«Καινοτομία και Ανάπτυξη» σε ένα ξεχωριστό πολυσυνέδριο στην Θεσσαλονίκη

Στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου το 7ο Πολυσυνέδρειο «Καινοτομία και Ανάπτυξη». Ο σπουδαίος αυτός θεσμός, που αποτελεί πρωτοβουλία της ιστοσελίδας ka-business.gr, προώθησε για άλλη μία φορά μέσα από τις δράσεις του την ελληνική επιχειρηματικότητα και πρωτοπορία.

Το Πολυσυνέδρειο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», που συμπληρώνει φέτος τρία χρόνια επιτυχημένης πορείας, συνιστά ένα από τα σημαντικότεαιρα γεγονότα για το εγχώριο επιχειρείν. Η διοργανώτριά του και δημιουργός του ka-business.gr, δημοσιογράφος κα Ραλλιώ Λεπίδου, παραμένοντας πιστή στο όραμα μίας Ελλάδας που αξιοποιεί τα δημιουργικά της μυαλά, φιλοξένησε εκπροσώπους του επιχειρηματικού, εκπαιδευτικού και πολιτικού κόσμου, προκειμένου να γνωστοποιήσουν οτιδήποτε αξιόλογο συμβαίνει στον τομέα της επιχειρηματικότητας, αλλά και να προτείνουν μέτρα ενίσχυσής του. Το εγχείρημα της κυρίας Λεπίδου οφείλει, ακόμα, την αξιοπιστία του στο γεγονός ότι οι ιδέες που παρουσιάζονται στα πλαίσια του συνεδρείου παίρνουν πολύ γρήγορα το «διαβατήριο» για την υλοποίησή τους.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες

Η Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια Ελληνογερμανικής Εμπορικής Συνεργασίας και στις start-up επιχειρήσεις. Το λόγο μεταξύ άλλων έλαβαν ο κος Εμμανουήλ Καστανάκης, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος παρουσίασε το Project Helios, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταικών στη Νότια Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη του ενεργειακού ελείμματος, την παύση ορισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων, συρρίκνωση του εθνικού χρέους και πολλά άλλα.

Επιπλέον, ο δρ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Επ. Καθηγητής ΟΠΕ ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. της Δρομέας S.A., επισήμανε πως η χάραξη στρατηγικής για την ελληνική επιχειρηματικότητα οφείλει να θέσει ως πυρήνα τη γεωγραφική θέση της χώρας, την επένδυση στα τοπικά προιόντα, την εξαγωγή παιδείας και έρευνας, καθώς και την ανασυγκρότηση της πρακτικής του συνεταιρισμού. Παράλληλα, κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν σε διεθνή fora, αφού η εμπειρία τους στην επιχειρηματικότητα εν μέσω ύφεσης κρίνεται πολύτιμη. Συμπερασματικά, η διεθνοποίηση των οικονομικών σχέσεων και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων συνιστά, κατά την άποψή του, το «κλειδί» για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα «Νext Generation start-ups: H πρόκληση του μέλλοντος σήμερα» ξεχώρισε η ομιλία του κυρίου Δημήτρη Μάρδα, καθηγητή οικονομικών, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη «Εταιρεία Φοιτητών». Μέσω μίας διαδικτυακής πλατφόρμας οι φοιτητές της περιφέρειας θα προωθούν τα ιδιαίτερα αγαθά του τόπου τους, ενώ οι αντίστοιχοι των κεντρικών πανεπιστημίων θα φροντίζουν για την ανάπτυξη επαφών και τη διάθεσή τους στην αγορά.

Επίσης, ο κ. Μυλόπουλος, πρώην Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τόνισε πως το κράτος θα πρέπει να επενδύσει στην «Οικονομία της γνώσης», ώστε να επανακάμψει. Αυτό συνεπάγεται κονδύλια για τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων εντός και εκτός των Πανεπιστημίων. Ως τεκμήριο ανέφερε πως για κάθε ένα ευρώ που λαμβάνει το ΑΠΘ ως χρηματοδότηση παράγει 3-4 ευρώ μεσω της έρευνας.

Ιδιαίτερη στιγμή του Πολυσυνεδρίου υπήρξε η ομιλία των Αργύρη Σπυρίδη και Adriane Thrash, ιδρυτών της start- up επιχείρησης Innovation Farm. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες μοιράστηκαν με το κοινό συμβουλές από την εμπειρία τους, προκειμένου οι επίδοξοι start- upers να ξεπεράσουν με επιτυχία τα εμπόδια που ενδέχεται να συναντήσουν. Κατ’ αρχάς, υπογράμμισαν πως καλό είναι να έχει συγκροτηθεί μία ομάδα, καθώς ένα μεμονωμένο άτομο θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο να πείσει τους επενδυτές να χρηματοδοτήσει την ιδέα του.

