Ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης σε πρόσωπα

Το καλοκαίρι, οι περισσότεροι τουρίστες γέμισαν τις αποσκευές τους με θετικές εντυπώσεις από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας και κάποιες παρατηρήσεις τους για τη βελτίωση επιμέρους ζητημάτων.

«Ήρθα στην Ελλάδα μερικές μέρες, για να κάνω διακοπές. Επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ήταν πολύ όμορφα. Μου ήταν δύσκολο να συνηθίσω το ότι καπνίζουν παντού, γιατί δεν είμαι συνηθισμένη σε αυτό» δήλωσε η Τζένιφερ από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις αρχές του έτους, γίνεται λόγος για έκρηξη του τουρισμού στη χώρα, για ρεκόρ αφίξεων και αντίστοιχα εσόδων από τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Ποιες εντυπώσεις όμως αφήνει η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη στους τουρίστες; Τι γνώμη έχουν οι υπεύθυνοι του τουρισμού; Κάναμε μια βόλτα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους αυτούς.

Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο λένε «ναι» στον ελληνικό τουρισμό

Η Ντάκμαρ και ο Μάρκους, ένα νεαρό ζευγάρι από τη Γερμανία, επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική. Δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις παραλίες, το ελληνικό φαγητό και τη φιλοξενία, αλλά εξέφρασαν ένα παράπονο για την καθαριότητα των ακτών. «Αυτό που δεν μας άρεσε είναι ότι αντικρίσαμε πολλά σκουπίδια σε μια πολύ όμορφη περιοχή. Στη Σιθωνία, είναι καλύτερα απ’ ό,τι στην Κασσάνδρα. Δυστυχώς, υπάρχουν υπέροχες παραλίες στις οποίες βρίσκει κανείς πολλά σκουπίδια, όπως λάστιχα αυτοκινήτων. Αναρωτιόμαστε αν αυτά προέρχονται από την εποχή πριν την οικονομική κρίση ή εμφανίστηκαν τώρα» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Θετική έκπληξη γι’ αυτούς αποτέλεσαν οι τιμές, μιας και τις θεώρησαν απόλυτα ικανοποιητικές. «Θα ξαναρχόμασταν στην Ελλάδα, αλλά μάλλον όχι στην ίδια περιοχή, καθώς εξερευνήσαμε αρκετά μέρη εκεί» κατέληξαν.

Σκυμμένη πάνω από το κινητό της βρήκαμε την Τζένιφερ από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διακόψαμε για λίγο. «Η Αθήνα ήταν υπέροχη. Αγαπώ την ιστορία της. Είμαι από μεγάλη πόλη· γι’ αυτό μου άρεσε που και η Αθήνα είναι μεγάλη πόλη. Στη Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι ήταν πολύ ευγενικοί» επεσήμανε. Και στην Τζένιφερ φάνηκε νοστιμότατο το ελληνικό φαγητό. Στην ερώτηση αν θα ξαναερχόταν στη χώρα μας απάντησε θετικά: «Φυσικά, θα ξαναερχόμουν στην Ελλάδα. Θέλω να επισκεφθώ τα ελληνικά νησιά».

Η υποδοχή στη Θεσσαλονίκη

Στον χώρο των αφίξεων συναντήσαμε τη Γεωργία, υπεύθυνη για την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τις υπηρεσίες ταξί της πόλης και τη Χρυσταλλία, υπεύθυνη ενοικιάσεων αυτοκινήτων. «Εμείς τους βρίσκουμε στην άφιξή τους. Δεν προλαβαίνουν να έχουν εντυπώσεις. Οι περισσότεροι έρχονται ενημερωμένοι από τα ταξιδιωτικά τους πρακτορεία» ανέφερε η Γεωργία. Πολλοί έρχονται με γκρουπ τα οποία πηγαίνουν κυρίως στη Χαλκιδική και διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δουν τα αξιοθέατα και τη ζωή της πόλης. Διατίθεται μάλιστα τιμοκατάλογος στον οποίο αναγράφονται προσφορές για δρομολόγια προς Χαλκιδική και προς βόρεια Ελλάδα.

«Οι τουρίστες νοικιάζουν αυτοκίνητα» επισημαίνει η Χρυσταλλία. Οι περισσότεροι έρχονται προετοιμασμένοι, έχοντας κάνει εκ των προτέρων μια έρευνα τιμών στο διαδίκτυο. Το αυτοκίνητο χαρίζει ανεξαρτησία και επιτρέπει την επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων, παραλιών και τουριστικών περιοχών της ευρύτερης περιοχής. «Όταν είπα σε μια κυρία από την Αγγλία ότι το εισιτήριο του Ο.Α.Σ.Θ. κοστίζει 80 λεπτά ξετρελάθηκε, αν σκεφτεί κανείς ότι στο Λονδίνο το λιγότερο που κάνει ένα εισιτήριο είναι δύο ευρώ» πρόσθεσε. Παράλληλα μας εξήγησε ότι οι μικρότερες ηλικίες δε νοικιάζουν τόσο συχνά αυτοκίνητα είτε γιατί δεν έχουν δίπλωμα είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Από τις ηλικίες 25-30, η πλειοψηφία θέλει να γυρίσει και να δει μέρη.

Εκτιμήσεις και ντοκουμέντα για το 2014

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, ο ελληνικός τουρισμός συγκέντρωσε συνολικό ποσοστό ικανοποίησης τουριστών 84,1%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 81% που κατέγραψαν οι ανταγωνίστριες χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η βελτίωση του ποσοστού αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική επιστροφή των τουριστών στη χώρα, αλλά και για την επίσκεψη νέων.

Μέχρι και τον Αύγουστο έχει καταγραφεί 15% άνοδος στη ροή επισκεπτών στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα. Εκτίμηση του Σ.Ε.Τ.Ε. είναι πως η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο Α.Ε.Π. της χώρας θα  κυμανθεί κοντά στο 20% για το 2014.

Ο Σύνδεσμος μάλιστα έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων για τη φετινή χρονιά τροποποιώντας από 19 εκατ. σε 19,5 εκατ. τις διεθνείς αφίξεις, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν συνολικά τα 21,5 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τις κρουαζιέρες. Αυτό σημαίνει ότι αναμένονται 13,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή μισό εκατομμύριο περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Η Ελλάδα αποτελεί διαμάντι της Μεσογείου. Συνδυάζει τον ήλιο με τις υπέροχες παραλίες, τα βουνά με τις πεδιάδες, την άψογη φιλοξενία με τη μεσογειακή κουζίνα. Μέσα σε αυτό τον επίγειο παράδεισο υπάρχουν και κάποια προβλήματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο σημαντικά, τα οποία όμως πρέπει να επιλυθούν ώστε ο τουρισμός να συνεχίζει να ακμάζει.

No related posts.