστόσο η τακτική αλλαγή της άµµου, φορώντας γάντια και το καλό πλύσιµο των χεριών. Η αλήθεια είναι πως πολλοί μολυσματικοί παράγοντες μεταδίδονται από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, όμως ελάχιστοι από αυτούς οδηγούν σε σοβαρές λοιμώξεις και ακόμη λιγότεροι μπορεί να βλάψουν το ανθρώπινο έμβρυο. Επειδή οι περισσότερες μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με απλά καθημερινά μέτρα υγιεινής, η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης και η ενημέρωση για την πρόληψή τους είναι απαραίτητες.

Οι ηλικιωμένοι, τέλος, παραπονιούνται και για τη συμπεριφορά του ζώου όταν το μωρό μπει στο σπίτι. Οι γονείς μπορούν πάντα να παρακολουθούν την κατάσταση με τα ζώα και να ελέγχουν για το αν είναι επιθετικά ή εκδικητικά λόγω ζήλιας. Επομένως, θα λάβουν και τα κατάλληλα μέτρα που δεν αποκλείεται να σχετίζονται με απομάκρυνση του ζώου, προσωρινή ή μόνιμη.

Πριν το κλείσιμο, πρέπει να αναφερθεί πως δεν θα ήταν ωφέλιμο να δούμε τα ζώα, μετά την έρευνα αυτή, ως «φαρμακείο». Όσον αφορά την περίοδο της εγκυμοσύνης, επενδύουμε σε αυτά, διότι είναι καλοί σύντροφοι, ιδανικοί για την ψυχική και συναισθηματική υγεία της εγκύου, καθώς προσφέρουν και εξαιρετική αεροβική άσκηση κατά την καθημερινή τους βόλτα. Όσον αφορά τα παιδιά, είναι απλά εκεί σαν φίλοι, φύλακες και οικογένεια. Και στην τελική, όλα καλά θα πάνε!

Πηγές:

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140908083750.htm

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/11079876/Trendy-sheepskin-pram-liners-may-reduce-risk-of-asthma.html

No related posts.