Ακόμη, πριν την έναρξη της αναζήτησης πόρωνεπενδυτών, η ομάδα οφείλει να έχει πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα γύρω από το πόσο καινοτόμο πρόκειται να είναι το προιόν ή η υπηρεσία που εμπνεύστηκαν. Εάν κάτι αντίστοιχο κυκλοφορεί ήδη σε πληθώρα στην αγορά, είναι πιθανό να μην ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, ενώ εάν δεν υπάρχει τίποτα παρεμφερές, ενδέχεται να μην το έχουν ανάγκη οι καταναλωτές. Τέλος, όσοι φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε επιχείρηση μία ιδέα πρέπει να γνωρίζουν πότε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια-, σε περίπτωση που αυτή δεν αποφέρει καρπούς- και όχι να παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτή ενώ ζημιώνονται διαρκώς. Τέλος, είναι καλό να έχουν επισκεφθεί ένα δικηγόρο προηγουμένως, ώστε να τους ενημερώσει για υποχρεώσεις ζητήματα που ίσως τους είναι άγνωστες.

To Σάββατο 11 Οκτωβρίου τα θέματα που  συζητήθηκααπασχόλησαν αφορούσαν την πράσινη επιχειρηματικότητα, αλλά και τον τουρισμό ως πηγή ανάπτυξης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κυρίου Γεωργίου Θεοδωράκη, Business Development Manager του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος σύστησε στους ακροατές την ιστοσελίδα renewablesb2b.com. Mέσω αυτής μπορούν να έρθουν σε επαφή επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ηλιακής, αιολικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιοενέργειας. Στόχος της είναι να τους βοηθήσει να προωθήσουν την επιχείρησή τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

Επιπροσθέτως, ξεχώρισε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μίλησε για το αξιόλογο έργο που παράγει το μοναδικό ερευνητικό ινστιτούτο της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα, το ΕΚΕΤΑ για κάθε ένα ευρώ χρηματοδότησης που λαμβάνει επιστρέφει δεκαέξι ευρώ μέσω της έρευνας που διεξάγεται. Μολαταύτα, οι επενδύσεις σε αυτήν έχουν μειωθεί, ενώ περικοπές έχει υποστεί και το πολύ σημαντικό πρόγραμμα «Αριστεία». Ο κ. Κωνσταντόπουλος θεωρεί πως η επανεκίνηση της οικονομίας είναι εφικτή μόνο με την εκμετάλευση του τοπικού εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, ανέλυσε ποιες είναι οι προκλήσεις όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες και παρουσίασε δράσεις όπως τη μονάδα διαχείρησης αποβλήτων, αλλά και τους ενεργειακούς διαδρόμους ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Το ΕΚΕΤΑ πρόσφατα κέρδισε το χρυσό μετάλιο καινοτομίας στην Ταιβάν.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της εγχώριας επιχειρηματικότητας υπήρξε η ομιλία εκ μέρους του κυρίου Δημήτρη Λακασά, προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καιντομίας. Σε ένα χώρο εξήντα στρεμμάτων λειτουργεί το Thessaloniki Smart Up Innovation Hub, που παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα. Στο ΝΟΗΣΙΣ δραστηριοποιούνται προς το παρόν είκοσι οχτώ νεοιδρυθείσες επιχειρήσεις, οι οποίες σε έναν περίπου μήνα θα ξεκινήσουν την προσέλκυση επενδυτών από όλον τον κόσμο. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως αντικείμενο τα αγροτικά διατροφικά προιόντα  και δε συνιστούν απλές παραγωγικές μονάδες, αλλά σχεδιάζουν από την αρχή ένα νέο προιόν και εν συνεχεία το διανέμουν στην αγορά.

Στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, έθιξε το αμφιλεγόμενο ζήτημα των «Ειδικών Οικονομικών ζωνών». Ο όρος αυτός, που έχει προκαλέσει διχασμό τελευταία, αφορά συγκεκριμένες οριοθετημένες περιοχές οι οποίες θα προσφέρουν πολύ πιο ελκυστικές προοπτικές επένδυσης σε σύγκριση με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό συνεπάγεται φιλικότερη φορολογία και περιορισμένη γραφειοκρατία. Ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει πως οι ΕΟΖ μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και εγγυάται πως δεν πρόκειται να καταστρατηγηθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Οι επιχειρήσεις των ΕΟΖ είναι υποχρεωμένες να υπογράφουν συβάσεις εργασίας και να προσλαμβάνουν ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης έδωσε, επίσης, το παρόν, προκειμένου να παραθέσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε η Θεσσαλονίκη να καταστεί πιο φιλική προς το περιβάλλον. Μέχρι στιγμής, ανέφερε, η Θεσσαλονίκη κατέχει το αρνητικό ρεκόρ της λιγότερο πράσινης πόλης στην Ευρώπη. Η ανατροπή της κατάστασης επιδιώκεται μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταικών πάνελ σε κτίρια, της αντικατάστασης των παραδοσιακών λαμπτήρων με led και της αξιοποίησης του βρόχιμου νερού. Στο μέλλον αναμένεται τα μέτρα να είναι πιο καινοτόμα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται μία μονάδα επαναχρησιμοποίησης των αγαθών, καθώς και το πρόγραμμα «Πλωρώνω όσο ρυπαίνω», που σημαίνει ότι ο καθε πολίτης θα κληθεί να καταβάλει ένα ποσό αντίστοιχο της ρύπανσης που προκαλεί.

Το πάνελ που αφορούσε το θεματικό τουρισμό παρουσίασε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον στο σύνολό του, καθώς επικεντρώθηκε στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Αξίζει να μεταφέρουμε τα λεγόμενα του κυρίου Στέλιου Αγγελούδη, προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης που έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προοπτικές της κρουαζιέρας. Η ανάπλαση του πρώτου προβλήτα επέτρεψε στους επιβάτες να έχουν πρόσβαση σε πλήθος υπηρεσιών, ενώ τα νέα τιμολόγια καθιστούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ένα από τα πλέον προσιτά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ανέδειξε το 2014 ως την καλύτερη χρονιά των τελευταίων πέντε ετών, καθώς τριάντα κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από είκοσι χιλιάδες επιβάτες αναμένεται να κάνουν απόβαση μέχρι τη λήξη του έτους. Φυσικά, η ΟΛΘ Α.Ε. δεν επαναπάυεται, αλλά επιδιώκει την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας του λιμανιού με την επισκευή του κτιρίου του επιβατικού σταθμού που πρόσφατα έλαβε την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- HELEXPO μίλησε για την αναγέννηση που γνωρίζει τα τελευταία δύο χρόνια ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έπειτα από μακροχρόνια απαξίωσή της. Κατήγγειλε, ωστόσο, ορισμένες ενέργειες οι οποίες προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών. Για παράδειγμα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα παρέμεναν κλειστά σε ώρες που σημειωνόταν κοσμοσυρροή γύρω από την Έκθεση, όπως και για το ότι η τροχαία επέλεξε να πραγματοποιήσει ελέγχους σε δρόμους πλησίον της ΔΕΘ την ώρα που σε πιο απομακρυσμένους επικρατούσε χάος από τις παραβιάσεις.

Επιτυχημένα ελληνικά εχειρήματα

Αναμφισβήτητα, κορυφαία στιγμή του Πολυσυνεδρίου ήταν η παρουσίαση των ελληνικών εταιριών που καινοτόμισαν και κέρδισαν την εμπιστοσύνη της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, έλαβαν πολυάριθμες διακρίσεις και ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία. Οι εταιρίες: Coco- mat, Green cola, Λουξ, Άξιον εστί, Prisma Electronics και Brite Solar απέδειξαν ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει δύναμη και προοπτική.

Ακριβώς για αυτό το λόγο το Πολυσυνέδρειο φιλοξένησε και φοιτητές που εργάζονται επάνω σε πρωτότυπες ιδέες δίνοντάς τους έτσι, την ευκαιρία να προωθήσουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Η Βασιλειάδου Ελένη και ο Πούχιας Θανάσης από την ομάδα ART Electric παρουσίασαν το ΑRGO, το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula που κατασκευάστηκε από ομαδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ARGO κατόρθωσε να αποσπάσει την τέταρτη θέση στο διαγωνισμό Formula Student που διεξήχθη στην Ιταλία, καθώς εντυπωσίασε με την τεχνολογική του αρτιότητα και τη μηδενική εκπομπή ρύπων.

Ο Εμμανουήλ Τσαρδουλιάς εξήγησε πώς ακριβώς ένα κοινωνικό ρομπότ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που χρειάζονται υποστήριξη. Το ανθρωποειδές αυτό ρομπότ ονομάζεται NAO και αποτέλεσε μασκότ του φετινού Πολυσυνεδρίου. Ο ΝAO (κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Aldebaran) είναι σε θέση να εκτελεί σύνθετες κινήσεις, να υπακούει σε φωνητικές εντολές και να επικοινωνεί σε δεκαενέα γλώσσες! Σύμφωνα με μελέτες, τέτοιου είδος ρομπότ είναι χρήσιμα στη διδασκαλία παιδιών με αυτισμό, όπως και στους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Τεχνολογική Ανάπτυξη συντονίζει ένα πρόγραμμα κατασκευής κοινωνικών ρομπότ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Γενικά για το Πολυσυνέδριο

Στο 7ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» συμμετείχαν συνολικά 40 ομιλητές, ενώ το ακροατήριο απαρτίστηκε τόσο από εκπροσώπους του επιχειρματικού κόσμου όσο και από φοιτητές. Επιπλέον, τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν και 35.000 ακόμη αναγνώστες του ka-business.gr μέσω live streaming. O μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί να είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού, γι’ αυτό το λόγο όσοι παρακολούθησαν το Πολυσυνέδριο συνεισέφεραν στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΕΛΙΑ», εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονταν στο Porto Palace.

No related posts.